sexuell hälsa

Varför har min partner plötsligt gått från vårt planerade äktenskap och lämnat mig?

sexuell hälsa Varför har min partner plötsligt gått från vårt planerade äktenskap och lämnat mig?
Anonim

Fråga

Efter mer än fem år i ett förhållande, har det senaste året och en halv tillbringat bo tillsammans, har min flickvän nyligen flyttat tillbaka med sina föräldrar.

Hon har sagt att hon är "osäker" om sina känslor. Vi hade nyligen talat om äktenskap, men hon måste nu bestämma om eller ej hon vill spendera resten av sitt liv med mig. Detta förvirrar mig och stör mig.

Så sent som i november hade vi bokat ett hotell till ett bröllop på sommaren och tänkte vi skulle ha gott om tid att förbereda oss för det. Min partner hade tidigare tillbringat timmar på Internet som planerat den stora dagen, men ganska plötsligt verkar hon ha förlorat intresse. Hon lämnade mig för 10 dagar sedan, fylld med tvivel.

Jag inser att brudgummen inte alltid är mest intresserad av bröllopsevenemanget och min partner var bekväm om detta. Dessutom klargjorde jag att jag skulle stödja vad hon ville göra om bröllopet. Hon sa också att hon inte tvekar om hur jag känner för henne.

För henne att plötsligt tvivla motsätter allt hon någonsin sagt. För att göra saken värre verkar hon vara helt känsloslös och det här är väldigt till skillnad från henne. Hon är normalt mycket känslomässig. Hon uttrycker inte alltid sina känslor muntligt, men hon kan skratta eller gråta på hatten. Dessa dagar verkar hon kall, avlägsen och reagerar inte.

I ett försök att bryta den här "skölden" köpte jag en dyr förlovningsring och föreslog henne officiellt för två dagar sedan, men det här tycks inte skaka hennes lösning. Saken står för närvarande med att hon säger att hon behöver tid och utrymme, men överlag har hon allvarliga tvivel om hennes känslor.

Det är en stor vändning på kort tid. Jag inser att människor faller ur kärlek men det verkar väldigt plötsligt.

Hennes brist på känslor leder mig till att tro att hon eventuellt är deprimerad på något sätt, eller kanske döljer några tidigare trauma som hon aldrig behandlat. Jag är medveten om att hennes far hade en hotande närvaro i familjen hemma, trots att han aldrig var fysiskt våldsam.

Min partner hade också en aggressiv och hotande pojkvän under sina tonåren. Hon sa att hon "sätter den bakom henne", men jag tror att det bara betyder att det kommer att återvända för att hemsöka henne någon annan dag, nämligen nu.

Jag kan inte bära för att se hennes förändring så mycket och vara en annan person. Jag har föreslagit att en eller annan eller till och med vi båda ska se en rådgivare eller en terapeut men hon ser inte behovet. Jag inser att om läkning behövs måste hon först ha det.

Svar

David skriver:

Personligen tror jag att du kanske tittar på detta från fel synvinkel. Vad du säger till oss är "Vad är fel med min flickvän?" Men det kan vara mer användbart om du också tittat på dessa två frågor:

  • Vad var fel med vårt förhållande?
  • Vad är det för fel på mig?

Uppriktigt sagt är den mest logiska förklaringen till vad som hänt är att din flickvän är missnöjd med förhållandet eller med dig. Hon kan givetvis ha träffat någon annan - en möjlighet att du inte nämner.

Nu kan du vara rätt och det är alltid möjligt att hon är deprimerad. Men jag tror inte att du kan anta det.

Låt oss se vad Christine säger.

Christine tillägger:

Liksom David känner jag att det kan vara mer fel med förhållandet än du antar. Du säger: "Jag inser att brudgummen inte alltid är mest intresserad av bröllopsevenemanget och min partner var bekväm om detta." Jag undrar om detta. Kanske ville hon se mer entusiasm från dig - jag vet inte.

Men det verkar som om hon säger till dig att hon vet hur mycket du älskar henne, så det är inte som om hon tvivlar på det. Så tvivel handlar om hur hon känner sig om dig. Självklart får många människor av båda könen pre-bröllopsnerven, men det verkar vara ganska allvarligare.

Ibland måste jag säga att kvinnor blir mycket fokuserade på att "gifta sig". Och ofta är de så inslagna i allt det, att de inte tycker så mycket om deras relation. Tyvärr brukar många av dem faktiskt gifta sig innan de tänker på förhållandet - och de äro nästan alltid dömda.

Vad som kan ha hänt i ditt fall är att din flickvän var mycket entusiastisk över bröllopet, men då började hon plötsligt undra om hon var så entusiastisk om dig. Och kanske, efter noggrann undersökning, finner hon att hon inte är det. Det betyder inte nödvändigtvis att det finns något som är fel med henne, men det betyder inte nödvändigtvis att något är fel med dig heller. Det kan dock innebära att hon inte längre tycker att du har rätt för henne.

Så vad kan du göra? Jag tror inte att det finns mycket du kan göra förutom att vänta. Och jag misstänker att du inte vill höra det här. Du låter som den typ av kille som gillar att sortera saker ut. Men ibland kan livet inte lösas så enkelt.

Om inget förbättras efter några veckor, tror jag att du borde föreslå henne igen att ett par sessioner med Relate kan hjälpa dig att både förstå vad som händer. Om du närmar dig henne på det här sättet tror jag att du kommer ha tur att få er två till en terapeut, än om du föreslår att hon behöver hjälp. Ser du att vi föreslår att du antar ett annat sätt att tänka på detta problem?

Du undrar om hon är deprimerad. Hon kan väl vara deprimerad - hon har trots allt älskat drömmen om att gifta sig med dig och nu är inte nöjd med den drömmen. Så hon kunde vara sorg för förlusten av den drömmen, även om hon fortfarande inte är glad över att väcka den igen.

En sista sak: det låter inte som om du är nära hennes familj. Men om de trodde att hon var allvarligt deprimerad tror jag att de skulle vilja diskutera det här med dig. Har du försökt att prata med dem?

Det andra är att du inte nämner vänner - antingen hennes eller din. Har hon en nära flickvän som du kan prata med? En som kommer att veta om din flickvän är generellt deprimerad och behöver klinisk hjälp, eller om hon bara är låg för att hon har bestämt att förhållandet inte är för henne. Sådan en persons syn på detta kan vara ovärderligt.

Jag beklagar att vi inte har några enkla svar för dig, men kanske några av vad vi har sagt hjälper dig att ställa rätt frågor.

Med vänliga hälsningar

Dr David Delvin, GP, och Christine Webber, sex och relationer expert

Läkares Råd