graviditet

Stödja din partner i arbete

graviditet Stödja din partner i arbete
Anonim

Det borde inte bli någon överraskning för någon förnuftig man att deras partner behöver mycket stöd när hon går in i arbetskraft.

De gillar att få veta att de har det bra, att sakerna fortskrider som de borde och att hon verkligen kan göra det.

Även om andra människor är med henne behöver hon dig - även om stöd betyder olika saker för olika kvinnor. Ditt jobb är att ta reda på vad hon behöver när man arbetar och gör det.

Din partner kanske inte vill prata mycket när hon är i arbete, så hon vill att du ska tänka på dig själv och vidta åtgärder utan att bli tillsagd vad du ska göra.

Du kan hjälpa här genom att ta initiativ och erbjuda sina val, till exempel:

  • en gnidning mot ryggen
  • en massage
  • en hand att hålla
  • du sitter bakom henne och stödjer henne tillbaka
  • en epidural, bör detta alternativ vara tillgängligt.

Kvinnor kan säga saker som kan störa dig under arbetskraft, men det sägs vanligtvis i värmen i ögonblicket på grund av smärta, ångest eller utmattning - så försök att inte bli upprörd om det händer.

Smärta gör att människor säger saker som de inte menar och kanske inte ens kommer ihåg så lägg inte bort hennes anmärkningar för en annan dag.

Vocalising smärtan på detta sätt är både hälsosam och normal.

Vad händer under arbetet?

Även om födelseklasser och böcker gör sitt bästa för att berätta för vad som kommer att hända i arbetet, finns det fortfarande ingen ersättning för att uppleva vad som händer i verkligheten.

Oroa dig inte om det verkar väldigt annorlunda än vad du kanske har väntat!

Ett normalt arbete består av följande steg.

Den första etappen

Det här steget är tiden mellan den första arbetsproblemen och fullständig utvidgning, när din partner kommer att börja driva.

Eftersom det sker en hel del saker under den första fasen av arbetet, bryts det vidare till tidiga, aktiva och övergångsskeden av arbetskraft.

Tidig arbetskraft definieras som tiden mellan arbetsstart och dilatation av livmoderhalsen till tre centimeter.

Detta är den längsta delen av arbetet, ibland varar en dag eller två.

Under tidigt skede är sammandrag ofta långt ifrån varandra och oregelbundna.

Dessa tidiga sammandragningar tunna och dilaterar livmoderhalsen. I sen graviditet är livmoderhalsen tjock och öppningen mellan livmodern och vagina är stängd.

Normalt tar livmoderhalsen ut innan den börjar dilatera, men det finns inga hårda och snabba regler. Många kvinnor är redan något tunn och dilaterad innan arbetet börjar.

I aktivt arbete framsteg sakerna verkligen och detta stadium definieras av regelbundna sammandragningar som blir starkare och utvidgar livmoderhalsen från 4 till 10 centimeter.

Aktiv arbetskraft tar i genomsnitt fyra till åtta timmar, även om efterföljande arbeten ofta är mycket kortare.

En kvinna i aktivt arbete brukar inte gå eller prata genom hennes sammandragningar. Hon kanske också känner till ord som överraskar dig och som hon aldrig har sagt till dig förut!

Män måste vara aktiva i detta skede av arbetskraft också. Om din partner gör naturlig förlossning behöver hon hjälp att hålla sig fokuserad och andas genom sammandragningarna. Berätta inte bara för henne att andas; andas med henne.

Vissa kvinnor vill att du räkna av sekunderna, andra gör det inte. Styrs av hennes svar, även om de är lite oklara på höjden av en sammandragning. Övergångsarbete är det svåraste skedet och den sista delen av aktivt arbete.

Övergången varar från 7 centimeter till full dilation eller 10 centimeter.

Övergången kan varas från några minuter till någon som har en andra eller efterföljande bebis till några timmar i en kvinna som har sitt första barn.

Symtom som kan inträffa vid detta skede inkluderar skakning, kräkningar och intermittenta uppmaningar att driva - barnmorska kommer att vara till hands för att ge henne råd om detta.

Den andra etappen

Arbetet i andra etappen varar från det första trycket till när barnet är födt och kan varas från några minuter till tre eller flera timmar.

Kvinnor med epiduraler pressar ofta mindre effektivt, och läkare kan låta barnet "arbeta nere" utan att trycka om hon är bekväm och barnet gör det bra.

Aktiv pushing kan uppmuntras med hjälp av dig, och barnmorskan kan be dig hjälpa till med att stödja din partners ben eller stödja ryggen något.

Inte alla kvinnor vill vara överuppmuntrade men kanske föredrar att bara höra en enda röst (din) som erbjuder uppmuntran, eller kanske inte föredrar några högljudda ljud alls. Fråga henne vad hon vill, försök så att du gör det.

Om du vill klippa sladden när barnet är födt, gör dina önskningar kända, men många barnmorskor kommer nu att fråga dig detta automatiskt - se till att du har diskuterat det här långt innan arbetet börjar!

Oroa dig inte om du börjar känna lite kött under leveransen - det här är inte ett tecken på svaghet och du kan ha stått i flera timmar för att hjälpa din partner att pressa.

Leveranserna är väldigt röriga och du får inte vara vana vid de sevärdheter och dofter du kan bevittna. Men försök att inte lägga till situationen genom att gå ut.

Sitt ner eller få lite frisk luft om du vill och om din partner är okej med det.

Det är också ganska normalt att gråta vid födseln men bli inte förvånad om din första känsla när du ser ditt barn är att de inte är de vackraste av varelser - deras utseende kan förändras snabbt efter leverans!

Om barnet är okej kan din barnmorska ge din partner barnet att hålla och eventuellt försöka sjuksköterska om hon vill försöka omedelbart.

Vissa sjukhus föredrar att torka av, väga och bedöma barnet innan det återförs till sin mor till sjuksköterska. Men på något sätt, inom de första 15 minuterna, kommer barnet att torkas av, vägas och vikas upp så att en eller båda kan hålla honom eller henne eller din partner kan börja amma.

Placentan levereras vanligtvis inom 15 minuter efter födseln. Om det inte går förbi, ger vissa läkare ytterligare medicin för att lossna placentan eller försiktigt dra på den.

Om din partner har en tår, eller om en episiotomi gjordes för att ge barnet ett lite extra rum och undvika en tår, måste såret stängas efter placentan levereras. Det tar normalt cirka 15 minuter att sticka allt tillbaka ihop.

En injektion av numrerande medicinering ges innan stygn sätts in, såvida inte din partner fortfarande är helt numrerad från epidural.

Om hon inte hade en epidural, kan passera placentan och sömnad vara mildt obekväma.

Många anläggningar gör nu leverans och återhämtning i samma rum, så sängen blir uppfriskad och din partners klänning ändras efter leveransens mekanik är alla omhändertagna.

Nu kan din partner äta. Om hon vill ha något speciellt kan du skickas ut för att få vad hon vill ha. Eller, ännu bättre, skicka en av hennes vänner eller hennes mamma ut så att du kan stanna för att beundra din nya familj.

Andra läser också:

Epidural: vad är det?

Födseln: vilka faser av födelsen?

Läkares Råd