värk och smärtor

Vad orsakar artrit?

värk och smärtor Vad orsakar artrit?
Anonim

Fråga

Min far har blivit tillsagd att han har degenerativ artrit i ryggraden. Han har hänvisats till en fysio och givit kostråd.

Jag skulle vilja veta hur arthritis orsakas. Någon sa till min far det är slit, men vi skulle alla ha det om det var fallet.

Kan det orsakas av ansträngande lyft eller träning på gymmet?

Jag vill inte att detta ska hända mig.

Svar

Artros (OA) är ett degenerativt tillstånd av lederna som leder till smärta och styvhet.

Det är vanligt och påverkar cirka fem miljoner människor i Storbritannien.

De mest drabbade områdena är händer, knän, höfter och ryggrad.

Termen "slitage" kan vara vilseledande eftersom orsakerna till att vissa personer utvecklar symtom mot artros vid tidig ålder inte förstås fullständigt.

Det är sant att säga att tillståndet blir vanligare med att utveckla ålder.

Faktorer som ökar sannolikheten för detta är övervikt, har dålig hållning eller dålig muskelstyrka och repeterande tung träning.

Det är svårt att veta vad som kan ha spelat en roll i din fars symptom utan att lära sig mycket mer om honom och hans livsstil.

Denna diagnos betyder inte att din pappa kommer att bli oroad av smärta från och med nu. Hans symptom kan väl avgöra och inte återvända i många år.

Det är fortfarande viktigt att han håller sig passform och aktiv och undviker att bli överviktig - vilket ger stor belastning på alla leder.

Det finns inget sätt att förutse om du kan få osteoartrit någon gång i ditt liv, men det finns mycket du kan göra för att minska risken för att detta börjar i en tidig ålder.

Det skulle vara en bra idé att vara aktiv med en mängd olika aktiviteter, t.ex. simning, cykling och promenader.

Att vara försiktig om din hållning är också bra för att en bra kroppshållning och starka muskler skyddar dina leder.

Yoga, Alexanderteknik och Pilates är alla discipliner som sköter din ryggrad och leder, så du kanske också vill prova en klass i en av dessa.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd