cancer

Berätta mer om prostatacancer

cancer Berätta mer om prostatacancer
Anonim

Fråga

Vänligen kan du ge mig lite information om ny forskning om prostatacancer?

Jag har en vän som diagnostiserades med sjukdomen ungefär fem år sedan. Han behandlades framgångsrikt med strålbehandling.

Men nyligen har hans cancer återvänt och spridit sig till hans ben och lungvävnad.

Han genomgår kemoterapi på Royal Marsden Hospital i London. Han har också lider av Parkinsons sjukdom i två år.

Jag skulle vara tacksam om du kunde ge någon information om aktuella försök i Storbritannien och ny forskning som kan vara av någon hjälp eller intresse.

Svar

Jag är mycket ledsen att lära mig om din väns situation. I min veckovisa prostataklinik ser jag män över 50 år med symtom i urinen som ger dem stör, liksom de som är rädda och nyfiken på risken för prostatacancer, ofta i relation till deras familjehistoria.

Prostatacancer ses ofta som "fattig relation" till livmoderhals- och bröstcancer, som om det är en "gammal människas sjukdom" betyder det ingen roll.

I Storbritannien spenderar vi för närvarande cirka £ 1 per capita av befolkningen per år på allmän cancerforskning, varav prostatacancer får endast en liten fraktion.

Det finns en växande åsikt, som jag pratar om, att detta måste ökas om vi ska förstå sjukdomsprocessen tydligare och minska sjukligheten och dödligheten.

Prostate Cancer Charity grundades 1996 och blev den första nationella organisationen som främjar forskning och patientstöd för detta tillstånd.

Välgörenhetsorganisationen har en prostatacancerforskargrupp som koncentrerar sig på ett antal olika områden förutom att fördela bidrag till andra kvalitetsprojekt som genomförs i Storbritannien.

Prostatacancergruppen försöker fastställa sätt att förbättra effektiviteten av hormonbehandlingar.

De tittar på generna som tillåter enskilda celler att upptäcka hormoner i ett försök att förstå varför vissa män blir resistenta mot långvarig hormonbehandling.

De analyserar också interaktionen mellan prostatacancerceller med stödande celler i vävnaden som omger prostatakörteln. Cellerna kan producera cancerstimulerande kemikalier.

På så sätt hoppas forskarna förstå de förutsättningar som gör att cancerceller kan sprida sig från prostatakörteln till andra platser i kroppen, som i din väns fall.

De undersöker också förändringarna inom gener som kan predisponera vissa män till början av prostatacancer.

Gruppen har utvecklat en "vävnadsbank" av prostata prover som tagits från män över hela Storbritannien.

De hoppas att detta kommer att visa sig vara ett ovärderligt verktyg för att försöka berätta för skillnaden mellan män som har icke-aggressiva tumörer och de som har den mer aggressiva formen av sjukdomen.

Detta kan eventuellt leda till utveckling av bättre test som används vid tidig upptäckt av prostatacancer.

Jag har inte detaljerad information om aktuella brittiska studier omedelbart till hands, men jag föreslår att du kontaktar prostatacancer Charity.

Vänligen ge din vän mina bästa önskemål.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd