välbefinnande

Vad du behöver veta om Broken Heart Syndrome


välbefinnande Vad du behöver veta om Broken Heart Syndrome
Anonim

Tanken att dö från ett brutet hjärta - ett öde som mest förknippas med sagor - verkar vara melodramatiskt och säkert osannolikt. Men de skrämmande nyheterna i december 2016 som skådespelerskan Debbie Reynolds hade dött bara några timmar efter att hennes dotter, Carrie Fisher, hade gått bort var tillräckligt för att få någon att känna igen det som en mycket verklig och fruktansvärt tragisk händelse.

Instanser av två personer som älskar varandra som dö i snabb följd är faktiskt vanligare än du kanske tror, ​​och det beror på att brutet hjärtsyndrom (BHS), även känt som stressinducerad kardiomyopati eller Takotsubo-kardiomyopati, är ett verkligt medicinskt tillstånd som inte skiljer sig från en hjärtattack. För att få veta mer om BHS, dess orsaker och botemedel, pratade vi med Dr Nelson Chong, universitetslektor i farmakologi vid University of Westminster och Julia Samuel, beredningsrådgivare och författare till Grief Works .

Orsaken

Brutet hjärtsyndrom är, förklarade Dr Chong, ett tillfälligt tillstånd där hjärtmuskeln plötsligt försvagas och pumpar inte heller.

"Det kan vara dödligt men i de flesta fall förbättras över tiden. Trots att det kan utvecklas i alla åldrar, verkar det huvudsakligen påverka kvinnor över 50 år. BHS orsakas oftast av en ökning av stresshormoner, som adrenalin, som kan initieras av en känslomässigt stressig händelse som en älsklings död eller en skilsmässa, uppbrott eller en separation. Det kan till och med hända efter en bra chock som att vinna lotteriet eller födelsedagen. "

Det är ett tillstånd som kan misdiagnostiseras som hjärtinfarkt, eftersom symtomen och några av testresultaten kan liknas. Dr Chong tillägger emellertid, till skillnad från hjärtinfarkt, det inte finns några tecken på ett blockerat hjärtkärl i fall av BHS.

"I BHS utvidgas en del av hjärtat tillfälligt och pumpar inte heller, medan resten av hjärtat fungerar normalt. De vanligaste symptomen på BHS är bröstsmärta och andfåddhet. Du kan också uppleva oregelbunden hjärtslag arytmier). Du kan få dessa symtom även om du inte har någon historia av hjärtsjukdom. "

Man tror att BHS kan utgöra upp till 5% av hjärtsjukdomar som läkarna ser.

I december 2016 dog Debbie Reynolds bara några timmar efter hennes dotter, Carrie Fisher

Effekten

För närvarande finns det inga kända läkemedel som kan behandla BHS, men det är viktigt att se din läkare om du lider.

"Eftersom symtomen liknar en hjärtattack är det viktigt att du söker omedelbar medicinsk hjälp", säger Dr Chong. "Även om den del av hjärtat som förstoras med stressstart kan återgå till normal storlek under några dagar kan symtomen vara kvar i veckor eller månader."

Den fysiska smärtan hos ett brutet hjärta är också något. Julia kommer i kontakt med varje dag som en rådgivare. Hon säger:

"Under de senaste tjugoårsjubileumen med de som ropar döden för någon som de älskar, har var och en av dem en version av att säga till mig" mitt hjärta fysiskt gör ont "eller" jag känner mig knäckt ". Det här är något som är universella tvärkulturer, kön och religiösa skillnader. "

Vi vet från neurovetenskap att våra tankar och känslor är sammanflätade, i den utsträckning de kallas en sammankopplad enhet: "mindbody". Statistiken bakom denna förståelse för det visar till exempel att överlevande partner är 66% mer benägna att dö inom de första tre månaderna till de första åren efter deras partner död.

Detta stöds av nya utvecklingar i vår nuvarande förståelse av cellulär kemi och fysiologi, vilket visar att när levande celler avlägsnas från någon som har blivit förlorad, fungerar de mindre effektivt än de som tas bort från en person som inte lurar. Detta föreslår vidare en fysisk koppling mellan sorg och välbefinnande, men Julia framhäver, det här är i slutändan en personlig process och inga två personer kommer att lura på samma sätt.

"Det finns absolut inga absoluter i att griva, så vi måste erkänna att vissa människor kan bli förödda av dödsfallet för någon de älskar och inte har några fysiska symptom, medan andra som Debbie Reynolds är bokstavligen brutna och dö."

Hon lägger till:

"Vi kan hjälpa läkningsprocessen genom att ta de bekymmer som de som är berövade seriöst ut. Om de förlorade kan hitta sätt att stödja sig själva, är det viktigt att hjälpa dem att bygga upp deras motståndskraft när de hanterar så mycket smärta. I min bok beskriver jag åtta pelare av styrka som gör en verklig skillnad och hjälper konkret till de förlidtade. De erbjuder förslag på att hitta sätt att uttrycka din sorg, samtidigt som man utvecklar positiva vanor som regelbunden motion och meditation som hjälper till att reglera din kropp fysiologiskt. "

Roligt faktum: Stark känsla är inte nödvändigtvis en negativ sak. Man tror att "lyckligt hjärtsyndrom" - som orsakas av positiva händelser som barnbarns födelse eller en milstolpefödelsedag - står för ungefär 1, 1% av alla fall av brutna hjärtsyndrom.

Läkares Råd