cancer

Unga kvinnor får bröstcancer också


cancer Unga kvinnor får bröstcancer också
Anonim

Fibrerna är starka: Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor i åldern 35-54 år - och förekomsten ökar. Omkring en fjärdedel av de 46.000 nya fallen diagnostiseras varje år före klimakteriet.

Så vad ska yngre kvinnor - som inte ingår i det nationella screeningprogrammet - göra för att minimera risken?

Vi frågar vad alla kvinnor borde veta om tillståndet.

Jag var bara 27

Amy Holdsworth var 27 när hon vaknade en morgon i slutet av september 2008 och tyckte att hennes bröst såg lite annorlunda ut.

Liksom många unga kvinnor på 20-talet var det att utveckla bröstcancer den sista saken.

"Min bröstvårt såg lite annorlunda ut. Det var inverterat, och när jag kände mig under - det fanns en klump, säger Amy, nu 29 och en hjärttekniker på Barnsely Hospital.

"Men det gick inte in i mitt huvud att det var bröstcancer. Det går inte i min familj, och jag visste inte att kvinnor kunde få det vid 27, säger hon.

Amy är en av cirka 2000 kvinnor i 20-årsåldern och 30-talet som utvecklar bröstcancer varje år.

Medan majoriteten av bröstcancer finns hos kvinnor över 50 år är det den näst vanligaste orsaken till cancer för kvinnor under 35 år.

Känn dina bröst

Amy hade rätt att märka en förändring i hennes bröstvårtor. Men bröstmedvetenhet hos yngre kvinnor kan vara lägre än hos äldre kvinnor eftersom de inte förväntas hålla en regelbunden utkik.

Det är dock viktigt att hålla en kontroll för eventuella förändringar i storlek, form och utseende som:

  • om ett bröst blir större än en annan
  • Om en nippel blir inverterad ändras form eller position
  • om det finns utslag eller huden dimples
  • om det svullnar runt bröstet och / eller armhålan
  • om du hittar en klump.

"Det viktigaste budskapet är att kvinnor borde lära känna sina bröst", säger Grete Brauten-Smith, en klinisk sjuksköterska för yngre kvinnor vid bröstcancervård.

'Bröst kan variera i struktur och form, och vissa kvinnor kan ha klumpar av andra skäl. Lär känna vad som är normalt för dig och rapportera eventuella nya förändringar, säger hon.

Behandlingsalternativ

Behandling för yngre kvinnor är ungefär samma som för äldre kvinnor - och kan inkludera:

  • en lumpektomi
  • en mastektomi
  • kemoterapi
  • strålbehandling
  • hormonbehandling.

Amy erbjöds valet av en lumpektomi eller mastektomi. Till slut valde hon en mastektomi på grund av hennes tumörs individuella karaktär.

Hon genomgick bröstrekonstruktion under operationen och hade sedan en ytterligare operation för att avlägsna hennes lymfkörtlar, efter att läkare fann att cancer hade spridit sig.

Hon hade också sex kemoterapibehandlingar och måste ta tamoxifen de närmaste fem åren - en behandling som blockerar effekterna av hormoner som är kända för att ge bröstcancer. Amy hade också en bröstvårtan tatuerad på.

"Bröstcancerbehandling idag är väldigt mycket skräddarsydd för en kvinnas individuella bröstcancer", säger Grete Brauten-Smith.

"Tumörer kan variera, och det är troligt att det blir bättre resultat med individuellt anpassad behandling", säger hon.

Vad är problemen?

Problemen med unga kvinnor med bröstcancer kan vara ganska annorlunda än för äldre kvinnor.

Kemoterapi kan påverka fertiliteten (beroende på ålder, typ av läkemedel och dosering), och unga kvinnor kan behöva överväga IVF.

"Innan jag fick kemoterapi blev jag frågad om jag ville ha barn, säger Amy.

"Det var en så surrealistisk sak att behöva tänka på. Inom några veckor upptäckte jag att jag hade cancer, var jag tvungen att ta några ganska stora beslut.

"Lyckligtvis hade jag varit med min pojkvän i fem år, men det innebar att vi var tvungna att prata mycket om huruvida vi skulle spendera våra liv tillsammans och ha barn", säger hon.

"Vi bestämde oss för att ha IVF, och jag har fem befruktade ägg som väntar. Förhoppningsvis behöver jag inte använda dem, för jag kan fortfarande vara bördig. Men de är där som back-up, säger hon.

Dessutom, eftersom de flesta kvinnor med bröstcancer sannolikt blir äldre, kan unga kvinnor tycka att det är en väldigt isolerande upplevelse.

De kan känna sig oförstörda med vad deras vänner gör. De kan också ha karriärer som läggs på håll, små barn eller ännu inte hittat en partner - och det kan finnas problem kring sexualitet och kroppsbild.

Är resultaten olika?

Ålder är inte nödvändigtvis en faktor i det övergripande resultatet eftersom det är väldigt mycket ned till tumörens patologi, säger Grete Brauten-Smith.

"Men många unga kvinnor har en ökad risk för negativa egenskaper i patologin för deras tumör", säger hon.

Vad kan du göra för att minska din risk?

- Det är svårt att isolera specifika livsstilsval, vilket kan leda till ökad risk för bröstcancer, säger Grete Brauten-Smith.

Att vara kvinnlig, bli äldre och en betydande familjhistoria är de tre största riskfaktorerna. Men klart är dessa utom vår kontroll.

"Det är dock väletablerat att äta en hälsosam och varierad kost, måttlig alkoholkonsumtion, hålla inom ett hälsosamt viktintervall och regelbunden motion kan erbjuda en rad hälsofördelar, inklusive en liten minskning av risken för bröstcancer, säger hon.

Jag har tur jag överlevde

"Jag överlevde, och jag känner att jag var en av de lyckliga, " säger Amy.

"Min behandling var fantastisk. Jag diagnostiserades inom en vecka, och inom en månad hade jag operationen för att ta bort mitt bröst och lymfkörtlar.

"Det var en hemsk tid att titta tillbaka, men jag var tvungen att fortsätta med det. Jag gick in i autopilot och var tvungen att fatta beslut snabbt. Det fanns stunder som jag tyckte synd om mig själv, men jag kunde inte vara arg på någon.

Erfarenheten har lagt upp många saker i perspektiv, och jag har gjort saker som jag inte skulle ha drömt om tidigare - som att delta i den fjärde plinten på Trafalgar Square för bröstcancervård.

"Stöd jag fick från vänner och familj var fantastiskt, och det har gjort min pojkvän och jag ännu närmare."

Hur man hittar hjälp

"Bröstcancer vård hjälpte verkligen när jag var sjuk, " säger Amy.

"Deras hemsida var full av information, och jag gick på ett yngre kvinnors forums helg, vilket var väldigt användbart eftersom det handlade om problemen som rör unga kvinnor."

Bröstcancer vård är för alla som påverkas av bröstcancer. De tillhandahåller information, support och kampanj för förbättrade vårdstandarder.

Deras yngre kvinnors forum är ett tvådagers bostadsforum för kvinnor under 45 år, som har diagnostiserats med bröstcancer under de senaste tre åren.

Läkares Råd