välbefinnande

När din partner älskar ditt barn mer än de älskar dig


välbefinnande När din partner älskar ditt barn mer än de älskar dig
Anonim

En av de bästa delarna av varje relation är känslan av att du är centrum för din partners värld . Men när barnen oundvikligen kommer på scenen, kan det vara ganska chock hur mycket och hur snabbt saker kan förändras.

Att vara förälder är utan tvekan en av de mest uppfylla upplevelserna, men den olyckliga verkligheten är att många känner sig emotionellt distanserade från sin partner när en familj skapas. Och, oavsett hur beredd du kanske tror att du är, det är ganska oundvikligt att känslor av avundsjuka och försummelse kommer att krypa i att följa en så stor omställning av prioriteringar och tillgivenhet.

Med hjälp av Rachel MacLynn, charterad psykolog blev professionell matchmakare och grundare av Vida Consultancy, och Olga Levancuka, relationsexpert och författare av How To Be Selfish, har vi tillsammans några tips om vad man ska göra när man tycker att din partner älskar ditt barn mer än de älskar dig.

Orsaken

Oavsett om du är ny för föräldraskap, ha ett hus fullt av småbarn eller försöker navigera tonårsåren så mycket du kan, stressen som kommer med att ha barn - ta hand om och underhålla dem samtidigt som du arbetar, sparar och planerar för deras framtid - kommer alltid att vara där. Det är denna enorma livsstilförändring som ibland kan göra föräldrarna glömma vikten av deras relation till varandra, säger Rachel.

"Som föräldrar är vi beredda att älska våra avkommor ovillkorligt. Det finns ingen trevligare känsla att höra dina barns små fötter i dörren för att hälsa på dig när du kommer tillbaka från en stressig dag på jobbet. Så var passar din partner in i Allt detta? Hur har du till och med tid att tänka på din partner när du har så mycket annat att hantera och du är så övervinnad med glädje att se ditt dyrbara barn kasta sina armar runt dig? Denna uppenbara förmånsbehandling mot barnet kan lätt leda makan att känna sig utpressad, försummad, ignorerad och oförlösen. "

Effekten

Det kan vara förvirrande, eftersom antagandet att din man eller fru alltid kommer att vara där för dig tenderar att bli ännu starkare med barnens ankomst, på ytan av saker verkar det som om du har lite och mindre tid tillsammans som ett par. Detta kan orsaka känslor som inte skiljer sig från svartsjuka när din partner är insvept i ditt barns alla drag men inte uppmärksammar dina behov och känslor mycket. Olga säger:

"Vårt ego skiljer inte från huruvida känslan vi känner är rationell eller inte. Vårt ego verkar av rädsla (" Jag känner sig försummad ", " varför är barnet viktigare än mig? ") Och fungerar snabbt. Så ja, ofta Vi slutar inte ens att tänka "Vänta! Det är mitt barn. Det är dumt att känna hur jag känner." Låt mig koncentrera mig på att ge min kärlek lika med mitt barn och min make. " Vi agerar bara på ett självskyddande eller självbevarande sätt, och agerar och beklagar det senare förstås. "

Denna splittrade andra känslomässiga reaktion, om den lämnas oadresserad, kan byggas över tiden för att bli en stor fråga, vilket orsakar belastning på både ditt förhållande och din familj.

När det blir ett problem

En familj borde vara en tydlig och strukturerad enhet som ger en trygg och kärleksfull miljö för att barn ska växa upp. Men, Rachel säger att denna enhet också kräver en klar skillnad mellan föräldrarnas eget förhållande som ett par och deras relationer med barn eller barn.

"Jalousi blir ett problem när den avundsjuka förälderns beteende orsakar att denna enhet bryts upp, vilket leder till en rguments, visar våld mot barnet och / eller samarbetspartnern och kanske uppmaningen att försöka vinna över barnet genom att förstöra honom eller undergräva regler som fastställts av den andra föräldern. Denna uppdelning i föräldraenheten kommer att få barnet att bli förvirrad och att hela familjen blir stressad. "

Även de minsta känslorna av försummelse eller svartsjuka kan utvecklas till en stark vrede mot din partner eller, värre, ditt barn, och detta utgör risken för att skapa en brådskande och störande miljö för hela familjen. Olga säger att sådant beteende kan leda till permanent relationskador och jämn separation.

