sexuell hälsa

vulvodynia

sexuell hälsa vulvodynia
Anonim

Föreställ dig att den minsta beröringen på öppningen av din vagina orsakade intensiv smärta. Det är vad vulvodynia är.

Det är ett tillstånd av allvarligt obehag eller smärta som känns i vulva, vilket är utsidan av de kvinnliga könsorganen.

I vissa fall sträcker sig problemet bara inuti vagina - till regionen som kallas "vestibulen" - och i dessa fall benämns tillståndet ofta som "vestibulodyni" (tidigare vulval vestibulit).

Vulvodynia nämndes knappast i medicinsk litteratur fram till 1990-talet. Till och med idag finns det många vårdpersonal som aldrig hört talas om det.

Tyvärr är det inte ovanligt - och trots 20 års forskning är orsaken ännu inte känd.

Men under vård av en expert är det möjligt att uppnå en förbättring av kvinnans symptom - med andra ord en tydlig minskning av smärtan.

Symtom på vulvodyni

Generellt kommer en tidigare frisk kvinna att börja klaga på att hon har utvecklat ett intensivt anbud och smärtsamt område på hennes vulva.

Detta kan utvecklas på labia (läppar) eller runt hennes klitoris. Det drabbade området är sannolikt bara några centimeter över.

De vanligaste symptomen är brännande, sveda, irritation, värk eller rakhet i könsorganet, eller bara klitoris eller ena sidan av vulva. Men oftast ser allt bra ut.

Villkoren kan göra samlag smärtsamt (ett symtom som kallas "dyspareunia"). Men i motsats till många andra typer av dyspareuni finns det ingen smärta djupt inuti.

Vulvodynia kan också göra det svårt att använda tamponger på grund av det obehag de kan orsaka. Starka underkläder eller byxor kan också orsaka smärta, och aktiviteter som orsakar tryck på vulkanen - som att cykla - kommer troligen att bli ganska obekväma.

Orsaker till vulvodyni

Orsaken till vulvodyni är inte känd. Men eftersom smärtan ofta brinner, har detta lett experter att tro att problemet ligger i de sensoriska nerverna som levererar vulva. (Smärta orsakat av nervproblem har ofta en obehaglig brinnskvalitet.)

Andra teorier om vad orsakerna är är:

  • en överdriven känslighet mot tröst (candida)
  • allergi mot något, som bubbelbad, doftbadprodukter eller jämn köns smörjmedel
  • överdriven sårbarhet av vulval huden till trauma.

Så vitt vi vet, är vulvodynia inte en infektion och kan inte överföras sexuellt. Sexpartner utvecklar inte ett liknande villkor.

Var ska man få behandling för vulvodynia

Även om diagnosen vulvodyni har blivit vanligare de senaste åren är tillståndet fortfarande inte välkänt. Det finns fortfarande kliniker där tillståndet inte diagnostiseras alls. Men det här kommer att förändras.

För tillfället: Om du tror att du kan ha vulvodyni, ska du göra ett möte på en klinik för genitourinary medicine (GUM), eftersom personalen kommer att ha mycket mer erfarenhet av vulvala störningar. En annan möjlighet skulle vara att se en hudläkare.

Läkaren kommer att undersöka dig och utesluta andra gynekologiska förhållanden. Om du har vulvodyni, kommer hon säkert att upptäcka att du har ett litet område med överdriven känslighet över mycket av vulva.

Hon kommer att utföra det som ofta kallas "Q-tip-testet" eller "bomullsbudtestet". Det handlar helt enkelt om att röra vulkanen med en mjuk, bomullsplatta.

I vulvodynia kan den minsta beröringen på det drabbade området få patienten att hoppa, men det finns ingen överkänslighet i andra delar av könsorganen.

Behandling av vulvodyni

Som nämnts ovan vet vi inte vad som orsakar vulvodyni - även om jag misstänker att detta kan förändras under de närmaste åren, eftersom mer forskning görs.

Men för närvarande är läkare begränsade till att hitta det bästa för att lindra den enskilda kvinnans symtom.

Behandlingar som används allmänt och ger stor framgång är:

  • applicering av lokalbedövningsmedel - även om det är viktigt att inse att detta ibland kan orsaka en känslighetsreaktion
  • applicering av milda steroidkrämer
  • applicering av smörjmedel
  • försöker TENS-maskiner och andra smärtlindrande tekniker som används av smärtkliniker
  • tar amitriptylin - det här är ett läkemedel som ursprungligen utvecklades som ett antidepressivt medel men har sedan dess visat sig vara till hjälp vid behandling av nervsmärta.

Det är en bra idé att bära löst, bomullskläder som inte trycker hårt på din vulva.

När det gäller kön rekommenderar jag att du försöker prova några "alternativa" positioner - särskilt "back-entry" eller "side" (flanquette) som gör det möjligt för dig att få din partner inuti dig men utan att trycka på din vulva. Använd alltid gott om bra smörjmedel.

Slutligen är det en bra idé att komma i kontakt med Vulval Pain Society. Detta är en välgörenhet som nyligen har blivit en viktig källa till rådgivning för kvinnor som lider av vulval smärta - och en forskare av forskning.

Framför allt ge inte upp hoppet. Det finns en rimlig chans att ett botemedel mot vulvodyni kommer att hittas.

Andra läser också:

Säker sex: risker för osäkert sex?

Chlamydia-infektioner: finns det några symtom?

Välja ett preventivmedel: hur effektiva är de olika metoderna?

Kondomer: Vilka typer av kondom finns det?

Läkares Råd