äta nyttigt

Ska vi följa en växtbaserad diet för bättre hälsa?


äta nyttigt Ska vi följa en växtbaserad diet för bättre hälsa?

Hur din kropp förändras när du börjar äta veganskt (Juni 2019).

Anonim

En ny studie från Icahn School of Medicine i New York har bara visat att människor som äter en kost med höga frukter och grönsaker, är 42% troliga att utveckla hjärtsvikt än de som konsumerar färre växtbaserade livsmedel. Men vad är en växtbaserad diet? Och ska du äta mer frukt och grönsaker och mindre kött?

Att äta fler växter i form av frukt, grönsaker, pulser, bönor, nötter, frön och oraffinerade vildkorn kan ha en signifikant och positiv inverkan på hälsan. En växtbaserad diet kan definieras som en som innehåller en högre mängd livsmedel från växter än djurkällor, och kan omfatta en rad olika ätstilar från en vegansk tillvägagångssätt, till en som fortfarande innehåller vissa källor till animaliskt protein. Till skillnad från villkoren vegetarian och vegan som definieras av vad de utesluter definieras en "växtbaserad" diet av vad den innehåller. Låt oss titta på varför att bara äta fler växter är en av de viktigaste hälsoproblemen du kan göra

.

.

1. Bättre matsmältning

Växtfoder är förpackade med både olöslig och löslig fiber som stöder ett hälsosamt matsmältningssystem och upprätthåller regelbundenhet. De innehåller också prebiotika, icke-smältbara fibrer som ger näring åt de hälsosamma "goda" bakterierna i tarmen. Prebiotika fermenteras av bakterier i tjocktarmen, och denna jäsningsprocess bidrar till en hälsosam miljö i matsmältningskanalen. Vi börjar nu fullt ut förstå vikten av att upprätthålla en hälsosam koloni av bakterier i tarmen, inte bara för matsmältnings hälsa utan för allt från immunitet mot vår mentala hälsa.

2. Sänkt risk för kronisk sjukdom

Det finns en mängd bevis som visar att en växtbaserad diet kan sänka risken för kroniska sjukdomar som typ 2 diabetes och cancer. Det kan vara att en växtbaserad kost sänker diabetesrisken genom att förbättra hur våra celler svarar på insulin och minskar insulinresistensen (vilket är det som ligger till grund för tillståndet). Växtfoder ger fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter som kan hjälpa till att skydda våra celler mot skador som kan leda till cancer, och konsumtion har kopplats till skydd mot cancer i mun, matstrupe, mage och tarm.

3. Sunt hjärta

Forskning tyder på att en diet som fylls med växtfoder kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdom. Bönor, grönsaker, havre och korn är rik på löslig fiber, vilket kan bidra till att sänka blodkolesterol. Frukt och grönsaker är rik på hjärtskyddande antioxidanter, och intaget av enkelomättade fetter som finns i olivolja, avokado, nötter och frön har varit positivt kopplade till hjärthälsan.

4. Bättre syn

Bladgröna och färgglada frukter och grönsaker är förpackade med lutein och zeaxantin, antioxidanter som är avgörande för god ögonhälsa, och har visat sig minska risken för makuladegenerering och grå starr.

5. Viktminskning

Studier visar att växtbaserade dieter är associerade med ett lägre BMI (kroppsmassindex) och en lägre förekomst av fetma hos både vuxna och barn. Växtbaserade dieter har låg energitäthet och höga komplexa kolhydrater, fiber och vatten, vilket kan öka mättnad (hur full upp vi känner) och vilande metabolism (hastigheten vid vilken vi bränner energi). Genom att fylla på växter kommer vi naturligtvis också att mängda den mängd andra kaloriintäta och bearbetade livsmedel som vi äter.

När det gäller kostråd är det ett ovanligt enkelt meddelande. Ät mer växter. Här är några tips om hur du gör det här:

  • Gör grönsaker den viktigaste händelsen av måltiden, inte bara en lågt sidopris. Se till att minst hälften av din tallrik är fylld med grönsaker, och för en mängd olika näringsämnen, inkludera en regnbågsfärg i varje måltid.
  • Inkorporera mer växtbaserat protein i din kost. En av de största reservationerna människor har om att skära ner på djurfoder är att de kommer att sakna adekvat protein i kosten. Sanningen är att växter kan vara en fantastisk källa till protein också. De bästa växtkällorna inkluderar bönor och baljväxter, nötter, frön och högproteinhaltiga korn som quinoa.
  • Förbinder sig att ha ett antal köttfria dagar i veckan. Meat Free Monday måndagskampanjen får landsomfattande momentum för närvarande, populär av flera kändisförespråkare som Jamie Oliver och Paul McCartney. Med online recept och resurser kan det här vara en bra utgångspunkt i din kampanj för att äta fler växter.
  • Håll din f reezer fylld med frusen frukt och grönsaker. Detta bidrar inte bara till att förhindra slöseri, utan kommer också till nytta på dagar då tid för matköp och förberedelse är begränsad. Frysta frukter är bra att lägga till smoothies och grönsaker till såser, grytor och soppor.
  • Om och när du har kött, ta en "kvalitet inte kvantitet" tillvägagångssätt. Välj organiskt, gräsmatat kött som innehåller mindre mättat fett, högre nivåer av friska omega-3-fetter (mellan 2-5 gånger mer än kornmatat kött) och är rikare på näringsämnen, inklusive vitamin E, vitamin A, järn och zink .

Läkares Råd