välbefinnande

Stress orsaker, symtom och hur man bekämpar det


välbefinnande Stress orsaker, symtom och hur man bekämpar det
Anonim

Stress är ett allvarligt och växande problem i Storbritannien. Över 360 miljoner arbetsdagar per år går förlorade på grund av stressrelaterade sjukdomar, medan psykiatrisk behandling av stressrelaterade sjukdomar kostar mer än 3 miljarder kronor per år.

Här är tre experter inom stresspsykologen Gladeana McMahon, medordförande för Center of Stress Management, Sary Eleini, psykoterapeut och stressrådgivare och Dr Thomas Stuttaford, författare av "Stress and How to Avoid It" - diskutera deras synpunkter på stress, vilka personlighetstyper som drabbas mest och hur du kan undvika det.

Vad orsakar stress?

Gladeana McMahon, som rådgör högt pressade arbetare, anser att stress är en oundviklig del av livet och att människor hanterar det på olika sätt.

"Du kommer aldrig bli av med stress, så du måste minimera det, " säger hon. Stress är kroppens naturliga sätt att hantera fara eftersom det startar vår "kamp eller flygrespons".

När vi hotar kroppen släpper ut hormoner - som kortisol, adrenalin och noradrenalin för att förbereda oss för snabb åtgärd.

Hur vet du att du är stressad?

McMahon har observerat att när människor blir stressade faller deras symtom i tre kategorier: fysisk, känslomässig och beteendemässig.

"Fysiska tecken på stress inkluderar hjärtklappning, trötthet, matsmältningsbesvär, illamående, ont och smärta, såväl som sjukdom", säger McMahon.

'Emosionella tecken kan vara humörsvängningar, känna sig arg, ängslig, irriterad, skyldig, spänd eller dränerad. Beteendemässiga symptom är sömnproblem, användning av cigaretter, överdriven alkohol och koffein, intresseförlust i kön, ökad rökning och dåligt arbete, säger hon.

Är du bara stressad eller är du nära utbrändhet?

Alla lider av den märkliga stressiga dagen nu och igen.

Enligt Dr Lyle H. Miller och Dr Alma Dell Smith, 2007 författare till The Stress Solution, bör du börja vara orolig om du känner igen mer än ett par av följande tecken:

 • dra tillbaka från vänner
 • apati
 • brist på njutning av livet
 • för upptagen att ta semester
 • föra arbete hemma
 • glömmer att äta
 • öka frånvaro och isolering
 • alkohol- eller drogmissbruk
 • undvika kollegor
 • utmattning
 • självmordstankar.

Vilka personlighetstyper är mest utsatta för stress?

McMahon föreslår att i allmänhet hanterar mer avslappnade personligheter (känd som typ Bs) stress bättre än perfectionists (känd som typ As).

"Typ Som drivs, hårt arbetande och fokuserat", säger McMahon. "De gillar inte tristess och är ofta bra ledare med hög spänningsgräns.

"Men skriv som ofta orsakar skadan genom att överstyra kroppens signaler. De glömmer att äta eftersom de är så fokuserade på att arbeta och ofta blir sjuka när de tar en semester eftersom deras kroppar är så fulla av stresshormoner.

Dessa personlighetstyper återupptar ofta arbetet innan de helt återvinns, vilket är farligt för deras hälsa, eftersom långvarig stress försvagar ditt immunförsvar och i extrema fall kan orsaka fysiska eller psykiska störningar.

McMahon tillägger: "Människor är som maskiner och om de obevekligt drivs på 100 miles en timme kommer så småningom att krascha."

Hur man hanterar stress på jobbet

Människor i Storbritannien jobbar de längsta timmarna i Europa, och psykologiska problem - som involverar stress och depression - ligger bakom en av fem besök hos allmänläkare.

Stress i arbetet kan utlösas av en oförmåga att klara av arbetsbelastningar och tryck, evolverande teknik, mobbning och hotet om redundans.

McMahons råd är att anställda måste känna igen stressens symtom och vara mer assertiva. Hon tillägger: "Ha visdom att erkänna när något är utom din kontroll."

Vår moderna teknik har skapat vad hon menar en, "instant response mentalitet" med en oändlig ström av e-postmeddelanden som väntar ett omedelbart svar. Hennes råd är att fokusera på de e-postmeddelanden som är absolut nödvändiga och svara på dem först, sedan resten senare.

Håll dig överens med din teknik, låt den inte komma över dig, varnar McMahon: "En Blackberry, som en Rottweiler, kan tömmas och är ett användbart verktyg för dem som kan kontrollera det, men kan sluka dem som inte kan .'

Får folk mer stressad med den ekonomiska nedgången?

Under det gångna året har stressnivåerna stigit, eftersom människor utsätts för uppsägning och skuld.

Dr Thomas Stuttaford, säger att det fortfarande är viktigt att få balans mellan arbete och liv. "Håll saker i perspektiv. Att arbeta 24/7 gör inte dig effektivare eller anställbar, och det kan göra dig sjuk, säger han.

Långsiktiga strategier för att hantera stress

"Hur bra du hanterar stress är ofta kopplad till dina föräldrars förmåga att klara av stressiga situationer", säger psykoterapeut Sary Eleini.

"Om dina föräldrar hanterade stress dåligt, är det troligt att du subkonscioust har absorberat deras mönster av beteende", säger hon.

Men du behöver inte följa i sina fotspår. Det finns enkla saker du kan göra för att bryta stressvanan.

McMahons råd är att äta ordentligt och inte hoppa över frukost. "Ta regelbunden motion, fortsätt med vänner och familj, tänk positivt, ta ordentlig semester och drick 2 liter vatten om dagen. Försök att fokusera sinnet och blockera de bekymmer som orsakar stress, säger han.

Enligt kinesiska universitetsforskare, kan Dr Yi-Yuan Tan och Ma Y Wang, praktik som meditation vara användbar för att hjälpa till att defibrera stress genom att påverka hjärnvågor, sätta ett surrande sinne och sänka stresshormonkortisolen.

Dr Thomas Stuttaford rekommenderar också försiktighet med användning av alkohol.

"Sliten av en dag framför en dator, rusar många av oss för ett par sinnesdrinkande drycker när vi lämnar arbetet för att hjälpa oss att varva ner, säger Stuttaford.

"Faran är när någon överskrider sin säkra gräns, som varierar från person till person. Alkohol är fylld med kalorier och socker som hjälper till att ge en omedelbar hög, vilket i sin tur kan utlösa en depressiv reaktion nästa dag när kroppens blodsockernivån dyker, säger han.

Läkares Råd