mental hälsa

Varför ringer Donald Trump psykiskt sjuk är så fel

mental hälsa Varför ringer Donald Trump psykiskt sjuk är så fel
Anonim

Är Donald Trump psykiskt sjuk? Det är en fråga som har fått mer och mer dragkraft under den senaste veckan eller så och det når feberhöjning på sociala medier, med många som övertygar sig själva - och andra - att han måste ha någon form av psykisk hälsoproblem. Av flera anledningar tycker jag inte att den här frågan inte bara är ohjälpsam men helt stötande .

Människor har börjat bandera runt mentala etiketter med överge. Plötsligt, med sin träning på psykiatriska diagnostiska kriterier med hjälp av en hel 4 minuter spenderad på Google, är alla nu psykiater. De diskuterar huruvida den nyvalda amerikanska presidenten är en narcissist. Har han en personlighetsstörning? Är han faktiskt psykotisk? En psykopat? Och så är det självklart min egen personliga bête noir - sociopath, som inte ens är en riktig medicinsk diagnos, men används av människor för att bli smart när man försöker sätta ner någon.

För det första, det som har fått många människor att börja ifrågasätta sin mentala hälsa är att de tycker att hans åsikter är obehagliga och obehagliga. De kan helt enkelt inte förstå varför någon skulle tänka på dessa saker.

Men att vara rasistisk, missogynistisk eller allmänt offensiv är inte en psykisk sjukdom. Du kan djupt vara oense med människor och inte som dem utan att de behöver ha ett allvarligt psykologiskt problem. Att väcka psykisk sjukdom som en orsak är djupt lat. Det undviker att människor måste engagera sig i debatt alls - det gör att personens synpunkter kan avfärdas ur hand, förklaras bort av en avvikelse i sitt sinne, snarare än en uppfattning som borde vara förlovad, debatterad och slagen.

Väcka stigma

Vidare kan förslaget om att Donald Trump kan visa sig ha en psykisk sjukdom, men det betyder att han inte är lämplig att vara president också är grovt offensiv för dem med psykisk sjukdom. Att ha en psykisk sjukdom hindrar inte och borde inte hindra dig från att ha ett offentligt ämbete. Den naturliga slutsatsen till "Donald Trump är psykiskt sjuk" är att de med psykisk sjukdom inte borde vara ledare. Detta är fullständigt tosh. Återigen är det bara lat stil för "Jag gillar inte den här personen, han behöver gå" och är särskilt repellent eftersom det framkallar stigma och rädsla för psykisk sjukdom att göra det.

Ansvar för åtgärder

Jag har också sett några väldigt meningsfulla människor att diskutera sin mentala hälsa på sociala medier och hävdar att det skulle innebära att han inte skulle bli skyldig för sina handlingar och på något sätt mildrar ansvaret. Återigen visar detta en ödmjuk brist på förståelse för psykisk sjukdom. Visst kan vissa personer som är mycket oveliga med allvarliga psykiska sjukdomar anses vara inte längre ansvariga för åtgärderna. Men det här är ganska sällsynt och du måste vara väldigt mycket dålig. Om du är deprimerad och du stansar någon, är du fortfarande ansvarig för dina handlingar. Människor kan vara dåliga och göra skrämmande saker utan att vara psykiskt sjuk. De kan agera hänsynslöst, dumt eller på ett själviskt, arrogant, självbesatt eller bårligt sätt utan att ha en psykisk sjukdom.

Professionella wading in

Vad som varit speciellt överraskande och chockerande är att det inte bara ligger allmänhetens medlemmar som har satsat på Trumps mentala hälsa. Det har varit professionella. Detta är djupt oroväckande och de ska skämmas för att ha uppfört sig på detta sätt. Eftersom de inte faktiskt har bedömt honom professionellt, är allt de säger helt enkelt gissning och gissa arbete.

Att diagnostisera någon med en personlighetsstörning är till exempel inte något som är snabbt och enkelt att göra. Du kan inte göra det genom att bara lyssna på några taler och hur de verkar svara på några situationer som du sett på telly. Det gör mentalvårdspersonal och deras patienter en stor disservice att föreslå att det är allt som finns för att nå en diagnos. Personlighetsstörningar i synnerhet är starkt stigmatiserad, missförstådda och försonade förhållanden när de som lider av dem förtjänar förtjänar vår medkänsla och förståelse. De behöver verkligen inte ha sitt tillstånd banded om som en förklaring till varför någon är impopulär med ett stort antal människor.

Men eftersom några av dessa diagnoser har kommit från "professionella", blir deras åsikter viktiga och det hjälper till att fortsätta troen på att det måste finnas något som är fel i hans sinne. Kraften som proffs har och den djupa och orättvisa skador som kan uppstå när de avviker från att göra diagnoser långt ifrån är väl erkänd och anses vara en grov kränkning av sin professionella etik. Det är så välkänt och förankrat i medicinsk etik det har faktiskt ett namn - Goldwater Rule - och det har funnits i över 40 år.

Goldwaterregeln

Goldwaterregeln har varit på plats sedan 1973 och American Psychiatric Association och dess medlemmar har strikt följt det sedan. Det förbjuder psykiatriker från att ge synpunkter på någon som de inte personligen har utvärderat. Intressant härstammar denna regel från en presidentkampanj 1964. En självförstörande, anti-etablering siffra som mobiliserade disenfranchised höger väljare, sprang för president. Hans namn var Barry Goldwater. Liberaler avskedade honom och gjorde allt de kunde göra för att misskreditera honom. En tidning, Fact, närmade sig 12 000 psykiatriker och bad dem att utvärdera huruvida han var psykologiskt lämplig för att vara president. Den stora majoriteten svarade inte, men en betydande minoritet - över 1000 - svarade att de inte trodde att han var psykologisk lämplig att vara president. Han förlorade valet och därefter dömde han tidningen för förtal. Han vann betydande skador .

Parallellerna mellan Goldwater och Trump är uppenbara, förutom att Trump, till skillnad från Goldwater, vann valet och blev president. Då, just som nu, vände de som motsatte sig sig till psykiatri för att försöka diskreditera personen de invände mot.

Under hela historien har psykiatrin använts för att tysta, ta bort, utrota eller försvaga motståndare. Men för att det ska kunna genomföras på ett effektivt sätt, beror det på stigmatiseringen som omger psykisk sjukdom - stigma som måste kvasas. Det borde göra oss alla djupt obekväma att vi i 2017 så lätt har avstått tillbaka till detta territorium.

Läkares Råd