äta nyttigt

"Vi måste ta itu med fetma krisen med psykoterapi, inte dieter"


äta nyttigt "Vi måste ta itu med fetma krisen med psykoterapi, inte dieter"

Stress, Portrait of a Killer - Full Documentary (2008) (Juli 2019).

Anonim

Fetma är sällan ur nyheterna. Det är en modern besatthet. Men medan alla känner till de hälsorisker som är förknippade med att vara överviktiga, är det ofta svårt att förstå hur bäst de kan minska vikten för dem som slår bulten. Det är alltid frestande att prova en av de kramdieter som finns i överflöd - de är ofta tilltalande eftersom de lovar viktminskning samtidigt som man låter dig äta mat som du kanske tror är "förbjuden".

Men i stället för dieter är det enda verkliga sättet att få bestående viktminskning genom att förstå och förändra ditt förhållande med mat. Det är därför viktigt att inse att människor är överviktiga inte bara för att de äter mer kalorier än de behöver, men eftersom deras förhållande till mat betyder att de äter mer än de behöver.

För det första hjälper en viss grundläggande biologi oss att förstå vilken roll våra tankar spelar i fetma. Exklusive det mycket lilla antalet människor som har hormonella obalanser som betyder att de är överviktiga gör de flesta människor som väger för mycket bara det för att de äter för många kalorier för den mängd energi de förbrukar. Kalorier är bara enheter av energi och kroppen går på en ganska enkel ekvation. Basiskt sett, om det totala antalet kalorier som konsumeras är mindre än den mängd som används, börjar din kropp att brinna upp fett och du kommer att gå ner i vikt.

Att bara fokusera på vad folk äter helt saknar huvudorganet som är involverat i att äta: hjärnan

Om omvänden är fallet - mer energi i än energi ute - då kommer kroppen att lagra överflödig energi som fett och du kommer att gå ner i vikt. I teorin borde det vara relativt enkelt att minska mängden kalorier och sedan titta på viktminskningen. Detta är i grund och botten vad alla dieter gör - oavsett vad de hävdar eller hur snygga eller kloka de låter, de är alla bara versioner av att minska mängden överskott av kalorier du konsumerar. Om det är så enkelt: varför är folk fortfarande överviktiga och varför strider de med deras vikt hela livet?

Detta tror jag, ligger till grund för problemet med dieter. Genom att fokusera på vad folk äter missar de helt huvudorganet som är involverat i att äta - hjärnan. Det är hjärnan - eller snarare sinnet - som är inblandat i de val vi gör om mat, vad vi äter och hur mycket vi äter. Därför, om vi ignorerar sinnet, tar vi inte riktigt den verkliga orsaken till att vissa människor äter mer än de behöver. Det finns två huvudsakliga influenser på sättet att sinnet utvecklar sitt förhållande till mat: s ocial influenser och påverkan av tidigare händelser i ditt liv .

Du behöver inte se långt för att märka motsägelsefulla budskap om mat och våra kroppar

Sociala influenser

Du behöver inte se långt för att märka hur vi bombarderas med motsägelsefulla budskap om mat och våra kroppar. Ett ögonblick säljs vi choklad eller glass med tanken att det här är lyxigt och en godis, det vi förtjänar eftersom vi är speciella och behöver det att koppla av eller njuta av oss, men i ett ögonblick ser vi bilder av idealiserade kroppar som är inte bara ouppnåeliga och orealistiska men helt inkonsekvent med den mycket bearbetade söta maten som ständigt pressas på oss. Är det konstigt att våra sinnen är förvirrade och att vi alltför ofta söker tröst i komfortmat?

Denna känsla av skuld och skam blir bara värre när man tänker på själva tanken bakom dieter. Centralt för varje diet är att vissa livsmedel som är "bra" och vissa som är "dåliga" men det här är fundamentalt bristfälligt och fortsätter den konflikt som människor upplever när det gäller deras mat. Genom att se några livsmedel som "dåliga" sätter det upp ohälsosamma förståelser av vår kost och får oss att känna att vi förnekar oss något som är behagligt och därför förbjudet. När vi ger oss frestelsen känner vi oss skyldiga och oroliga och det fortsätter vår känsla av låg självkänsla som många sedan bekämpar genom att tillgripa äta. Och så fortsätter förlåtcykeln.

Det är långt hälsosammare - och i slutändan har bättre resultat - om människor tar ett steg tillbaka och ser det, medan det kan vara roligt och roligt, är f ood i huvudsak bränsle som vi använder för att leva våra liv. Samhälle associerar olika mat med olika saker, men i slutändan ger det oss bara energi. Vissa livsmedel är bättre på det här sättet (för att de till exempel ger oss näringsämnen och ger oss en hållbar frisättning av energi) och vi bör därför försöka få majoriteten av våra dagliga energibehov från dessa snarare än bearbetade livsmedel.

Att vara överviktig eller fet är ett symptom, snarare än ett tillstånd i sig

Deprogrammering av de meddelanden som vi gradvis har absorberat över våra liv kan vara tuffa och många behöver hjälp av en psykoterapeut för att se hur deras sinnen har blivit lurade på att tro på vissa saker om mat. Men försök att ångra några av de ohjälpliga budskap som samhället ger oss om mat är bara en del av slaget.

Personliga influenser

Den andra aspekten är våra egna, individuella föreningar med mat. Många använder mat som ett sätt att reglera eller hantera sina känslor. I dessa fall kommer ingen mängd dieter att lösa detta underliggande problem och i själva verket är människor tvungna att misslyckas i deras kost så småningom som de kommer att behöva återfalla och använda mat vid något tillfälle att hantera svårigheter i sitt liv.

Andra människor överger sig som ett sätt att trösta sig, eller skydda sig från svårigheter i den verkliga världen. Återigen är alla dessa skäl psykologiska och kräver därför en psykologisk lösning .

Snarare än att se fetma som något fysisk, är det verkliga svaret att se det som en manifestation av ett underliggande psykologiskt problem. Det är ett symptom, snarare än ett tillstånd i sig. De patienter som jag har sett som har genomgått den mest varaktiga och effektiva viktminskningen har gjort det inte genom att begränsa vad de äter eller förnekar själva, utan snarare genom att prata igenom och förstå orsaken till att de äter hur de gör det.

Det finns psykoterapeuter som specialiserar sig på att hjälpa människor utforska dessa relationer, men om du är intresserad av det här, då först jag rekommenderar en självhjälpsbok som heter Overcoming Binge Eating av Dr Christopher Fairburn. Vad har du att förlora, förutom den extra vikt?

Läkares Råd