välbefinnande

Vad du borde veta om endometrios

välbefinnande Vad du borde veta om endometrios
Anonim

En av 10 kvinnor i Storbritannien lider av den smärtsamma gynekologiska tillståndet endometrios. Det är ett tillstånd som kan leda till infertilitet. Men 80 procent av befolkningen har aldrig ens hört talas om det.

Vi tittar på några vanliga symptom på endometrios och undersöker vilka behandlingar som finns tillgängliga.

Vad är endometrios?

Endometrios kan vara ett grovt smärtsamt tillstånd, och det kan ha en djupgående försvagande effekt på kvinnans liv. Men trots detta har många aldrig hört talas om det.

Typiskt är det vanligaste symptomet akut smärtsamma perioder. Och på grund av detta sätts smärtan ofta bara ner till "månadens tid".

Uppskattningsvis 2 miljoner kvinnor i Storbritannien lider av endometrios - och Marilyn Monroe, Susan Sarandon och Louise Rednapp sägs ha haft det.

Enkelt förklarad, endometrios är ett tillstånd där celler, som de som finns i livmoderns foder, finns utanför livmodern.

Typiskt finns dessa i bäckenområdet - som i äggledarna, äggstockarna, på utsidan av livmodern eller på ledband som håller livmodern på plats. De kan också finnas i skålen, blåsan, tarmarna eller vagina.

Liksom livmoderceller svarar endometrieceller på hormonförändringar under månadscykeln, svullnad med blod och sedan nedbrytning som orsakar inre blödning. Eftersom denna inre blödning inte har någonstans att gå, kan den orsaka inflammation och vidhäftning.

I sällsynta fall har endometrieceller hittats i andra delar av kroppen, såsom hjärnan, lungorna och ögonen.

Endometrios kan leda till cystor och adenomyos - ett smärtstillande tillstånd där endometriumvävnad utvecklas i livmoderns muskelskikt

Hur vet jag att det är endometrios?

Endometrios kan saknas i flera år eftersom kvinnor och läkare inte alltid känner igen symptomen.

Dr Caroline Overton, konsultgynekolog vid St. Michael's University i Bristol, säger att anledningen till att många kvinnor inte vet att de ska gå till doktorn är att de lägger på smärtan som tänker att det bara är en del av deras menstruationscykel.

"Det finns ett så brett spektrum av vad kvinnor anser" normala "att människor antar vad de känner är normalt eftersom de inte vet något annat, säger Dr Overton.

"Men om smärtan är så dålig att du inte kan komma till jobbet, är du bunden till sängen, du har varmvattenflaskor på magen och tillbaka och du måste ta smärtstillande medel - något är fel.

"Dessa kvinnor har jobbliknande smärta från buken ner till knäna. Det är helt överväldigande, och inte som någon vanlig period som du känner igen, säger hon.

Vanligtvis uppstår smärta under en period, även om du också kan få smärta som ökar under tiden fram till en period. Andra vanliga symptom är obehag under samlag och en hemsk smärta i tarmarna när du går på toaletten.

Vad kan du göra?

Många kvinnor slutar se sin läkare många gånger innan de slutligen hänvisas till en sjukhuskonsult. Dr Overton föreslår att du håller en dagbok, så att du kan känna igen mönster och skriva ner hur många smärtstillande medel du tar varje månad.

Om du hänvisas till en sjukhuskonsulent får du laparoskopi för att kontrollera insidan av ditt bäcken. Du kan också få en ultraljudsskanning.

Endometrios kan behandlas på ett antal olika sätt, beroende på graden av endometrios du har.

Behandlingar omfattar följande.

Kombinerat piller: Detta kan vara effektivt vid kontroll av symtom. Vissa kvinnor kommer av pillen och hittar sina symtom värre. Detta berodde på att pillen hade behandlat symtomen.

Hormonspole: Det kan vara mycket bra, särskilt om symtomen är särskilt stora perioder. Spolen varar fem år innan den behöver bytas ut.

