välbefinnande

Zink-pastiller kan påskynda återhämtningstiden för förkylning


välbefinnande Zink-pastiller kan påskynda återhämtningstiden för förkylning
Anonim

Från de konstanta snifflarna till ont i halsen är förkylningar inte roliga - speciellt när de drar på sig. Men om du tar pastabletter som innehåller högre zinknivåer, kan du återhämta sig från din förkylning tre gånger snabbare, enligt ny studieanalys.

Forskningen från Finland granskade tre kliniska prövningar där 200 personer som lider av förkylning tog zinkacetat-pastiller eller en placebo. Med tanke på den tidigare undersökningen fann studiens författare att 70% av de som tog zinkpulver återhämtade sig från sina förkylningar på bara fem dagar - jämfört med 27% av de deltagare som tog placebo. Vetenskapsmännen avslöjade att zinkintaget tredubblats med hastigheten (3.1) av återhämtning från förkylningen, efter justering för flera faktorer. De kall-brännande effekterna av zink var tillämpliga i alla åldrar, rökare och även de med allergier.

I studien deltog deltagarna dagligen på 80-92 mg per dag, vilket är väsentligt högre än den normala rekommenderade dosen på 9, 5 mg per dag för män och 7 mg för kvinnor. Leder författare, dr. Harri Hemilä, en folkhälsoforskare vid Helsingfors universitet i Finland, föreslår att kortvariga doser upp till 100 mg per dag är osannolikt att de är skadliga för de flesta. Men vissa experter föreslår att människor bör vara försiktiga med att poppa för många zinkpiller, på grund av biverkningar

Forskarna upprepar att inte alla pastiller som innehåller zink kommer att vara effektiva, eftersom aktivitets zinknivåerna är för låga. Teamet föreslår också att pastiller som innehåller citronsyra kan motverka zinkmolekylerna för att göra dem mindre effektiva.

"De mest positiva effekterna har visat sig när vanliga förkylningspatienter har börjat ta zinkbunkringar inom 24 timmar efter symptomstart", förklarade Dr Hemilä.

Han rekommenderar att, även om den optimala doseringen och formuleringen av pastiller behöver studeras ytterligare, bör de som lider av förkylning försöka zinkacetat-pastlar (och syfta till att totalt 80-100 mg zink om dagen) och se om de märker en skillnad. Han rekommenderar att gravida kvinnor och barn borde undvika att uppta sitt intag av zink tills vidare forskning utförs.

Enligt NHS finns det "några bevis" att zink stöder återhämtningen av en förkylning. Men långsiktiga effekter av att ta zink kan innefatta illamående och dålig smak i munnen.

Om du har några frågor om att ta kosttillskott eller planerar att öka ditt intag av zink, rekommenderas att du konsulterar en kvalificerad sjukvårdspersonal.

Studien publicerades i Open Forum Infektionssjukdomar.

Läkares Råd