välbefinnande

Solskenet vitamin

välbefinnande Solskenet vitamin
Anonim

Alla behöver vitamin D, vilket är viktigt för friska ben och tänder, men det är också känt att ha en skyddande roll mot ett brett spektrum av degenerativa sjukdomar.

Känd som "sunshine vitamin" kommer 90 procent av din kropps leverans från solstrålning. Vi frågar experter, hur mycket solsken är nog?

Varför är det fördelaktigt?

Av alla näringsämnen vi behöver: D-vitamin har nyligen varit föremål för mest debattering, med rapporter om ökande incidenter av D-vitaminbrist och fall av barndomssjukdomarna - en sjukdom var många tankar begränsade till historiens sidor.

Precis som brist förefaller vara på uppgång, ökar också medvetenheten om hur viktigt det är för en hel del kroppsliga funktioner.

Tillsammans med osteomalaki och osteoporos - diabetes, dålig hjärthälsa, multipel skleros, depression och vissa cancerformer har kopplats till låga nivåer av vitamin D.

"Under de senaste åren har forskare börjat inse hur viktigt D-vitamin är, inte bara för utveckling av ben och tand utan även för ett stort antal andra kroppsliga aktiviteter", säger dr Susan Lanham, chef för näringsvetenskapliga divisionen vid Surrey University .

"Vi har 200 gener i våra kroppar som kräver att vitamin D fungerar.

"Ett utmärkt exempel är att cellerna i bukspottkörteln, som är involverade i produktionen av insulin, behöver vitamin D. Vi upptäcker nu en stark länk mellan D-vitaminbrist och risken att utveckla diabetes, säger hon.

Solljus

Strikt sett är vitamin D faktiskt inte ett vitamin - det är en prohormon, en inaktiv föregångare till ett hormon.

Det görs i huden genom absorption av solljus. Det är det enda näringsämnet vi behöver för att vi inte får det mesta av kost.

Mycket ny debatt om D-vitamin har koncentrerat sig på huruvida sun-undvikande meddelanden har bidragit till växande nivåer av vitamin D-brist.

"Huruvida nivåerna av D-brister ökar, eller om det bara beror på att vi studerar det mer, vet vi inte riktigt", säger Dr Lanham.

"Men vi hittar betydligt låga doser hos människor, särskilt under vintermånaderna."

Typiskt anses invandrargopulationer ha risk för vitamin D-brist, eftersom mörk hud är mindre kapabel att producera vitamin D och för att i vissa kulturer täcker kvinnor.

Men en studie ledd av Dr Veronique Bataille, en konsult dermatolog och hudcancer specialist på Hemel Hempstead sjukhus, Spire Hospital Harpenden och Princess Grace Hospital, fann också att de med skön hud och rött eller blont hår hade överraskande låga nivåer av vitamin D .

"Svårigheten med meddelandet om sun-undvikande är att det är ett filt meddelande som motsvarar sol exponering med melanom och hudcancer", säger Dr Bataille.

"Vi vill inte att folk ska svänga tvärtom och säga vad vi har lärt oss om solens medvetenhet under de senaste 15 åren är inte sant. Men om du har oliv hud och brunbrun, borde du inte vara paranoid.

"Men om du är rättvis skinnad eller orolig för hudåldring, kanske du vill tänka på att ta ett tillägg, säger hon.

Hur mycket sol?

Det finns för närvarande inget daglig rekommenderat intag av vitamin D i Storbritannien.

Men omkring 20 mikrogram skulle ge en tillräcklig mängd. Detta motsvarar omkring 15 till 20 minuters solljus om dagen, utan solskydd och med 10 procent av din kroppsytan upptäckt - ungefär det är lika med ditt ansikte, nacke, händer och underarmar.

Som en tumregel kommer din kropp endast att göra D-vitamin när din skugga är kortare än din höjd.

"Solskyddsmedel hämmar cirka 95 procent av vitamin D-produktionen. Glasfönster - i bilar, hem och kontor - kommer också att blockera solens strålar. Men du behöver bara en liten mängd, säger Dr Lanham.

"Din kropp är smart och kommer sluta göra D-vitamin efter ca 30 minuter, vilket är före D-toxicitet", säger hon.

Men mellan oktober och mars finns det inte tillräckligt med solljus i Storbritannien för att göra D-vitamin.

"Det brukade trodde att du gjorde tillräckligt med vitamin D på sommaren för att hålla dig genom vintern. Men enligt en stor studie (ännu ej opublicerad) är vi alla bristfälliga i vitamin D under vintern, säger Dr Lanham.

Spottingbrist

Människor med låga nivåer av D-vitamin kan uppleva extrem trötthet, muskelsmärta och svaghet och benvärk.

I allvarliga fall kan det orsaka osteomalaki, där benen blir försvagade och mjuka.

Hos barn är D-vitamin avgörande för både tand- och benutveckling, och brist kan leda till mjuk skalle och benben, dålig tillväxt och tandfördröjning, smittsamhet mot infektion, andningsbesvär och i allvarliga fall rickets - där drabbade brukar utveckla en krökt -lagda ser till benen.

Matkällor

Vitamin D finns inte i många livsmedel. Men om du inte får tillräckligt med sol, försök att inkludera livsmedel som innehåller D-vitamin i din kost.

Dessa inkluderar:

  • oljig fisk - lax, tonfisk, makrill, ansjovis
  • skaldjur
  • ägg
  • lever
  • befästade spannmål
  • margariner.

Men kom ihåg att mängden D-vitamin som kan erhållas från mat är lågt, cirka 2 till 3 mikrogram per dag.

kosttillskott

Vitamin D-tillskott kan vara användbara, särskilt på vintern när ett stort antal människor är vanligtvis låga på solskenet vitamin.

Gravida mödrar eller de som försöker bli gravida bör särskilt överväga att ta ett tillägg under vintern.

solskydd

Råd om att ta hand om solen kvarstår, och du bör undvika att bränna. "

Överdriven solexponering är den främsta orsaken till hudcancer, inklusive malignt melanom, den snabbast växande typen av cancer i Storbritannien, säger Sara Hiom, Cancer Research UKs informationschef.

"Mellan 11 och 15 är solens strålar starkast och mest skadliga. Vårt råd är därför kvar att spendera lite av den tiden i skuggan eller skyddad från solen.

"Hur länge en person säkert kan stanna i solen beror på deras hudtyp - ju rättare huden är desto kortare är den tid de ska spendera i solen", säger hon.

Läkares Råd