tonåring

Telltale tecken på att ditt barn kan lida av kroppsdysmorfisk störning

tonåring Telltale tecken på att ditt barn kan lida av kroppsdysmorfisk störning
Anonim

Att ha en positiv kroppsbild är viktig för vår mentala hälsa, men tyvärr gillar en stor mängd människor inte vad de ser när de ser sig i spegeln. När vi känner oss bra om oss känner vi oss lyckligare, mer positiva och mer självsäker, men när vi känner att något inte stämmer över våra kroppar kan det få stor inverkan på vårt självförtroende.

Och det är inte bara vuxna som påverkas. Den ständigt ökande närvaron av sociala medier och handhållen teknik i vår vardag innebär att barn utsätts för orealistiska bilder av "den perfekta kroppen" från en mycket tidig ålder. Faktum är att ny forskning tyder på att barn som är unga som tre kritiserar sitt eget utseende och uttrycker önskan om kost. Tonåringar är också mycket mottagliga för kroppsbildproblem, och sådana problem kan leda till utveckling av ohälsosamma vanor och till och med ätstörningar.

Här har AXA PPP-hälso- och sjukvård delat information för att hjälpa föräldrar att känna igen tecken och symtom på kroppsbildsproblem hos barn och ungdomar, inklusive att upptäcka tecken på sårbarhet och kroppsdysmorfisk störning.

röda flaggor

Om ditt barn visar något av följande symtom kan det vara ett tecken på att de börjar ha negativa tankar och känslor om deras utseende ...

  • De blir självmedvetna om sin kropp, kanske på grund av de fysiska förändringarna i samband med puberteten.
  • De oroar sig för att passa in med sina vänner och kamrater, vilket kan påverka hur de ser deras kroppar.
  • De kan också påverkas av idéer i media om vad de ska se ut som orsakar oro över att följa den här stereotypa idén om skönhet och vikt. Detta kan påverka deras självförtroende och självkänsla negativt, eftersom dessa sociala normer tyder på att tonåringarna bara kan vara lyckliga och framgångsrika om de överensstämmer med vad andra anser vara attraktiva och trendiga.

Kroppsdysmorfisk störning (BDD)

En förvrängd kroppsbild kan också leda till utveckling av kroppsdysmorfisk störning. Det här är en form av ångest där en person känner sig orolig och rädd för att de är fula eller att en viss del av kroppen är onormal eller konstig, även om andra människor ser dem som vanliga och försöker försäkra dem.

Till exempel kan en person som lider av kroppsdysmorfisk störning tro att de har en mycket stor näsa som ser onormal ut och att andra människor stirrar på det när de är ute i allmänhet. De kan ständigt titta på sin näsa i spegeln. De kan ofta tänka på att täcka upp näsan eller att få operation för att "fixa" den.

Men dessa känslor om näsan och de påträngande tankar som de har om det är en del av deras mentala tillstånd - deras kroppsbild har blivit så snedvridna att de inte kan se sig själva som de verkligen är. I själva verket är deras näsa helt vanlig.

Det är viktigt att komma ihåg att personer med kroppsdysmorfisk störning inte är förgäves eller självbesatt eftersom de hela tiden tänker på hur de ser ut. De tycker det är väldigt upprörande men de kan inte stoppa tankarna och kan vara rädda för att prata om sina känslor.

Symptom på BDD inkluderar ...

  • Kontrollera hur de ser ut, genom att titta i en spegel eller be om en åsikt.
  • Fråga om återförsäkring från vänner och familj om deras utseende.
  • Undvik speglar eftersom de är rädda för att se sig själva.
  • Fortsätt göra smink eller hår som de inte känner att de ser rätt ut.
  • Dieting eller överdriven träning.
  • Undvik sociala sammankomster som kan kräva att de visar sin kropp eller den del av kroppen som de skäms över.
  • Vill ha operation för att "fixa" sig själv, trots att det inte är nödvändigt.

Kroppsdysmorfisk störning kan hanteras med medicinering och terapi, så det är viktigt att få professionell hjälp. Försäkra ditt barn om att det är ett behandlingsbart tillstånd och det är inte något att känna sig generad av.

För mer information besök vår hälsosamma sinne samling.

Läkares Råd