uppfattning

Smartphone app för manlig fertilitet kan tillåta individer att självtest hemma


uppfattning Smartphone app för manlig fertilitet kan tillåta individer att självtest hemma
Anonim

Det verkar att det finns en app för nästan allting nuförtiden, och fertilitet (eller specifikt manlig fertilitet) är inget undantag. Forskare har utvecklat en gadget, desgined att klippa in på en smartphone, som kan upptäcka onormala spermieprover med hög noggrannhet.

Tidiga stadier

Teamet av amerikanska forskare ville komma med en lösning för att göra manlig fertilitetstestning "så enkelt och prisvärt som hem graviditetstest". Efter att ha gjort en första modell av testenheten med hjälp av reservdelar från DVD- och CD-enheter, undersökte gruppen nybörjare forskare 350 spermieprover på en Boston fertilitetsklinik.

Den till synes enkla tekniken, som rapporterades att kosta bara 4, 45 dollar (cirka 3, 60 kr) för att skapa, kunde identifiera de proverna med lågt sämvtal och inaktivt eller dåligt motilt sperma med 98% noggrannhet.

Smartphone-enheten kunde dock inte replikera alla tester som utförts i ett specialistlaboratorium och analyserade inte morfologi - spermiernas storlek och form.

En spelväxlare?

I en tid när mer än 40% av parens fertilitetsproblem är kopplade till ormablandningar, är en uppfinning som tillåter män att testa sig snabbt och enkelt, varmt välkommen. John Petrozza, chef för Massachusetts General Hospital Fertility Center och en medförfattare, sa:

"Män måste ge sperma i dessa rum på ett sjukhus, en situation där de ofta upplever stress, förlägenhet, pessimism och besvikelse."

Han lade till:

"Nuvarande kliniska tester är laboratoriebaserade, tidskrävande och subjektiva. Det här testet är billigt, kvantitativt, mycket noggrant och kan analysera en video av ett ospädd, otvättat spermaprov på mindre än fem sekunder."

Allan Pacey, professor i andrologi vid University of Sheffield, som inte var inblandad i forskningen, varnade dock för att en smartphone-enhet inte kunde replikera alla test som utförts i ett specialistlaboratorium. Talade till väktaren sa han:

"För ett litet antal män vars spermier är dåligt gjorda och har dålig morfologi, skulle det vara viktigt att få diagnosen korrekt. Därför borde någon man som kämpar med infertilitet under en längre tid, säger mer än 12 månader få sitt test upprepat i ett specialistlaboratorium, oavsett vad appen kan ha avslutat. "

Teamet planerar att utföra ytterligare test och kommer filen för godkännande från FDA, den amerikanska regulatorn.

Studien publicerades i tidskriften Science Translational Medicine.

Läkares Råd