cancer

Ska jag få prostata biopsi?

cancer Ska jag få prostata biopsi?
Anonim

Fråga

För tre år sedan hade jag rutinmässiga blodprov hos mina praktiserande läkare.

Okänd för mig bestämde han sig för att utföra ett PSA-test såväl som sockernivå, kolesterol och alla andra test.

Jag fick höra att PSA-resultatet gav anledning till oro eftersom det var något höjt med ett värde av åtta.

Jag blev förvånad över detta resultat och jag informerade min läkare om att jag inte lider av några symtom i samband med prostataproblem.

Men han ville att jag skulle ha ytterligare tester och föreslog en ultraljudssökning som visade att min prostata var lite förstorad.

Därefter gick min PAS nivå upp till nio och jag hade en intern rektal undersökning - min prostata var slät men fast på ena sidan.

Jag sågs av en sjukhus kirurg, som ville utföra en biopsi men jag diskuterade det med min fru och hon var inte angelägen. Det var inte jag heller.

Min PSA var 11. Jag har fortfarande inga symtom i samband med prostata problem. Jag kan även spela en golfrunda utan att behöva besöka buskarna (till skillnad från många av mina yngre vänner).

Jag har ett mycket aktivt och tillfredsställande sexliv med min fru, som varit min partner i 39 år.

Jag diskuterade PSA med en specialist som arbetar i USA och han sa att nivån inte var mycket att oroa sig för, citerar patienter som han hade känt med nivåer på 100-talet. Han föreslår att jag har en annan ultraljud och tar den därifrån.

Jag är inte angelägen om konventionell biopsi, eftersom jag förstår att det kan leda till komplikationer som blödningar och infektioner.

Finns det ett alternativt sätt att testa för prostatacancer, som jag samlar är vad läkare och sjukhusläkare är oroade över?

Svar

PSA (prostataspecifik antigen) är ett ämne som produceras av prostatakörteln, som har en roll i flytande sperma.

Mängden PSA som produceras ökar när man blir äldre och prostata förstoras gradvis.

Nivåerna av PSA kan också förändras signifikant genom inflammation eller infektion i prostatakörteln, genom en samtidig urinvägsinfektion (UTI) och genom trauma eller operation i närheten.

Du kommer att se från detta att PSA-testning inte är en exakt vetenskap eftersom många saker kan påverka PSA-nivåerna.

Ändå är det den bästa förutsägelsen för förekomst och svårighetsgrad av prostatacancer som vi för närvarande har till vårt förfogande.

Tillsammans med en noggrann historia och undersökning, inklusive en rektal undersökning, kan läkare besluta om ytterligare undersökningar är nödvändiga.

Ytterligare tester kan innefatta en ultraljudsskanning av prostata, med hjälp av en sond i ändtarmen, och kanske en biopsi av prostata, vilket ger ett vävnadsprov som kan undersökas direkt för cancerceller.

Om de är närvarande kan tumören graderas för svårighetsgrad och planer för behandling.

Om vi ​​går igenom de händelser som du relaterar, när du först hade din PSA gjort vid 61 års ålder, rapporterades det vara 8. Övre slutet av åldersjusterat normalintervall för åldern 60-69 är 4, 5.

Tydligen var detta resultat onormalt högt och har visat en uppåtgående trend under de tre åren, som nu står vid 11.

Detta framgår av den information som lämnats för att vara associerad med misstänkta resultat vid rektal undersökning, och din urolog är orolig för att rekommendera en transrectal biopsi av körteln för att se vad som händer.

Statistiskt sett är sannolikheten att ha en prostatacancer närvarande med en PSA på mellan 4 och 10 omkring 22 procent.

När PSA-nivån stiger över 10, går sannolikheten upp i storleksordningen 64 procent.

Enligt min erfarenhet är patienter med PSA-värden i 100-talet vanligen nyanställda patienter som går till doktorns med omfattande sekundär sjukdom som redan har inträffat.

Jag kan förstå din tvekan över biopsin. Det finns en 2 till 3 procent komplikationsgrad citerad, den vanligaste är obehag för några dagar, med lite blod i urinen och / eller sperma under en kort stund efteråt.

Det finns också risk för infektion, men biopsin görs under antibiotikafel och jag kan bara återkalla en patient i min lokala sjukhusförtroende och utveckla en signifikant infektionstilläggande återtagande som patient i de senaste 15 åren av träning.

Det finns ett alternativt sätt att bedöma sannolikheten för att cancer är närvarande, vilket inte används vanligt och kan fortfarande ses som ett stort forskningsinstrument i Storbritannien, och det är MR-scan av prostata.

Även om det användes utan biopsi, skulle du fortfarande vara utan en vävnadsdiagnos och kunna inte vara säker på hur sjukdomen klassificeras.

Tyvärr är det helt möjligt att utveckla prostatacancer i käftens periferi, vilket leder till att PSA stiger, utan att orsaka några symptom på lägre urinvägar som man kan associera med en förstorad prostata.

Det är bra att du inte lider av urinproblem, men av liten relevans för att bedöma din risk för allvarliga problem.

Vid slutet av dagen måste det slutliga informerade beslutet vara ditt.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd