välbefinnande

Testtider för barn med matallergier

välbefinnande Testtider för barn med matallergier
Anonim

Allergier hos barn ökar. Det uppskattas att mellan 6 och 8 procent av barn under tre i Europa och Nordamerika har en matallergi.

Och de senaste två decennierna har sett en 500 procent ökning av sjukhusintagelser för matallergier bland ungdomarna.

Som svar på detta växande problem utfärde National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nya riktlinjer i februari om matallergier hos barn.

Riktlinjerna bör hjälpa läkarna att upptäcka symptomen på allergier, men de riktar sig också till föräldrar som kan misdiagnosera dessa allergier hos sina barn.

Vi hittar de bästa sätten att testa dina barn för allergier, och vi tittar på fallgroparna i DIY-hushållsapparater.

DIY testning

DIY test kan vara mindre än till hjälp. Enligt NICE-rapporten har stigande nivåer av feldiagnos delvis drivits med hjälp av hemtestningssatser som nu är allmänt tillgängliga på internet och high street samt av kompletterande terapeuter som erbjuder en rad olika test.

Om du är orolig kan ditt barn ha en matallergi, hur vet du att dessa DIY-test är trovärdiga?

Och vad sägs om andra alternativ, som VEGA-test, håranalys eller kinesiologi, som erbjuds i alternativa behandlingskliniker över hela Storbritannien?

NICE-riktlinjerna är entydiga: endast tester som utförs av din läkare eller en specialist allergiklinik är pålitliga.

Ingen av de självstudier eller metoder som erbjuds av komplementära terapeuter har någon vetenskaplig giltighet alls.

Enligt Dr Adam Fox, konsultpediatrisk allergiker hos Guy och St Thomas's Hospital i London, bör dessa tester undvikas - och i vissa fall kan de till och med vara skadliga för ditt barns hälsa.

"Massor av våra patienter använder dem, men de kan leda till att barn misdiagnostiseras och antingen exkluderar livsmedel som inte är ett problem eller, mer oroande, fortsätter att äta mat som skadar deras hälsa", säger han.

Omedelbara och försenade allergier

Det är bra att förstå att det i stort sett finns två typer av matallergi.

Dr Fox förklarar skillnaden. "Med allergier av omedelbar typ ser du en reaktion väldigt snabbt efter att du har ätit maten, vanligtvis inom några minuter.

Symtom är nässelfeber, klåda och svullnad - och om du är mycket otur kan dessa reaktioner orsaka anafylaxi, en potentiellt livshotande allergisk reaktion.

"Fördröjd-typ allergier är mer subtila och svårare att upptäcka, eftersom det är den kroniska uppbyggnaden av en viss mat som orsakar allergisk reaktion."

Hos unga barn är den vanligaste försenade typen allergi att mjölka protein, vilket orsakar kroniska symtom som eksem, återflöde, kolik och diarré.

Detta ska inte förväxlas med laktosintolerans, vilket inte involverar immunsystemet.

Allergier av fördröjd typ är svåra för läkare att diagnostisera, delvis för att det inte finns något uppenbart förhållande mellan att äta maten och symptomuppkomsten.

Det faktum att dessa symptom är vanliga hos barn utan allergier gör en diagnos hårdare fortfarande.

Vad är testalternativen?

Enligt Dr Fox har de nya NICE-riktlinjerna - som han hjälpt till att göra - att göra denna diagnos enklare.

"Med våra nya riktlinjer uppmanas din läkare att ta en allergifrämjad klinisk historia", säger han.

"Han eller hon borde fråga rätt frågor, vilket gör det tydligare om ditt barn har allergi eller inte, och om så är fallet, om det är omedelbart eller försenat. På grundval av det kan de bestämma vilka tester som är lämpliga. "

För allergi av omedelbar typ - vanligen orsakad av mjölk, ägg, jordnötter och andra nötter - är de validerade testerna prickprov och ett specifikt IgE-test (immunoglobulin E).

Om din läkare inte har kompetens inom detta område, hänvisar de dig till en specialistklinik som Dr Fox, som kommer att administrera testen.

För allergier med fördröjd typ är testningen mindre enkel.

"Det enda testet, som är till hjälp, är att skära ut maten du tror orsakar problemet i några veckor och sedan återinföra det, säger Dr Fox.

"Detta kallas en uteslutningsdiet och om symtomen blir bättre utan maten och värre när den äts igen kan du diagnostisera allergin."

Liksom hudprick och blodprov ska detta endast ges av din läkare eller hos en specialist allergiklinik - eftersom du testar för ett potentiellt livshotande tillstånd, är vikten av detta tydlig.

NICE-riktlinjerna, inklusive en föräldrars guide om vad du kan förvänta dig av hälsovården, finns på NICE-webbplatsen.

Det verkar tydligt att om du är orolig för ditt barn, ska den första anlöpshamnen vara din läkare - och inte en av de många oförutsedda och ofta otillräckliga alternativa testerna på marknaden.

Matallergi eller intolerans?

Livsmedelsintolerans är en negativ reaktion på en viss mat eller ingrediens, vilket inträffar varje gång maten äts.

Det är ofta förvirrad med en matallergi, men det är väldigt annorlunda eftersom immunsystemet inte är aktiverat.

I stället inträffar matintolerans när kroppen inte kan hantera ett visst livsmedel, vanligtvis eftersom det inte producerar tillräckligt med det kemiska eller enzym som behövs för att korrekt smälta den särskilda maten.

En av de vanligaste intoleranserna är att mjölk som innehåller en viss typ av socker kallas laktos.

Om du har brist på enzymet laktas kan du inte bryta ner mjölksockret i enklare former som kan absorberas i blodet.

Om ditt barn är intolerant mot laktos och äter eller dricker mejeriprodukter kan de uppleva symtom som uppsvällning, buksmärta och diarré.

Vidare information

TREVLIG

Allergi Storbritannien

Andra läser också:

Matallergier hos barn: Hur börjar matallergier?

Matallergi: ta reda på vad det kan vara.

Laktosintolerans: Vilka livsmedel innehåller laktos?

Laktos toleranstest: vad händer under testet?

Läkares Råd