hudvård

Så här påverkar graviditeten din hud


hudvård Så här påverkar graviditeten din hud

"Sugarface" - Det händer med huden när du äter för mycket socker - Nyhetsmorgon (TV4) (Juni 2019).

Anonim

Vi vet alla att våra kroppar kommer att förändras när vi är gravida. Det vi inte ofta pratar om är alla andra saker som förändras med det, inklusive matvanor, sömnmönster och även din hud. Den ledande hudläkaren Dr Daniel Glass från Dermatologikliniken, London, lyser på vanliga graviditetsrelaterade hudproblem.

Synliga vener

Blodkärländringar under graviditeten har kopplats till variationer i hormonerna östrogen och progesteron, som i sin tur kan påverka din hud. Vanliga problem som härrör från detta är små synliga blodkärl, känd som spindel naevi och Palmar erythema, en rodnad på palmerna som förekommer hos upp till 70% av gravida kvinnor. Båda förhållandena kommer i allmänhet att lösa sig när ditt barn har blivit född.

Åderbråck

Ofta förknippad med gravida kvinnor uppträder denna utvidgning av venerna i benen, eftersom det ökade trycket i bäckenet gör det svårare för blod att återvända till resten av kroppen. Samtidigt kommer graviditetshormonprogesteron att orsaka att dina kärlväggar slappnar av, så att de kan svälla och bli mer uttalade. Åderbråck förbättras ofta inom tre till fyra månader efter att du har fött barn, men ibland kan det ta lite längre tid. Men ju fler graviditeter du har desto troligare kommer dessa ådrar att kräva medicinsk intervention för att förbättra.

Acne

Som du säkert har märkt, förändras dina hormonnivåer, både under och efter graviditeten. En ökning av hormoner som kallas androgener kan orsaka körtlar i huden för att producera mer talg. vilket i sin tur kommer att göra huden mer smidig och kan leda till fler problem med akne. Medicinsk behandling av akne under graviditeten kan vara svårt eftersom många droger inte kan användas. Om akne blir en viktig fråga under graviditeten söka expertråd från din hudläkare.

Hår och nageländringar

Många kvinnor märker en ökad hårtillväxt i hårbotten under graviditeten. Detta förbättrade tillväxtmönster stannar ofta efter att barnet är födt när ökningen av hårborttagning, ett postgraviditetsfenomen som kallas telogen effluvium. Dessa förändringar beror på den effekt som graviditeten har på kvinnornas hårtillväxtcykel. Dessutom rapporterar några gravida kvinnor spröda naglar under graviditeten, som om graviditetsrelaterade tenderar att sätta sig ner efter leverans.

pigmente

Många gravida kvinnor märker en ökning av hudpigmenteringen, vilket är mer märkt hos kvinnor med mörkare hudtyper. Denna mörkning av huden är ofta en av de första tecknen på graviditet och är relaterad till ökade nivåer av östrogen, progesteron och andra hormoner som stimulerar pigmentceller. Kvinnor som lider av detta tillstånd kommer att märka att områden som redan är pigmenterade, som bröstvårtor och buk kommer att bli mörkare under graviditeten, men det kommer generellt sett att komma ner efter leveransen.

Upp till 70% av kvinnorna kommer att drabbas av mörka hudområden i ansiktet under graviditeten på grund av Melasma, speciellt de av mörk hy. Dessa mörka fläckar kommer vanligen att visas på pannan och kinderna, på grund av ökad hormonrelaterad pigmentering. För att minimera symtom, försök att undvika sol eftersom det kan orsaka att fläckarna blir mörkare och se till att du bär ett högt skyddssolkräme om det utsätts för solljus. Dessa områden tappar ofta när dina hormonnivåer har återgått till normala efter graviditet, men ibland kvarstår och behöver behandling.

Kliande hud

Kliande hud förekommer hos upp till femtedel av alla gravida kvinnor. Oftast beror det på en exacerbation av en underliggande hudsjukdom, såsom eksem eller psoriasis. Ett mindre antal kvinnor upplever intensiv klåda utan uppenbar orsak, som kallas pruritus gravidarum.

En liten andel kvinnor kommer att drabbas av allvarlig klåda över hela kroppen, särskilt på handflatorna och i fotsålen på grund av ett relativt ovanligt tillstånd som kallas obstetrisk kolestas (OC). I denna situation måste du söka läkarvård från din läkare eller besöka en hudläkare, särskilt om ditt utslag eller klåda är svårt eller varar längre än ett par dagar.

Bristningar

Mer än 90% av gravida kvinnor upplever streckmärke under graviditeten. Dessa rosa eller lila linjer som förekommer huvudsakligen på buken beror på plötslig ökning av hudens storlek och sträckning, och är kroppens sätt att klara och expandera för att rymma din växande baby. Riskfaktorer inkluderar din ålder och familjehistoria av streckmärken, tillsammans med ökad före graviditet och före leveransvikt. Applicering av fuktgivande krämer kan bidra till att begränsa utseendet på streckmärken och minska rodnad, men när du har fött förekommande streckmarkeringar tenderar att blekna gradvis över tiden.

De flesta förändringar i din hud under graviditeten är ingen anledning till oro och kommer inte att skada dig eller din baby. Om du är alls berörda är det alltid lämpligt att konsultera en professionell.

Dermatologikliniken, London, är baserad på Harley Street och har ett team av konsulttermatologer redo att hjälpa dig både under och efter din graviditet.

För mer information besök vår graviditet eller hudsamlingar.

Läkares Råd