äta nyttigt

Kvinnor bör äta mer rött kött för att öka deras hälsa, säger experter


äta nyttigt Kvinnor bör äta mer rött kött för att öka deras hälsa, säger experter
Anonim

Ska vi gå vidare mot en växtbaserad kost för våra kroppar och vår samvete? Det är en mycket omtvistad fråga och ofta en otroligt personlig. För vissa är det en rungande "ja" och många arbetar för att minska sitt djurintag - närmar sig köttfri måndag med gusto. Men nu varnar experter att kvinnor kan sätta sig i riskzonen för anemi (järnbrist) genom att skaka rött kött.

Mer än en fjärdedel av kvinnorna (27%) i åldern 19-64 får inte tillräckligt med järn, enligt regeringens senaste nationella diet- och näringsundersökning. En av fyra undersökta personer rapporterade att de har skurit på rött kött i deras dieter, och nästan en tredjedel tyckte att de borde äta mindre kött för deras hälsa.

Nutritionist Dr Emma Derbyshire säger att de som mest sannolikt har minskat sin konsumtion av rött kött är unga kvinnor - som redan har störst risk att bli järnbrist - i strävan efter vad de anser vara en hälsosammare livsstil.

Symptom på anemi inkluderar trötthet och brist på energi, känner sig svag, huvudvärk och blek hud.

Rött kött: fördelarna och riskerna

"Vi vet emellertid att rött kött är den rikaste och lättast absorberade källan till järn och zink i den brittiska kosten och en betydande proteinleverantör. Det ger användbara mängder B-vitaminer, D-vitamin, zink, selen och andra viktiga näringsämnen och kan också vara användbar för vikthantering eftersom den har hög proteinhalt, säger dr Derbyshire.

Men hon fruktar att dessa näringsfördelar har överskuggats av negativa åsikter om rött kött. Kanske mest framträdande av Internationella byrån för cancerforskning (IARC) som klassificerat bearbetat kött som en grupp 1 cancerframkallande för människor (samma kategori som tobaksrök).

Organisationen säger att denna klassificering är baserad på tillräcklig bevisning som tyder på att äta bearbetat kött är en orsak till tarmcancer (år 2015 varnade gruppen att att äta mer än 50g bearbetat kött om dagen ökar risken för tarmcancer med 18%).

Men Tim Key, Cancer Research Storbritanniens epidemiolog vid University of Oxford, sa:

Att äta en baconbit varje gång i taget kommer inte att göra mycket skada. Att ha en hälsosam kost handlar om att måttas. Sammantaget ger rött och bearbetat kött färre fall av cancer i Storbritannien än några andra livsstilsfaktorer. Den största risken för din hälsa är att röka - orsakar över en fjärdedel av cancerdöd i Storbritannien och nästan en i fem cancerfall. "

Icke desto mindre rekommenderar World Cancer Research Fund att "begränsa rött kött och undvika bearbetat kött. Ät inte mer än 500 g (kokt vikt) i veckan med rött kött, som nötkött, fläsk och lamm. Ät lite, om något, bearbetat kött, som skinka och bacon. "

För att bekämpa förvirring, dr Derbyshire och andra experter på Meat Advisory Panel (MAP) - som ger oberoende information om rött kötts roll som en del av en balanserad kost - har lanserat ett meddelande om upp till fem veckor. Det är fem huvudmåltider med rött kött i veckan.

Den rådgivande panelen hälsoexperter säger:

  • En 70g del är ungefär storleken på din handflata, ett kort kort eller en vanlig mobiltelefon.
  • Välj för tunnare skivor och köttdelar som kan avnjutas i mindre kvantiteter om du för närvarande äter mer än 70g om dagen
  • Ät bara kött vid huvudmåltider för att stanna inom 70g om dagen

Är det möjligt att vara köttfri och hälsosam?

Vi bad nutritionist Kim Pearson för hennes åsikter. Hon var vegetarian i 14 år men började introducera kött och fisk tillbaka till sin diet för några år sedan.

"Men jag äter inte mycket kött - jag skulle mycket sällan äta det fem gånger i veckan. Och jag är försiktig med att äta ekologiskt / traditionellt uppfödda kött och jag undviker bearbetade kött. Jag tycker att det är möjligt att ha en hälsosam, köttfri diet och ju mer forskning jag ser, desto mer lutar jag mot en mer växtbaserad diet - både personligen och vad jag rekommenderar till mina kunder. "

Det är dock sant att rött kött är en bra källa till järn och att många kvinnor är bristfälliga, säger Kim. Om du lider av symptom på konstant trötthet eller känner dig svag kommer din läkare att kunna testa dina järnnivåer med ett enkelt blodprov. Om du befunnits vara brist kan nivåerna korrigeras med ett högkvalitativt högt tillskott.

Extra ansträngning för vegetarianer

Om du inte konsumerar kött som en del av din kost, måste du göra en extra insats för att få optimala mängder järn. Järn i mat kommer i två former - hejjärn och icke-järnjärn.

Haemjärn finns i kött, och frustrerande för vegetarianer, absorberas lättare av kroppen än plantjärn.

"Det är sagt att det är möjligt att konsumera tillräckligt med järn på en köttfri diet, det tar bara lite mer ansträngning. Bönor, linser, kikärter, frön och grönsaker - särskilt gröna grönsaker - är källor till järn. C-vitamin är viktigt för absorption av järn också, så se till att du inkluderar peppar, kiwi frukt, broccoli och citrusfrukter också, "avslutar Kim.

Läkares Råd