cancer

US studie tvivel fördelar med rutinmässig bröst screening


cancer US studie tvivel fördelar med rutinmässig bröst screening

The Rich in America: Power, Control, Wealth and the Elite Upper Class in the United States (Juli 2019).

Anonim

Rutinmammogram för att kontrollera tidiga bröstcancer kan resultera i en betydande mängd överdiagnos av tumörer som annars skulle ha varit ofarliga, säger amerikanska forskare.

Forskare vid Harvard School of Public Health (HSPH) tittade på data om 39 888 kvinnor med invasiv bröstcancer i Norge.

De fann att introduktionen av screening inte ledde till en minskning av fall av bröstcancer i sena scener.

Vidare beräknade forskarna att mellan 15 och 25 procent av bröstcancerfall bland kvinnor som deltog i landets screeningprogram överdiagnostiserades.

Leadförfattaren Mette Kalager förklarade att mammogram "inte kan skilja mellan progressiv och icke progressiv cancer" och kan därför inte vara lämplig för screeningändamål.

Hon tillade att den senaste studien som publicerades i Annals of Internal Medicine "lägger till den ökande bevisning som visar att denna övning har orsakat ett problem för kvinnor - diagnos av bröstcancer som inte skulle orsaka symtom eller död.

Dr Caitlin Palframan, policychef vid brittiska välgörenhetens genombrott bröstcancer, sade att frågan redan har diskuterats i stor utsträckning.

"Men vi tror att screening är avgörande eftersom det hjälper till att upptäcka bröstcancer tidigt när behandlingsalternativen sannolikt blir mindre aggressiva och har mer framgångsrika resultat, " tillade hon.

Läkares Råd