"Ibland är vuxna inte känslomässigt mogna att reparera skadorna och separationen, även om det bara är tillfälligt, kan vara en välsignelse i förklädnad, till skillnad från att leva tillsammans medan de inte kan stå varandra, vilket är värsta scenariot", säger Olga. "När det gäller barn, det som de flesta föräldrar inte inser är att deras barn ofta klandrar sig för argumenten mellan föräldrarna. Barn är så intuitivt inställda det är extraordinärt! De vet att det på något sätt är relaterat till dem, men som de är oförmögen (de är inte helt emotionellt utvecklade och medveten om världen som vuxna) för att förklara vad de bevittnar, skyller de sig ofta för sina föräldrars argument. "

Pratar det

Förebyggande åtgärder bör vidtas så snart sådana känslor uppstår, oavsett hur dumt eller obetydligt du kanske tror dem. Som med de flesta förhållandeproblemen kommer du att upptäcka att saker enkelt kan lösas med ärlighet och tydlig kommunikation - och helt enkelt att få dina bekymmer av bröstet kommer att ge omedelbar lättnad.

" Kommunikation är helt avgörande för att du upplever känslor av svartsjuka", säger Rachel. "Det kan hända att din partner är omedveten om sitt beteende, och när det har blivit påpekat kan de vidta omedelbara åtgärder för att reparera den brutna familjen dynamiska. De kan å andra sidan vara medvetna men helt enkelt osäkra på hur man åtgärdar det. Utfärda det inte så att din partner älskar ditt barn för mycket. Problemet är deras beteende mot dig och dina efterföljande känslor av svartsjuka. Att diskutera och godkänna hur dessa beteenden kan ändras hjälper till att lösa problemet vid källan. "

Det är också viktigt att komma ihåg att din partner egentligen inte älskar dig mindre än innan du har ett barn. Det kan helt enkelt vara din uppfattning givet att din partner är så distraherad av att njuta av föräldraskapet och när de vet hur du känner att de kommer att kunna försäkra dig om att så är fallet. Av denna anledning måste du också vara beredd att göra ändringar för att bekämpa dina bekymmer. Olga rekommenderar:

"När du känner dig oförglömd eller försummad, tänk på. Försök förstå varför det är så att du känner på det sättet. Hitta sedan en lösning. Förvänta dig inte att din partner gör det för dig. När du väl har övervägt den bästa sättet att hantera din känner, pratar din partner. Inte över middagen, inte när hon ammar eller när han bara kom tillbaka från jobbet. Hitta en stund eller bestäm dig på en bekväm stund när du kan tala om frågor som är viktiga för dig. "

Att vidta åtgärder

Det kan vara tufft, särskilt när du har små barn, men det är viktigt att du tar tid och utrymme för ditt "för barn". Oavsett om det bara är ett snabbt kaffe eller en helg bort, hitta ett sätt att ta lite tid bort från barnen där du kan vara partner, inte bara föräldrar, föreslår Rachel.

"Ta reda på hur ditt förhållande var innan ditt barn / barn kom med. Reflektera på glada minnen som du både har tid tillsammans, bara de två. Diskutera dessa minnen och skriv ner dem. Till exempel kan du säga" jag brukade älska fredagskvällar när vi skulle vända på att laga en romantisk måltid, öppna en flaska vin och titta på en film. "Eller" Jag minns när jag skulle gå ner med en ny outfit på, du skulle alltid märka och berätta för mig Jag såg vacker ut ". Nästa diskutera med din partner vad som har förändrats sedan ditt barn kom och varför. Det här hjälper dig att komma fram till förändringar som du kan göra för att få dig tillbaka till det älskade paret du en gång var. för varandra är en uppenbar lösning, men du måste också göra ansträngningarna för att få din partner att känna sig älskad och önskad. "

Det låter så enkelt, men det är verkligen förvånande hur många par helt enkelt slutar se varandra utanför familjesfären när barnen kommer med. Det kan vara en skrämmande möjlighet att lämna unga barn medan du går ut för en romantisk kväll eller resa, men faktum är att du kommer bli mer besviken över det än de är och det kommer att göra alla världens bästa i långa loppet. Så utnyttja gåvan som är mor-och farföräldrar, eller skaffa dina vänner till barnpassning och göra tid för varandra.

"Barnens ankomst, oavsett hur välkomna de är, kommer att testa ditt förhållande till gränsen. Bygg ditt band och sätt fasta stiftelser på plats innan du får ett barn i denna värld och om möjligt förhandla fram alla viktiga beslut innan du får gravid ", säger Olga.

Om du känner att du har kommunicerat med din partner och vidtagit åtgärder för att lösa problemet, men problemet fortfarande finns, kan det vara dags att söka hjälp av en familjeterapeut eller psykolog.

Läkares Råd