Laparoskopioperation: detta kan bidra till att avlägsna cystor och vidhäftningar med hjälp av laserprocedurer.

Hysterektomi: detta är ett sista alternativ för kvinnor som bestämmer att deras livskvalitet påverkas alltför hårt. Endometrios slutar typiskt med klimakteriet, och en hysterektomi medför detta tidigt.

Kommer jag kunna få barn?

Endometrios är ofta kopplad till infertilitet, men det behöver inte vara så att du inte kan få barn.

"En av anledningarna till att kvinnor har svårt att bli gravid är att vidhäftningarna - som ser ut som spindelväv i äggledarna - viklar runt ägget eller viks runt ägget i äggstocken", säger Dr Overton.

Men majoriteten av kvinnorna har inte svårigheter att bli gravid. Endometrios graderas från mild till måttlig svår och svår. Kvinnor med mild endometrios har samma sannolikhet att bli gravid som kvinnor utan den, medan en fjärdedel av dem med allvarlig endometrios blir gravid inom två år.

Helen Jones, 35: "Jag hade en baby trots min endometrios."

Ända sedan jag kan komma ihåg, har jag lidit oerhört smärtsamma perioder.

Men trots att min mamma hade en hysterektomi för endometrios så hade ingen av de läkarna jag såg någonsin föreslagit att jag skulle kunna få det, tills min man och jag började försöka med en baby.

Jag kom från pillen, och jag blev chockad eftersom månad för månad min period smärta blev värre och sämre. Jag skulle ha en brusande temperatur, fruktansvärd förstoppning och jag skulle tillbringa timmar på badrumsgolvet sobbing och kräkningar eftersom smärtan var så outhärdlig.

Så småningom, efter upprepade besök på doktorn, fick jag slutligen en diagnostisk laparoskopi och en MR-scan. Detta avslöjade att jag hade Steg 3 endometrios och min livmoder, äggledare, äggstockar, blåsan och tarmarna var alla smälta ihop.

Jag fick också veta att jag hade adenomyos i min livmoder. Jag kunde inte tro det. Här försökte jag för en bebis, och i stället fick jag veta att jag mötte kirurgi som kunde lämna mig med en kolostomipåse.

Lyckligtvis övertalade min man mig till en privat hälsoklinik, och jag hade kirurgi för att ta bort det mesta av endometriosen och raka toppen av min tarm. Det fungerade.

Min första period efter operationen var tyngre än vanligt, men när andra kom fram var det en bris: lätt hanterbar smärta, utan sjukdom. Jag kunde faktiskt gå till jobbet.

Snart efter bokade jag ett möte med läkare för att diskutera IVF. År av infertilitet och frustration visade sig för mycket, och nu 35 trodde vi att vi skulle ge det bästa skottet. Men då missade jag en period.

Min första tanke var att det bara var en komplikation, och jag väntade och väntade, och så småningom gjorde ett graviditetstest. Det kom tillbaka positivt - chocken på min mans ansikte var en syn.

Vi gjorde ytterligare två test för att vara säker. Nu har min man och jag en underbar pojke som föddes i februari.

Graviditeten var inte jätte, vid sex och en halv vecka blev jag rusad till sjukhus med en misstänkt ektopisk graviditet. Men det har allt varit värt det.

Kärlek och stöd för min man och familj har varit otroligt, och Endometriosis UK-webbplatsen har varit en underbar kompis hela. Det har varit oerhört tröst att läsa några av de andra personliga berättelserna och vet att du inte är ensam.

Mer information

Endometrios UK

Andra läser också:

Endometrios: Vilka är orsakerna, symptomen och behandlingarna.

Tunga perioder (menorrhagia): Vad ska doktorn göra?

Pelvic undersökning: ta reda på om det är normalt att vara orolig eller generad.

Premenstruellt syndrom (PMS eller PMT): symtom på PMS.

Smärtsam menstruation (dysmenorré): Vi tittar på vad läkaren kan göra.

Läkares Råd