hud och hår

Vad är ett haemangiom?

hud och hår Vad är ett haemangiom?
Anonim

Fråga

Min baby, Megan, har diagnostiserats med ett harmangiom.

Det ligger strax ovanför hennes högra öga, på pannabenet, och det fortsätter ner på ögonlocket. Jag kan känna en hård klump inuti den, som rör sig om jag trycker på den.

Jag skulle vara tacksam för mer information om detta villkor.

Svar

Du måste referera till ett haemangiom.

Detta är en godartad (icke-cancerous) tillväxt som består av blodkärl, vilket vanligtvis förekommer under de första veckorna efter födseln och kallas ibland "jordgubbefödelsemärke".

Det ser ut som en mjuk, ljus röd klump som kan växa i storlek ganska snabbt över sex till nio månader. Hos de flesta barn kommer haemangiomen då långsamt att krympa.

Vid fem års ålder är klumpen vanligen ganska liten och i 90 procent av fallen kommer den att försvinna helt vid tio års ålder.

Höjdpunkten kan haemangiom se otäckt ut och förståeligt kan orsaka föräldrar lite nöd. På det hela taget är det bäst att inte ta bort klumpen kirurgiskt eftersom det oundvikligen kommer att lämna ett ärr.

Som de flesta haemangioma löser utan behandling är det vanligtvis att föredra att vara tålmodig och låta naturen göra resten.

Om Megans klump växte nedåt och hotade att störa hennes ögon på något sätt, kan läkare som ser efter henne tro att det är nödvändigt att ingripa.

De kommer antingen att ge en steroidinjektion för att krympa haemangiomet eller avlägsna det med en operation.

Med lycka till är ingen av dessa förfaranden nödvändiga och Megans hemangiom försvinner naturligt under barndomen.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd