hjärta och blod

Kommer flygning göra mina svullna ben värre?

hjärta och blod Kommer flygning göra mina svullna ben värre?
Anonim

Fråga

Jag satt på amlodipin och perindopril för sex månader sedan.

Amlodipinen har orsakat mina anklar att svälla. Jag är orolig att mina symtom kommer att bli värre eftersom jag går på en 10-timmars flygning senare i sommar.

Jag kan knappt gå med svullnaden nu, och jag är orolig för att detta kommer att påverka min semester.

Finns det något som kan minska svullnaden nu och i flygningen? Finns det ett alternativt läkemedel som inte skulle ha denna bieffekt?

Svar

Jag är ledsen att höra om de biverkningar som du upplever.

Amlodipin är en effektiv behandling för högt blodtryck, men ansiktssvullnad, rodnad och huvudvärk är vanliga biverkningar.

Om svullnaden i dina ankler påverkar din förmåga att gå, bör du diskutera detta med din läkare.

Det finns olika klasser av läkemedel som kan användas för att kontrollera högt blodtryck, och det är inte acceptabelt att du måste kämpa med en biverkning som hindrar dina aktiviteter.

Om du är utsatt för svullna anklar på långa resor, kommer du förmodligen att finna att amlodipin kommer att göra det värre.

Det kan också hjälpa till att bära elastiska stötdockor och ha ett gångjärnssittplats så att du kan gå upp och gå regelbundet.

Du nämner inte om du har provat några andra mediciner för ditt blodtryck.

Betablockerare, alfa-blockerare och vattentabletter (diuretika) är alla vanligt använda alternativ för kontroll av högt blodtryck.

Om du ska byta medicin, skulle det vara en bra idé att göra det tidigare snarare än senare.

Din läkare kommer då att kunna övervaka effekten av den nya behandlingen och se till att ditt blodtryck kontrolleras tillräckligt innan du går på semester.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd