välbefinnande

Vad en läkare tycker verkligen om att ta D-vitamin varje dag

välbefinnande Vad en läkare tycker verkligen om att ta D-vitamin varje dag

The Signs of Alcoholism - Help for Alcoholics Q&A #001 (Maj 2019).

Anonim

Det har nyligen diskuterats mycket om D-vitamin och dess roll i att förebygga olika kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och olika typer av cancer.

Studier visar att miljontals barn och tonåringar lider av D-vitaminbrist och bristfällighet och officiella bedömningar tyder på att en av fem vuxna och en av sex barn i England kan ha låga nivåer utan att vara medveten om det. Under senare år har jag ständigt kontrollerat nivåerna av D-vitamin hos mina patienter och varit förvånad över hur många som har en brist utan att förstå det.

Farorna med lågt D-vitamin

D-vitamin spelar en viktig roll i benhälsan, främjar absorptionen av kalcium och fosfor i ben och tänder, vilket gör dem starkare och friskare. Det stärker också immunsystemet och hjälper till att reglera celltillväxten. Brist kan resultera i rickets och spröda ben.

Människor får det mesta av sitt D-vitamin från solljusets verkan på huden och så är de relativt låga halterna av solljus i Storbritannien - i själva verket har vi bara sex månader av året med tillräckligt med solljus för att ge oss tillräckligt med vitamin D - det betyder att vi är i riskzonen, särskilt eftersom mängden i maten är liten, till skillnad från många andra vitaminer.

Tonåringar och ungdomar som spenderar mycket tid inomhus spelar dataspel har också citerats som en anledning till att många av dem nu lider av låga D-vitaminhalter jämfört med deras föräldrars generation.

Solsken eller tillskott?

Så ska vi fylla våra barn upp med D-vitamin eller exponera dem för solsken som har egna inneboende risker? Det här är en knepig fråga att svara eftersom det ofta är svårt att få tillräckligt med vitamin D genom kost och även om solljus är den bästa källan, begränsar de flesta människor nu sin sol exponering på grund av rädsla för att öka risken för hudcancer.

En del forskning om D-vitamin antyder att cirka fem till 30 minuters solexponering i ansiktet, armarna, benen eller ryggen utan solskyddsmedel mellan 10 och 3:00 minst två gånger per vecka leder vanligtvis till tillräcklig vitamin D-syntes. Solskyddsmedel tenderar emellertid att blockera hudsyntesen av vitamin D, och på den norra halvklotet är ultraviolett ljus B (UVB) strålar som främjar vitamin D-syntes mer intensiva under sommarmånaderna och mindre intensiva under vintermånaderna. Deras intensitet minskas av moln och förorening, och de kommer inte att passera genom glas, så att sitta bredvid ett fönster ger inte tillräckligt med solljus för att göra D-vitamin.

Hos barn och vuxna ingår symtom på D-vitaminbrist i benmärg eller ömhet, dentaldeformiteter, försämrad tillväxt, ökade benfrakturer, muskelkramper, kortstamhet och skelettdeformiteter som rickets. Barn i riskzonen för D-vitaminbrist inkluderar de som har minskat exponering för solljus. är på vissa mediciner, såsom antikonvulsiva medel som stör metabolismen; och är överviktiga eller överviktiga. Andra i riskzonen är de som har cystisk fibros och Crohns sjukdom, och vissa barn får inte dricka tillräckligt med mjölk efter eget val eller eftersom de har mjölkallergi, är laktosintoleranta eller följer en vegansk kost.

Läkarens syn

Vad ska man göra här då? Min personliga uppfattning, och den jag säger till mina patienter, är att eftersom riskerna med lågt D-vitamin är välkända bör föräldrarna försöka vända trenden genom att få sina barn att dricka mjölk (eller äta yoghurt som är förstärkt med D-vitamin) och minska tiden de spenderar på att titta på tv, spela spel på datorn eller handhållna enheter och spendera lite tid ute i solen.

Vitamin D-tillskott kan övervägas när det rekommenderade kostintaget inte uppfylls av enbart mat och jag brukar föreslå att barn yngre än en ska få 400 IE / dag (10 mcg) och de äldre än en ska ta 600 IE / dag (15 mcg) via en över disk tillägget. Men jag säger alltid att det är bättre att D-vitamin erhålls genom mat så att ett tillskott inte ses som någon typ av läkemedel.

Att äta en kost rik på hälsosam mat och D-vitamin, spela ute (in eller ut ur solen) och minska antalet timmar inomhus verkar vara det förnuftiga och pragmatiska alternativet här enligt min mening för att bidra till att vända trenden i vår yngre generation utvecklar vitamin D-brist. Människor som är särskilt benägna att behöva dagliga kosttillskott av D-vitamin inkluderar;

  • Spädbarn och barn under 5 år
  • Gravida och ammande kvinnor, särskilt tonåringar och unga kvinnor
  • Människor i åldern 65 år
  • Människor med liten exponering för solen, eller som är hemma
  • Människor med mörkare hud

Det finns också några tidiga undersökningar som tyder på att vitamin D-nivåer kan vara kopplade till multipel skleros, vissa cancerformer och hjärtsjukdomar men vi kan för närvarande inte med säkerhet veta om detta kommer att visa sig vara fallet. Men en sak är säker - vi kommer att höra mycket mer om betydelsen av D-vitamin i framtiden.

Läkares Råd