äta nyttigt

Ska du få dina omega-3-nivåer kontrollerade?

äta nyttigt Ska du få dina omega-3-nivåer kontrollerade?
Anonim

Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk, är viktiga för hälsan. Många studier har till och med kopplat omega-3 med sund hjärnans utveckling och minskad risk för hjärtsjukdom.

Men de flesta av oss blir inte tillräckligt. En ny studie tyder på att majoriteten av kvinnorna är bristfälliga och kommer sannolikt att drabbas av symptom på en mild omega-3-brist, som inkluderar dålig sömn och torr hud.

Jag ville se hur mina omega-3-nivåer uppmätta, så provade ett hemtest för att kontrollera mina nivåer.

Omega-3-indexet

Men först, låt oss titta på några omega-3-basics.

Det finns två aktiva former av omega-3: EPA och DHA. Ditt omega-3-index mäter nivåerna av dessa fettsyror - och kan bestämmas från ett blodprov. En nivå mellan 8% och 11% är optimal.

Det genomsnittliga omega-3-indexet i USA antogs vara mellan 4-5%. Medan Japan, där fet fisk prioriteras i kosten (och där hjärtsjukdom är mindre vanligt), är det genomsnittliga omega-3-indexet närmare 10%.

Omega-3 till omega-6-balans

Men ditt omega-3-index är inte det enda viktiga mätvärdet.

Det finns två huvudtyper av fleromättade fetter som används av kroppen: omega-3 och omega-6. Omega-6 fetter finns mestadels i vegetabiliska oljor.

De flesta människor får lätt tillräckligt med omega-6 från deras kost (särskilt västerländska), men många experter anser att förhållandet omega-6 till omega-3 också är mycket viktigt för vår hälsa.

Den optimala balansen ska vara mellan 5: 1 och 2: 1. Men med en västerländsk diet har de flesta av oss ett förhållande som är mer som 15: 1.

Testet

Jag försökte mitt omega-3 test kit (Omega 3 Testing från WHC £ 54, 99) en morgon så snart jag hade vaknat.

Det innebär en enkel fingertopp, sedan lägger du en bloddroppe på något filterpapper och fyller ut dina personliga detaljer. Därefter popar du det helt enkelt i inlägget och skickar det till testanläggningen i Belgien. Resultat skickas till dig inom några veckor.

Nutritionist Kim Pearson kunde inte kommentera exaktheten hos det specifika kit som jag försökte, men anser att testa dina omega-3-nivåer är en bra idé om du är orolig att du kan vara bristfällig.

"Många av oss är bristfälliga och att utvärdera dina nivåer gör att du kan komplettera effektivt för att uppnå en optimal nivå. Omega-3-fett saknas vanligen i vår kost och är ändå viktigt för många aspekter av hälsan."

Mina resultat

Mina resultat kom tillbaka om tre veckor och min omega-3-index visade sig vara 5%, vilket ligger under målområdet 8-11%.

Mitt omega-6: omega-3-förhållande var 6, 8: 1 vilket återigen ligger under det ideala.

Jag pratade med omega-3-expert Jo Wyckmans, grundare av WHC som gör testpaketet som jag försökte.

Han berättade för mig att inte vara för nedslagen. Egentligen var mina resultat i allmänhet ganska bra.

"Ditt intag av omega-6, omega-9 och mättade fetter är bra, vilket tyder på att din kost är hög i livsmedel med dessa viktiga ingredienser för din hälsa. Men jag kan se din omegas-3 nivåer är ganska låga och faller inte mellan rekommenderade intervall på 8-11%. Det här är inte helt överraskande, eftersom cirka 97% av kvinnorna är bristfälliga i omega-3. "

Hur man ökar din omega-3

Men nu vet jag att mina nivåer inte är perfekta, det finns några saker jag kan göra för att förbättra dem.

Pearson säger: "Den bästa kostkällan för omega 3 är fet fisk som ansjovis, vild lax, makrill och sardiner. Ett litet antal veganska livsmedel som linfrön och valnötter innehåller omega-3 men de är inte närvarande i de aktiva formerna av EPA och DHA. Det är mycket svårt att få optimala kvantiteter med mat ensam. Med tanke på halterna av skadliga föroreningar (kvicksilver, DCB och dioxiner) i fisken vi äter idag, tar en renad fiskolja ett sätt att konsumera Omega 3 utan att förbruka stora mängder föroreningar. "

Vad ska man söka i ett tillägg

Fiskeolja tillägg ger vanligen en total daglig dos på 500 mg till 1 g omega-3. Pearson tror att de flesta kan dra nytta av att komplettera omega-3 förutsatt att det inte interagerar med mediciner som de redan tar. Men det är viktigt att ta ett bra kvalitetsomega-3-tillskott.

"Det bästa sättet att veta att du tar ett högkvalitativt fiskolje-tillskott är att kontrollera International Fish Oil Standards (IFOS) webbplats. Ett femstjärnigt betyg garanterar att fiskoljan innehåller en hög koncentration av omega 3 fetter och det absoluta Lägsta oxidationsnivå och skadliga föroreningar. "

Läkares Råd