sexuell hälsa

Varför kan jag inte få erektion?


sexuell hälsa Varför kan jag inte få erektion?
Anonim

Willful och capricious - erections är roliga saker. När du är en ung man, verkar de dyka upp på de mest olämpliga stunderna (och det enda som är mellan dig och förlägenhet är en noggrant placerad anteckningsbok). När du blir äldre, går de däremot och inte visas på begäran, oavsett hur mycket du försöker. Det sorgliga är att mina patienter ofta likställer detta med en förlust av maskulinitet.

Utarbeta varför din erektion kan låta dig vara mer av en konst än du tror - och viktigare för din läkare än du kanske känner är nödvändig!

Först, hur fungerar erektioner?

Män är mycket mottagliga för visuell stimulans, särskilt som barn och tonåringar. Att se någonting tilltalande (säg en person eller bild) aktiverar vägar i hjärnan som berättar nerver i din nedre ryggmärg för att utlösa kväveoxid som släpper av blodkärlens väggar och översvämmer din penis med blod, vilket gör det svårt. Kväveoxid är nyckelkemikalien här, eftersom du behöver en blandning släppt från nerverna och från dina blodkärl för att få erektion. Om blodkärl, nerver eller båda skadas är det svårt att få en hård erektion. Därför kan din läkare vara intresserad om du kämpar med erektioner, eftersom det kan vara ett tecken på tidig hjärtsjukdom eller diabetes.

Varför förlorar jag mina erektioner?

Det finns många anledningar till varför män inte kan få erektioner, och för många finns det flera orsaker till erektil dysfunktion. Men orsakerna kan delas upp i två huvudområden: psykosocial och medicinsk.

Stress, ångest och distraheringar sabotera din erektion ganska bokstavligt.

Psykosociala faktorer

En erektion beror på att du är avslappnad. Problemet är att det sympatiska nervsystemet aktivt undertrycker erektioner, något som åtminstone delvis lärde sig under barndomen och tonårsåren (det är inte bra sätt att få erektion i montering, är det?). Så vi lär oss att hämma våra erektioner som standard.

Det betyder att du som vuxen måste aktivera det motsatta parasympatiska systemet genom sexuellt spännande bilder, tankar och rör för att få erektion. Men denna nervtransmission störs om du är stressad, orolig eller distraherad. Den senare eftersom du helt enkelt inte utvecklar tillräcklig total stimulering av dina könsorgan för att få erektion, och den första eftersom stress och ångest allt ökar adrenalin - en nyckelgivare i det inhiberande sympatiska nervsystemet. De sätter absolut bokstavligen sabotage på erektionen.

Medicinska faktorer

De främsta medicinska orsakerna till erektil dysfunktion är baserade på dåligt blodflöde (på grund av att blodkärlen förvärras tack vare ökat kolesterol eller högt blodtryck), dålig nervförmåga orsakad av diabetesrelaterad nervskada eller lågt testosteron till följd av fetma, ålderdom eller misslyckande gonader. Våra läkare blir lika oroliga för män som har rörliga erektioner såväl som de som inte kan få erektion alls. Att inte få erektion ibland är ganska normal när du blir äldre. Men om du har otillförlitliga erektioner under en längre tid - mer än sex månader - kan det föreslå ett tidigt tecken på fysiska problem som hjärt-kärlsjukdom eller diabetes som kan utvecklas ytterligare så att du får checkat ut.

En blandning av de två

Många gånger är problemet en kombination av båda. Till exempel släpps kortisol - vilket är ett viktigt steroidhormon i kroppen - i större mängder när vi stressas. Det ska kortsluta icke-väsentliga funktioner som reproduktion och bekämpa sjukdomar medan du hanterar faran vid handen. Den kroniska och pågående stressen i det moderna livet ökar dock våra kortisolnivåer, aktiverar sympatisystemet och stoppar erektionen.

Dålig sömn är ett annat sådant exempel, eftersom resultatet av sömnlöshet (eller småbarn) kan påverka erektioner, återigen åtminstone delvis genom att öka stresshormonerna i kroppen.

Andra faktorer som påverkar erektionerna

Alkohol spelar en negativ roll när det gäller erektionerna. Dryck kan minska stress och hämningar, men det minskar också överföringen till dina könsorgan. Jag råder män som har erektil dysfunktion att inte dricka alkohol.

Narkotika som cannabis minskar både lusten och köra för att ha sex. Kokain och ecstasy kan drabbas av erektioner eller avsevärt fördröja / förebygga ejakulation och orgasm. Inte idealisk.

Cykling. Allvarligt. De hårda sadlarna orsakar stort tryck på perineum (området mellan din skrot och anus) som kan komprimera nerver som ger penis.
Att komprimera dessa nerver ständigt över en tidsperiod sätter dem, tillfälligt, för att sova. Använd en mjukare vadderad sadel eller ta upp simning - en övning som också kan hjälpa till med avkoppling. Om cykling verkligen är orsaken, bör erektioner förbättras efter två till tre månader när kompressionen löser sig.

Tilltäppta artärer. Din penis är en förlängning av din blodtillförsel, och penisvävnadens glattmuskelväggar - med hjälp av kväveoxid - slappnar av för att fylla med blod. Om dessa penisartärer levererar blod är förhöjda, kommer du att kämpa för att få det fyllningstryck du behöver.
Blodkärl päls upp för många orsaker, inklusive:

  • Högt kolesterol
  • Höjt blodtryck
  • Nikotin (cigaretter eller vapen)
  • Diabetes
  • Fetma
  • Familjhistoria för hjärtsjukdomar

Penisartärer är 1-2 mm breda, så om de är furring upp, kommer dina kransartärer (vid 3-4 mm) som levererar ditt hjärta att vara också. Carotidartärerna (vid 5-7 mm) som levererar din hjärna är lite bredare, så de kommer inte att pälsa så tidigt - men det är därför som läkare skulle vilja veta om ED är ett problem för dig.

Om du kan minska kolesterol, förbättra livsstilen, gå ner i vikt, sluta röka, och vi kan läkare hjälpa till med medicinen där det är nödvändigt, du är mycket mer benägna att få tillbaka användningen av din penis och minska risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Kunde testosteron vara skyldig?

Det är osannolikt. Testosteronnivåerna faller när du blir äldre men de måste falla väldigt låga för att orsaka erektilproblem. Således innebär bedömning för erektil dysfunktion ett testosteronblodtest men endast ersättning om det är mycket lågt. Att ge någon mer testosteron än vad deras kropp skulle ha gjort, även i ung ålder, kan orsaka blodproppar på grund av blodförtjockning och till och med reversibel infertilitet. Så var inte frestad med homespun remedies.

Moderna liv = sexuell dysfunktion

Det här låter deprimerande, men det framhäver för mig hur stressigt våra liv kan vara. Om du upplever sexuell dysfunktion kan det vara ett väckarklocka för att kolla din allmänna hälsa. Du kan börja med att förbättra sexuell funktion direkt av

  • Minskar stress
  • Njuter mer förspel
  • Äta en hälsosammare diet
  • Gör mer (eller lite) kardiovaskulär träning

De senare två har visats av flera studier för att öka erektionerna och testosteronnivåerna utan att behöva medicinering.

Läkares Råd