skönhet

Suncare myter busted

skönhet Suncare myter busted
Anonim

Vet du verkligen hur mycket solskyddsmedel du ska använda eller när du ska kasta bort en flaska?

Vi pratade med Clare O'Connor, Boots sunnvårdspersonal, för att få svaren på de vårdfrågor som vi frågar oss varje år:

Fråga: Används mer solstrålar lika effektivt som en högre SPF?

A: Nej, hur mycket av en SPF15-produkt du använder får du bara 15 gånger din huds normala skyddsnivå. Detsamma gäller för högre SPF.

F: Flaskan säger "vattentät" - behöver jag ändå återansätta efter att ha simat?

A: Det är viktigt att du använder solskyddsmedel före solens exponering. Applicera skydd generöst 15 minuter innan du går in i solen så att solskyddsmedel kan torka helt på din hud.

För att få bästa skydd, applicera igen så fort du går ut i solen. Därefter ska du "fylla upp" var och en till två timmar, liksom omedelbart efter att ha simnat eller badt om (även om du använder en vattenbeständig produkt).

F: Förra årets solkrämer är bra att använda i sommar, eller hur?

A: En symbol har också lagts till produkter - en burk med ett öppet lock. Nedan är en tidsperiod som indikerar hur snart efter öppningen ska produkten kasseras.

Generellt sett skulle en produkt som köptes förra sommaren vara bra i år, men en som är två år borde antagligen ersättas.

Om du vill kontrollera en produkt är det bästa att titta på det och lukta det. Det ska vara ljust och glänsande utan att någon vätska (antingen vattnig eller oljig) utsöndras och ingen grädde separeras.

Det bör också luktas rent och fräscht; om det finns någon förorening, leder det vanligen till en "av" lukt och den bör kasseras.

F: Är SPF15 verkligen tillräckligt skydd?

A: Det beror på din hudtyp och destination. Om du till exempel är rättvis och brinner lätt, använd SPF50 när du jättar bort någonstans soligt, men om du gör det mesta av vädret i Storbritannien rekommenderar vi att du använder minst SPF30.

Även för mörkare skinn är minsta SPF15 - något mindre än detta och du riskerar att bränna.

Om du är särskilt aktiv så kan du behöva använda högre skydd för att göra det möjligt att tvätta från svett eller nötning.

F: Alla solkrämer förhindrar bränning, eller hur?

A: Inte nödvändigtvis. Leta efter en produkt som har en hög SPF och ett 5-stjärnigt UVA-betyg. En 5-stjärnig produkt kommer att garantera att du får lika mycket skydd mot UVA-strålar som UVB-strålar.

UVB-strålar orsakar mest solbränna och är kopplade till hudcancer, men UVA-strålar tränger djupare in i huden, vilket orsakar för tidig åldrande samtidigt som risken för hudcancer ökar.

Fråga: Hur mycket solkrämer ska du ansöka om att vara fullt skyddad?

A: Som en ungefärlig åtgärd bör du applicera en blob på storleken av ett £ 2 mynt för varje lem, ansikte, bröst, mage och övre och undre rygg, så en 200 ml flaska bör innehålla ungefär sex helkroppsapplikationer.

Du måste gnugga produkten i tillräckligt för att fördela den jämnt över hela din hud.

Men var försiktig så att du inte överrullar den annars kan du skada den skyddande solskyddsmedelfilmen.

Den rätta tekniken är att gnugga produkten över din hud för att få den att torka ner, men att sluta gnugga precis som det börjar torka. Lämna det sista litet för att lufttorka.

Fråga: De flesta vill sola på semester medan de är skyddade. Boots har släppt den nya Soltan Protect & Tan, som är tänkt att göra just det, men hur fungerar det?

A: Den här nya produkten innehåller en ingrediens som heter Tanisol SPE, ett unikt botaniskt komplex härrörande från karobträdet.

Det stimulerar de naturliga garvningsvägarna i huden, vilket intensifierar och bibehåller en solbränna längre.

Detta gör det möjligt för människor att njuta av lite solsken och få en härlig färg utan att behöva spendera långa perioder över-exponera sin hud mot solen.

Det är exakt detsamma som ett traditionellt solskyddsmedel och bör appliceras på samma sätt.

Andra läser också:

Värmeutslag eller solutslag (soldermatit): Vilka är symtom på solutslag?

Vad finns i solskyddsmedel: Hur fungerar solskyddsmedel?

Sola: Sola och din hud.

Läkares Råd