lever, njure och urinvägar

Urinflödet har bromsat - är det min ålder?


lever, njure och urinvägar Urinflödet har bromsat - är det min ålder?
Anonim

Fråga

Jag har märkt under de senaste 5 åren eller så, när jag urinerar verkar det ha bromsat, som om det var något som begränsade flödet.

Även när jag brister för att gå tar det fortfarande längre.

Är det bara min ålder (jag är 49)? Jag kan inte känna några klumpar.

Svar

Många män upplever en mindre kraftfull urinström när de tömmer blåsan, eftersom de blir äldre.

Det uppskattas att något som 1 av 3 män över 50 år utvecklar urinflödessymptom, vilket i de flesta fall beror på godartad utvidgning av prostatakörteln, annars kallad godartad prostatahyperplasi.

Körteln förstoras gradvis i takt med att åren går, och denna utvidgning kan orsaka tryck på vattenröret som går från blåsan till utsidan (urinröret), vilket begränsar urinflödet på samma sätt som vatten som löper genom en slang är begränsad om slangen är kinkad eller komprimerad.

En annan orsak till urinflödesbegränsning är en stricture i urinröret som ett resultat av inflammatorisk ärrbildning, kanske som ett resultat av en tidigare infektion eller operativ kateterisering.

Mitt råd skulle vara att gå och se din läkare så att en undersökning av din prostatakörtel kan ske.

Ursprungligen kan undersökning med ett handskruv bestämma huruvida körteln är fysiskt förstorad och ett blodprov som är känt som en PSA (prostataspecifik antigen) kan mäta en kemikalie som utsöndras av prostatakörteln för att säkerställa att någon utvidgning är godartad.

Om det behövs kan ett rektalt ultraljudstest organiseras för att ytterligare undersöka det inre av körteln icke invasivt.

Jag rekommenderar starkt att du inte försenar hjälp, eftersom det finns mycket bevis på att tidig behandling med medicinering kan förhindra att problemet blir sämre och försenar ofta behovet av operation under de kommande åren.

I alla fall, om du har märkt symptom, bör prostatakörteln undersökas eftersom prostatacancer, även om det är en osannolik möjlighet i ditt fall, ökar väldigt mycket och är potentiellt mycket allvarlig även i relativt unga män som dig själv.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd