välbefinnande

Detta är vad du bör göra om du lider av ett fall

välbefinnande Detta är vad du bör göra om du lider av ett fall
Anonim

Idag har NICE uppmanat hälso- och sjukvårdspersonal att fråga äldre (65 år och äldre) om fall under rutinmässig GP och sjukhusutnämningar och hembesök. Detta är särskilt viktigt, med tanke på att en av tre äldre kommer att ha ett fall i år.

Ungefär 30% av de över 64 år faller minst en gång om året - med hälften av dessa faller ofta. I Storbritannien är fall de vanligaste orsakerna till skaderelaterade dödsfall hos personer över 75 år.

Även om de flesta faller inte leder till allvarliga skador, kan riskerna innebära brutna ben, förlust av förtroende och känsla av att de tas tillbaka.

Äldre människor är mer benägna att få fall eftersom de kan ha balansproblem och muskelsvaghet, dålig syn, ett långsiktigt hälsotillstånd, såsom hjärtsjukdom, demens eller lågt blodtryck (hypotoni), vilket kan leda till yrsel och en kort förlust av medvetandet. Hos äldre människor kan fallen vara särskilt problematisk då osteoporos utvecklas.

Vad ska du göra om du faller?

Om du faller är det viktigt att hålla sig lugn. Om du inte är sårad och du känner dig tillräckligt stark för att stå upp, kom dig inte upp snabbt. Rulla på dina händer och knän och leta efter en stabil möbel, som en stol eller säng.

Håll fast på möblerna med båda händerna för att stödja dig själv och när du är redo, sätt dig långsamt upp. Sätt dig och vila ett tag innan du fortsätter med dina dagliga aktiviteter.

Om du är skadad eller oförmögen att gå upp, försök att få någons uppmärksamhet genom att ringa för hjälp, slå på väggen eller golvet eller använda hjälpknappen (om du har en). Kryp om möjligt till en telefon och ring 999 för att begära en ambulans.

Försök att nå något varmt, såsom en filt eller morgonrock, för att lägga över dig, särskilt dina ben och fötter. Håll dig så bekväm som möjligt och försök att ändra din position minst en gång varje halvtimme eller så.

Hur man förhindrar fall

Det finns flera åtgärder du kan vidta för att förhindra ett fall. Enkla vardagliga åtgärder runt hemmet inkluderar:

  • Använd skräddarsydda mattor i badrummet
  • Moppa upp spill för att förhindra våta, hala golv
  • Få hjälp att lyfta eller flytta saker som är tunga eller svåra att lyfta
  • Ta bort röran och se till att alla områden i hemmet är väl upplysta kan också bidra till att förhindra fall

Hur din läkare kan hjälpa till

Om du är orolig kan du vara känslig för fall, besök din läkare, som kan utföra några enkla test för att kontrollera din balans och kan också granska alla läkemedel du tar, om deras biverkningar kan öka risken för att du faller.

Din läkare kan också rekommendera:

  • Har ett sikttest om du har problem med din vision, även om du redan har glasögon
  • Ha ett elektrokardiogram (EKG) och kontrollera ditt blodtryck medan du ligger och står
  • Begär en hemriskbedömning, där en hälsovårdspersonal besöker ditt hem för att identifiera potentiella faror och ge råd
  • Gör övningar för att förbättra din styrka och balans

För mer råd om hur man förhindrar fall, eller vad man ska göra om du eller din älskade har en nedgång, besök Age UK eller AXA PPP healthcare.

Läkares Råd