lever, njure och urinvägar

Vad orsakar urininkontinens?


lever, njure och urinvägar Vad orsakar urininkontinens?

Urininkontinens (Juli 2019).

Anonim

Stress urininkontinens (SUI)

Stress urininkontinens (SUI) beror på svaghet i:

 • bäckenbottenmusklerna som stöder organen i bäcken och buken
 • Sphincter-muskeln som håller blocket utloppet stängt.

Om sphincter muskeln försvagas av någon anledning, då under aktivitetsperioder (träning, nysning, hosta, kön etc) kan trycket i blåsan överstiga vad sphinctern kan stödja och urin kommer läcka ut.

Det betyder att du är mer benägna att läcka urin när det finns extra tryck på buken och urinblåsan, till exempel när du tränar, hostar, nysar eller skrattar.

Medicinering, såsom diuretika, orsakar inte stress urininkontinens, men de kan göra det värre.

De vanligaste orsakerna till SUI är:

 • graviditet - som bär barnets ökande vikt i ditt bäck i 40 veckor sätter extra stress på bäckenbotten.
 • födseln - om du har en vaginal leverans, är det möjligt att nerverna runt bäckenbotten blir utsträckta och skadade. Efter leverans kan de inte göra bäckensgolvet ordentligt och musklerna kanske inte svarar också.
 • bäckenoperation - en hysterektomi är en operation för att avlägsna livmodern (livmodern). Det kan orsaka skador på bäckenet.

Andra faktorer kan bidra till din risk att utveckla SUI. Fetma, förstoppning och kronisk hosta orsakad av rökning ökar allt tryck på bäckenet. Hormonella förändringar efter klimakteriet kan också påverka bäckenbotten.

Uppmanar urininkontinens (UUI)

Intrång i urininkontinens anses vara orsakad av överaktivitet hos blåsväggen (även känd som detrusormuskeln). Det kan också orsakas av:

 • medicinska tillstånd, sådan Alzheimers, stroke, demens, diabetes eller multipel skleros. I dessa fall skadas nervpassagerna längs vägen från blåsan till din hjärna, så du får en stark blåsans sammandragning och kan inte stoppa det.
 • rökning. En studie av Dallosso et al 2002 visade att rökare var nästan en och en halv gånger mer sannolikt att utveckla en överaktiv blåsan än icke-rökare, eventuellt orsakad av nikotinens effekt på detrusormuskeln.
 • 'idiopatisk' detrusor instabilitet - termen 'idiopatisk' betyder att vi inte vet i dessa patienter vad som har orsakat problemet. Ett antal kvinnor och män som är närvarande med symtom på en överaktiv blåsmuskel (detrusormuskeln) för vilken ingen uppenbar orsak kan hittas.

Infektioner, förstoppning och biverkningar av vissa mediciner kan tillfälligt orsaka urininkontinens.

Blandad urininkontinens (MUI)

Några orsaker till SUI och UUI är liknande, till exempel rökning och övervikt, så livsstilsförändringar kan hjälpa båda förhållandena.

Effekten av vätskor

 • Stort vätskeintag: Om du dricker mer än 1500ml om dagen, är det troligt att SUI blir värre eftersom volymen av blåsan ökar och lägger mer tryck på bäckenet. Det gör också UUI värre eftersom du oftare skickar mindre mängder urin.
 • Inte tillräckligt med vätskor: skär ner för mycket kommer att göra din urin mer koncentrerad, vilket irriterar urinblåsan och gör UUI värre. Det minskar också din blåsers effektiva kapacitet, vilket gör UUI värre.
 • Koffeinerade drycker: Koffein är ett diuretikum, vilket gör dina njurar mer urin, så du får mer vatten. Koffein irriterar också detrusor-muskeln. Te, kaffe och cola innehåller alla koffein.
 • Kolsyrade drycker: Om du dricker kolsyrade drycker dagligen, är det mer troligt att du har SUI och UUI. Detta beror kanske på att de mest populära kolsyrade dryckerna är colas, som innehåller koffein och citronsyra.
 • Alkohol: alkohol är ett diuretikum och stimulerar dina njurar för att producera mer urin, vilket kommer att förvärra urininkontinens.

Andra läser också:

Vad är inkontinens? Omkring 80 procent av urininkontinens kan härdas helt.

Diskutera SUI med din läkare: be om förklaringar.

Blåsan och hur det fungerar: var är problemen?

referenser

Dallosso m.fl.: HM Dallosso, CW McGrother, RJ Matthews & MMK Donaldson, Sammanslutningen av diet och andra livsstilsfaktorer med överaktiv blåsan och stressinkontinens: en longitudinell studie på kvinnor. BJU International 2003 92 (1), 69.

Baserat på en text av Dr Dan Rutherford, GP

Läkares Råd