hjärnan och nervsystemet

Vad orsakar min Bells pares?


hjärnan och nervsystemet Vad orsakar min Bells pares?
Anonim

Fråga

För fem månader sedan kände mig mitt ansikte hårt och folk informerade mig om att jag blöt och blinkade. Detta blev värre, så jag besökte min GP som sa att jag hade Bells pares.

Jag var ordinerad prednisolon tabletter. Den totala vänstra sidan av mitt ansikte var förlamad i fyra veckor och blev gradvis bättre.

Läkaren berättade för mig att detta var en form av herpes simplex men visste inte vad som orsakade detta. Jag lider av massor av munsår, vilket jag tror också är ett symptom.

Läkaren berättade för mig att det förmodligen inte skulle komma tillbaka! Förra veckan fick jag veta att jag blinkade och slog.

När jag tittade i spegeln märkte jag att mitt leende var skämt, liksom min mun när jag pratade.

Jag kom ner till A & E och ordinerades prednisolon.

Mitt ansikte har inte blivit så illa den här gången: min övre läpp är rak, liksom linjerna på pannan.

Igen kunde doktorn på sjukhuset inte längre upplysa mig om vad som hade medfört detta.

Jag skulle vara mycket tacksam om du skulle kunna sprida lite ljus om ämnet.

Svar

Jag är ledsen att höra att du har dessa problem med nerverna i ditt ansikte.

Bells pares är ett namn som ges en svaghet i ansiktsmusklerna som orsakas av en funktionsnosfunktion.

Den här nerven färdas från insidan av skallen till utsidan, genom en mycket smal kanal nära örat. Det levererar musklerna till ena sidan av ansiktet.

Om nerven blir inflammerad sväller den i kanalen, och trycket på nerven slutar fungera ordentligt.

Orsaken till detta är okänt, och även om det är möjligt att ett virus kan vara bakom detta i vissa fall, och herpes simplexviruset har isolerats i vissa fall är det inte 100 procent säkert.

I teorin kommer prednisolon att minska inflammationen runt nerven, och därmed hjälpa till med återhämtningen, även om det är svårt att bevisa att detta är en effektiv behandling saknas, delvis för att även om ingenting är gjort, kommer det i ungefär två tredjedelar av fallet att återställa sin funktion helt och hållet sin funktion .

Men steroider används ofta, eftersom vissa försök av behandlingen har visat förbättrade återhämtningsgrader. Antivirala behandlingar är tillgängliga mot herpes simplexviruset, men dessa har inte utförts i omfattande eller slutgiltigt test.

Där de har provats uppträder återhämtningsgraden större.

I några få olyckliga människor återhämtar nerven inte, men det är ovanligt, och det gläder mig att höra att du har återhämtat sig från båda dina episoder.

Andra attacker av Bells pares är ovanliga, men jag har sett dem, och jag tror inte att jag någonsin har sett mer än två episoder i en person.

Det finns andra strukturer runt nervområdet som kan ge tryck på det, och jag tror att om den här attacken inte löser sig helt eller om du har en ytterligare attack, bör du be om att se en neurolog.

Detta beror inte på att jag misstänker att något mer oroande händer, men jag tycker att det skulle vara bra att få en expertutlåtande.

Kanske överväga om en ytterligare undersökning, som en MR-eller CT-skanning av området av ansiktsnervaskan, skulle kasta något mer ljus på orsaken till upprepade episoder.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd