välbefinnande

Vattnet myten


välbefinnande Vattnet myten
Anonim

Under de senaste åren har det blivit en av mantrarna för ett hälsosamt liv att dricka stora mängder vatten.

Varje tidning har haft sin version av "drick vatten och vara frisk" eller "drick vatten och gå ner i vikt". Men behöver vi verkligen dricka de mytiska åtta glasen vatten varje dag?

Människor består av cirka 75 procent vatten. Två tredjedelar av vårt kroppsvatten finns i våra celler, med resten mellan cellerna och i vårt blod.

Vatten ger det medium där all kroppens kemiska reaktioner äger rum och lösningen i vilken livsmedel löses och transporteras. Det hjälper till att reglera vår kroppstemperatur genom svettning.

En förlust på 2 procent i vattnet kring våra celler kan leda till en minskning av energinivåerna med 20 procent. Det är så viktigt vatten är för oss.

Vatten är det viktigaste kravet på mänskligt liv. Medan våra kroppar kan överleva utan mat i cirka tre veckor, utan vatten kan vi bara leva i tre dagar.

Dr Keith Barnard, GP, säger: "Kroppen försöker desperat svårt att behålla vatten om det inte finns något intag, så knappast någon urin passerar. Om en person befinner sig i en normal temperatur och inte utsätts för vinden, kan de troligen vara längre än tre dagar - kanske så länge som en vecka. '

Vi kan inte leva länge utan vatten eftersom vi inte har några reserver av det i vår kropp.

Så behöver du verkligen dricka minst åtta glas vatten varje dag?

MatInnehåll
Äpplen (100g)84.5g
Druvor (100g)81.8g
Mjölk (1 pint)531.8g
Broccoli (85g)77.43g
Söt majs (85g)59.42g
Tomatssoppa (220g)185.24g

I genomsnitt förlorar din kropp 1 till 1, 5 liter vatten per dag. Om någon bedriver mycket aktivitet, och därmed andas och svettas mer, skulle de förlora mer.

Dr Barnard säger: "Det är inte nödvändigt att alltid dricka ett visst belopp oavsett omständigheterna. Kroppen är mycket bra vid reglering av vatten.

"Om du dricker för mycket, kommer din kropp att bli av med överskottet, så du kommer att passera urin oftare och det ser nästan klart ut.

"Om du inte dricker tillräckligt, kommer din kropp att spara vatten genom att koncentrera din urin, som kommer att se mörkare ut, och din hjärna kommer att berätta att du behöver mer vatten genom att du känner dig törstig."

En annan sak att komma ihåg är att vatten finns i frukt, grönsaker, mjölk och juice. Vatten från dessa källor kommer att gå något för att möta dina dagliga krav, så att människor inte behöver dricka en hel åtta glas vatten ovanpå detta (se tabell 1).

Senior nutritionforskare Gail Goldberg säger: "Det finns en uppfattning som till exempel av tidningar och tidningsartiklar, att allt vårt vattenbehov måste komma från" vatten ".

"Mina kollegor och jag skulle aldrig säga att folk bara borde dricka vatten. Det handlar om individuellt val och tillgänglighet. '

Tabell 1: Exempel på vattenhalten i vissa livsmedel enligt British Nutrition Foundation.

Den makrobiotiska föreningen i Storbritannien (MAGB) säger att en person som följer en makrobiotisk diet inte nödvändigtvis behöver dricka så mycket vatten som någon som har en vanlig diet.

Makrobiotisk kock och lärare Bob Lloyd säger: "Den typ av mat vi äter innehåller en massa vatten och är mindre dehydrerande, därför är det mindre att dricka."

Kan dricksvatten hjälpa dig att gå ner i vikt?

Ett rimligt vattenintag kan hjälpa till med viktminskning. Vi behöver omkring en halv kopp vatten för varje 100 kalorier vi bränner.

Dr Roger Henderson, GP, förklarar: "Att dricka innan du äter kan hjälpa dig att gå ner i vikt, eftersom hjärnan kan generera energi från vatten och mat.

"När vatten används istället för mat lagras ingen som fett - som är fallet med oanvänd mat - och överskott av vatten passerar ur kroppen utan viktökning.

"Att dricka före mat hjälper till att fylla magen och ökar risken för viktminskning genom att personen ska äta mindre."

Så hur mycket ska du dricka?

Miniminalen för kroppens dagliga vattenförlust är 500 ml genom urin och 700 ml genom andning och svettning.

Läkare råder att vara på den säkra sidan vi borde dricka minst 1, 2 liter vätskor (2, 5 pints).

Så kom ihåg, även om vatten är viktigt, behöver du inte bli besatt av att dricka åtta glasögon om dagen!

Läkares Råd