mental hälsa

Varför några av oss upplever "morgon ångest" och hur man klarar det


mental hälsa Varför några av oss upplever "morgon ångest" och hur man klarar det
Anonim

Om du någonsin har vaknat med en lurande knut i magen, är du inte ensam. De flesta av oss har upplevt "morgon ångest" någon gång - om det är över ett kommande möte på jobbet, eller en generell känsla av ångest över något som du inte riktigt kan ange.

Hur som helst är du inte ensam. Stress och ångest är på väg och enligt ny forskning är en tredjedel av ungdomarna mer angelägen nu än den här tiden i fjol av olika skäl, från pengar till bostadsomkostnader.

Mer än en av 10 personer kommer sannolikt att ha en "invalidiserande ångestsyndrom" någon gång i sitt liv.

Och för många människor känns effekterna av ångest mest akut rakt efter att ha vaknat.

"Morgonen är en tid där många människor ofta kommer att uppleva symptomen på ångest", säger Nicky Lidbetter, VD för Angst UK.

"Till exempel, om du regelbundet vaknar känner dig illamående, kan det vara en indikator på att ångest påverkar din dagliga funktion."

Laura *, 25, har lidit ångest större delen av sitt liv. "Min ångest är värre på morgonen", säger hon. "Det påverkar mig hela dagen också, men de flesta morgnar vaknar jag till en ångestattack. Det träffar mig så fort jag öppnar ögonen."

"Jag tenderar att överväga verkligen små saker så fort jag vaknar, " säger Laura. "Jag har OCD och det sparkar i nästan omedelbart. Men det är mestadels fysiska symptom, som ett racinghjärta, svettiga palmer och andfåddhet."

Anledningar till ångest på morgonen

Så varför känner några av oss så orolig första sak? Enligt Lidbetter kan en orsak vara att vi är mer uppmärksamma på morgonen.

"Efter en vilsam natts sömn är vi mer uppfriskna och redo att bearbeta information. Vi har tyvärr avslappnat så bra i vår sömn, vi kan därför tyvärr fångas av de oroliga tankarna första morgonen och en hjärna som är uppdaterad och redo att engagera sig i dessa tankar, "förklarar hon.

"Under resten av dagen blir vi vanligtvis trötta och har därmed mindre kapacitet att utforska dessa bekymmer och stressorer."

En annan faktor är att vi också är mer benägna att fokusera på våra tankar i sängen, vilket som Lidbetter säger kan vara både en bra och dålig sak för människor med ångest.

"Morgon är också vanligtvis en tid att tänka på den kommande dagen som kan generera massor av hypotetiska" vad om "ångest om nya eller svåra situationer som kan bero på att hända den dagen", tillägger hon.

Även våra drömmar kan påverka våra ångestnivåer när vi vaknar, som att ha en mardröm, som kan utlösa oroliga känslor när vi inte är medvetna om dem.

"Vissa människor kan vakna upp som om deras mardrömmar faktiskt hände och kommer att känna de verkliga fysiska symptomen av en orolig situation som bara har hänt i drömmen, säger Lidbetter.

Många av oss vaknar till ett larm som kan störa vår vila och skryta oss vaken, vilket också kan utlösa ångest. Lidbetter säger att detta beror på att våra larm simulerar ett "rädslesvar" i våra kroppar som liknar "en orolig kamp eller ett flygrespons" om det väcker oss under särskilda sovfaser.

Så många som lever med ångest kan det vara extremt försvagande på ett dagligt sätt, vilket påverkar både fysisk och psykisk hälsa.

"Jag tycker att det kommer att ge mig en negativ dag om jag inte gör det svårt att inte låta det, säger Laura. "Jag känner mig utmattad innan dagen verkligen har börjat, jag tycker att det är värst med det."

Hur man bekämpar morgon ångest

Det finns åtgärder du kan vidta för att minska känslan av ångest först på morgonen, till exempel att ge dig extra tid att göra dig redo och meditera med hjälp av wellness-appar.

"Du kan göra många saker som kan hjälpa till med din morgon ångest, " säger Lidbetter. "Ett av de mest effektiva sätten att bekämpa morgon ångest är att ge dig lite extra tid - till exempel, ställer du in ditt larm 10 minuter tidigare.

"Det här kan hjälpa dig att vakna och förhindra extra stress att behöva rusa och potentialen att oroa dig för att vara sent."

Och istället för att nå kaffet kan byte till kamomillte också hjälpa - som stimulantia kan ofta förvärra oroliga symtom.

Titta på Facebook och Twitter är första sak också ett nej-nr. "Att undvika sociala medier kan också hjälpa dig om du känner dig själv ständigt behöver kontrollera dina flöden och hitta dig att bli orolig som ett resultat av sociala medier, " säger Lidbetter.

Mindful meditation eller yoga kan också hjälpa till. "Den populära applikationen Headspace - tillgänglig som en del av Angst UK-medlemskapet - kan hjälpa dig att checka in med dina känslor och tankar och slappna av och förbereda dig för dagen framåt."

Laura säger att hon lägger Netflix på och tittar på något förutsägbart, eller använder Headspace-appen på morgonen.

"Jag börjar det innan jag verkligen har vaknat och det underlättar verkligen mycket för mig."

Och om du har tid, kan yoga eller motion också hjälpa till. "Yoga kan hjälpa till att kanalisera din energi och hjälpa till att stänga av din kamp eller flygspänningsrespons", säger Lidbetter.

"På samma sätt, träna första på morgonen kan släppa endorfiner för att bekämpa lågt humör eller ångest."

Det är dock viktigt att ta itu med de bakomliggande orsakerna till ångest, vilket kan innebära att man får råd, kognitiv beteendeterapi eller talarterapi via din läkare.

* Namn har ändrats för att skydda identiteter.

Läkares Råd