lever, njure och urinvägar

Orolig för prostatacancer

lever, njure och urinvägar Orolig för prostatacancer
Anonim

Fråga

Hur kan jag hitta min prostatakörtel? Jag är mycket orolig för prostatacancer.

Är självundersökning tillrådligt?

Svar

Prostatakörteln är en manlig könkörtel och är belägen vid blåsans botten och omger röret som tar urinen från urinblåsan till utsidan (urinröret).

Körteln tenderar att förstora från en kastanjes storlek vid 40 års ålder och kan bli en satsuma eller större som leder till obstruktion av urinflödet från blåsan om den förstorar sig tillräckligt för att utöva tryck på urinröret.

Eftersom körteln förstoras med ålder kan man utveckla symtom, t.ex. ökad frekvens för att passera urin, svårigheter att starta flödet, stoppa och börja under flödet som kan bli mycket långsamt och dribbling efteråt.

Det kan också finnas ett behov av att gå snabbt för att tömma blåsan och en känsla av ofullständig tömning.

Att komma upp på kvällen för att gå på toaletten anses en gång vara inom den normala ordningen av saker, eftersom man blir äldre, men kan bli oftare och bli en verklig olägenhet.

Den "störningsfaktor" som är associerad med dessa nedre urinvägssymtom (LUTS) kan vara ganska stor.

Det uppskattas att upp till en tredjedel av männen över 50 år vid något tillfälle har LUTS som kan störa deras normala livsstil.

Prostaten undersöks av en läkare eller specialutbildad sjuksköterska som sätter sitt pekfinger i patientens botten och känner ytan av körteln genom den nedre delen av tjocktarmen (ändtarmen).

Detta görs för att bedöma prostatastorleken och att utesluta några egenskaper som tyder på cancer eller inflammation i körteln.

Denna procedur, som kallas digital rektal undersökning (DRE), utförs som en del av en övergripande bedömning av patienten, som normalt innehåller en noggrann medicinsk historia av deras symtom, undersökning av andra delar av kroppen, t.ex. buk, testiklar och penis och kan involvera blodprov (er).

Jag kan förstå din ångest om prostatacancer, men skulle inte rekommendera att du försöker självkontroll, eftersom du inte skulle kunna göra en giltig dom om dina resultat.

Patienter med en positiv familjehistoria av prostatacancer är erkända för att vara i ökad risk och skulle dra nytta av en regelbunden bedömning från omkring 45 år.

Det är mest ovanligt att någon i din ålder utvecklar en kliniskt signifikant tidig prostatacancer.

Jag skulle rekommendera att du arrangerar ett möte med din läkare för att diskutera dina bekymmer och att ha en prostatabedömning om det kände sig lämpligt.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd