infektioner

Virus och bakterier


infektioner Virus och bakterier

1. Smått och gott. Bakterier och virus (Juli 2019).

Anonim

Vilka är virus?

Virus är för små för att ses av blotta ögat. De kan inte multiplicera på egen hand, så de måste invadera en "värdcell" och ta över sin maskin för att kunna göra mer viruspartiklar.

Virus består av genetiska material (DNA eller RNA) omgiven av en skyddande skikt protein. De kan låsa på celler och komma in i dem.

Slemhinnans celler, som de som passar in i luftvägarna som vi andas genom, är särskilt öppna för virusattacker eftersom de inte täcks av skyddande hud.

Vad är bakterier?

Bakterier är organismer som består av bara en cell. De kan multiplicera sig själva, eftersom de har befogenhet att dela. Deras former varierar, och läkare använder dessa egenskaper för att skilja dem i grupper.

Bakterier finns överallt, inuti och på våra kroppar. De flesta är helt ofarliga och några av dem är mycket användbara.

Men vissa bakterier kan orsaka sjukdomar, antingen för att de hamnar på fel ställe i kroppen eller helt enkelt för att de är "utformade" för att invadera oss.

Hur sprids infektioner med virus och bakterier?

Virus- och bakterieinfektioner sprids både i huvudsak på samma sätt.

 • En person med förkylning kan sprida infektionen genom att hosta och / eller nysa.
 • Bakterier eller virus kan överföras genom att röra eller skaka hand med en annan person.
 • Att röra mat med smutsiga händer kommer också att tillåta virus eller bakterier från tarmen att sprida sig.
 • Kroppsvätskor, såsom blod, saliv och sperma, kan innehålla de infekterande organismerna och överföring av sådana fluider, till exempel genom injektion eller sexuell kontakt, är viktig, särskilt för virusinfektioner som hepatit eller aids.

Hur man undviker infektion

 • Tvätta händerna noggrant (ofta ett av de bästa sätten att undvika att få en förkylning).
 • Att skaka hand med någon som är förkyld är riskabel, så undvik att gnugga dina ögon eller näsa efteråt.
 • Mat ska kokas eller kylas så fort som möjligt.
 • Grönsaker och kött måste lagras separat och förberedas på separata skivbrädor.
 • Köttet bör helst serveras bra gjort.
 • Kom ihåg att mat med dessa osynliga organismer inte nödvändigtvis luktar dåligt.
 • Vissa organismer dödas när maten är lagad, men de kan fortfarande lämna toxiska ämnen som kan orsaka diarré och kräkningar.
 • Användningen av kondomer under samlag minskar sannolikheten för att sprida sexuellt överförbara sjukdomar.

Hur kan läkaren behandla bakterieinfektioner?

Bakterieinfektioner behandlas vanligtvis med ett speciellt antibiotikum, vilket bara dödar bakterien som orsakat sjukdomen.

För att försäkra dig om att du får rätt behandling kan din läkare ta ett prov, till exempel en swab från halsen eller ett urinprov.

Hur kan läkaren behandla virusinfektioner?

Virus kan inte föröka sig tills de är inuti kroppens celler.

Detta är anledningen till att behandlingen av virusinfektioner oftast lämnas upp till patientens eget immunförsvar, även om det kan vara svårt att acceptera när läkaren säger att den enda botemedlet är att "naturen ska ta sin kurs".

Behandlingen av virusinfektioner, såsom influensa, brukar innebära:

 • dricker mycket vatten
 • stanna hemma. Människor som går till jobbet eller skolan i detta tillstånd riskerar inte bara att sprida viruset till sina kollegor utan också riskera att fånga en bakteriell infektion
 • ta en smärtstillande medel, såsom paracetamol (t.ex. Panadol) eller ibuprofen (t.ex. Nurofen), för att sänka temperaturen
 • vacciner har utvecklats mot de flesta virussjukdomar. Vaccinet ger kroppen lite hjälp för att snabbt och effektivt bekämpa viruset.

Ett ökande antal antivirala läkemedel utvecklas som förhindrar att viruset multipliceras och orsakar sjukdomen att köra sin kurs snabbare.

Tyvärr kan dessa lösningar fortfarande endast användas på mycket få virus och har begränsad effektivitet.

Antibiotika har ingen effekt på virusinfektioner som förkylningar eller influensa, och det är viktigt att vi begränsar antibiotikabruk endast till bakterieinfektioner som inte blir bättre på egen hand.

Överanvändning av antibiotika minskar deras effektivitet genom att uppmuntra tillväxten av antibiotikaresistenta bakterier, vilket är ett allvarligt och ökande problem globalt.

Det finns en europeisk antibiotisk medvetenhetsdag den 18 november för att öka medvetenheten om hur man använder antibiotika på lämpligt sätt och GP: er i Förenade kungariket försöker i allt högre grad att använda antibiotika på bästa möjliga sätt för att säkerställa att antibiotika kan fortsätta att hålla oss friska för att så länge som möjligt.

Andra läser också:

Kallt: Vad kan du göra för att undvika att få en förkylning?

Hepatit (leverinflammation): ta reda på hur hepatit diagnostiseras.

Sexuellt överförbara sjukdomar: Här hittar du ett antal villkor.

Influensa: Vad kan du göra.

Baserat på en text av Dr Flemming Andersen

Läkares Råd