välbefinnande

Vintervandringar

välbefinnande Vintervandringar
Anonim

Med det mörka och kalla på vintern ute är det alltför lätt att glida in i viloläge. Men om du sätter på dig varmt kommer du snart att ta reda på att att ta en vintervandring är uppfriskande och bra för dig och din familj.

Här är några tips om hur du kan njuta av promenader på vintern och hur du får ut det mesta av din löpande motion.

Varför gå på vintern?

Vintervandringar är fantastiska - de kostar ingenting, kan vara ensamma eller sociala och kan involvera hela familjen.

Du kan gå en promenad var som helst, när som helst - och det kan vara lika skonsamt som en promenad eller revved upp att räkna som träning.

Även om det är kallt utomhus, lägg på några extra lager och du kommer snart att värma upp. Och det behöver inte ta för mycket tid - du kan ta en snabb promenad till jobbet istället för att ta röret eller bussen eller ta ut hunden ut till parken.

Och fördelarna är enorma, både mentalt och fysiskt. Att vara utomhus och få lite frisk luft är bra för din övergripande välbefinnande - medan du bor inomhus kan du känna dig demotiverad. Om du inte får tillräckligt med dagsljus kan det leda till säsongsbetonad affektiv sjukdom (SAD).

Att gå i kylan brinner mer kalorier eftersom din kropp måste arbeta extra hårt för att hålla sig varm. När du väl flyttar kommer din kropp att frigöra känslomässiga hormoner som kallas endorfiner, vilket ger dig en euforisk känsla - och ditt blod börjar pumpa runt kroppen, vilket gör att du känner och ser bättre ut.

Utomhusvandring på olika terränger och ytor är utmärkt för att stärka anklarna eftersom de ojämna och leriga ytorna gör att alla musklerna runt ankeln fungerar för att stabilisera fogen.

Din kärnmuskel (din mage och rygg) måste också arbeta hårdare på grund av det extra balans som behövs på gräset, i motsats till tarmac eller löpbandet.

Få ut det mesta av din promenad

För att få maximal nytta av din promenad, få blodet att pumpa och endorfinerna sparkar in, bör du sikta på att bli varm och lätt andfådd men fortfarande kunna prata.

Nordic Walking, eller promenader med poler, kan få dig att jobba ännu hårdare eftersom du använder dina armar mer. Du använder också mer samordning, vilket gör hjärnan jobb hårdare och bränner också fler kalorier.

För att göra din promenad svårare:

 • öka takten genom att ta längre steg
 • svänga armarna
 • Inkludera att gå upp på backar, vilket gör att gluteal musklerna (botten) fungerar hårdare.

När du går nedförsbacke: gör små steg, se till att knäna stannar i linje med tårna. Du kommer att känna att det fungerar dina quadriceps-muskler (framsidan av låret).

Topptips

påsar

Om du ska bära någonting: använd en ryggsäck i stället för att bära en väska i ena handen, eftersom det kan leda till att du lutar åt sidan. Det kan även leda till rygg eller nacke.

Om du regelbundet bär en väska, se till att du byter händer.

Håll hydratiserad

Även om det är kallt, behöver du fortfarande vara hydratiserad eftersom fukt kommer att gå vilse genom andetaget och när du värmer upp genom svett.

Så, drick vatten eller örtte innan, under och efter träning, eftersom dehydrering kommer att påverka dina energinivåer.

Vad ska man ha på sig

Kom ihåg: Vädret ser alltid sämre utifrån, och det verkar inte så illa när du är ute. Var beredd och linda upp i lager, som kan avskalas när du blir varm och bär en hatt och handskar.

Var försiktig så att du inte bär kläder som är för stora eftersom det kommer att försämra rörelsen och kan också påverka din hållning och gåteknik.

Var försiktig

För säkerhet: ta din mobil med dig och berätta för din planerade rutt.

Gångteknik

Om du vill dra nytta av din promenad, är det viktigt att få din hållning och teknik rätt.

Prova att stå med din:

 • fötterna höft bredd isär
 • fötter parallella med varandra
 • knän i linje med tårna
 • höfter vända framåt
 • mage lätt indragen för att stödja ryggen
 • bröstet lyfts
 • axlarna bakåt och nedåt
 • ögon framåt
 • haka parallellt med marken.

Du måste också tänka på din gångteknik.

När du går, försök landa på hälen och skjut av dig rätt från tårna. Händerna bör vara i en lätt knytnäve på ungefär midjehöjd. Stå högt och andas djupt och jämnt.

Leda jämnt med båda benen, dvs inte gynna ett ben.

Varma ner

Efter en lång promenad är det viktigt att du sträcker ut dina kalvsmuskler. Det finns ett enkelt sätt att göra detta vid din tröskel.

Placera båda fötterna på steget, lyft en häl och låt din vikt gå in i den andra hälen tills du känner en kalvsträcka. Håll detta i minst 30 sekunder och byt sedan fötterna.

Måste ha kit för kyliga promenader

Skor: du kan köpa massor av redskap online. Ramblers Association rekommenderar Cotswold Outdoor.

Men för din viktigaste kit, dina gåskor eller stövlar behöver du råd och en lämplig passning av en utbildad assistent. Välj några med ett bra grepp och med fotledstöd.

Termiska strumpor: du behöver hålla dina fötter varma, annars kommer du inte njuta av din promenad.

Försök att köpa strumpor som passar dina gåskor.

Jacka: En vattentät och vindtät jacka är nyckeln.

Försök hitta en som är gjord av ett andningsbart material i en ljus eller lysande färg så att du kan ses på vägar och en som har en ficklås för din mobil och pengar, bara om du går vilse.

Termiskt underkläder: ha en tunn men varm väst - och om det är väldigt kallt, bära tunna värme leggings.

Handvärmare: Det här är verkligen användbart om du blir för kall.

Stick: detta kan vara användbart för balans. För mer träning, försök att köpa två för att undvika att vara obalanserad.

Vattenflaska eller kolv: viktigt för att hålla dig hydratiserad.

Läkares Råd