sexuell hälsa

Sexuellt överförbara sjukdomar

sexuell hälsa Sexuellt överförbara sjukdomar

STD – Sexuellt överförbara sjukdomar (Maj 2019).

Anonim

Tyvärr fortsätter sexuellt överförbara sjukdomar att vara extremt utbredda över hela Storbritannien. Public Heath England var så bekymrad över den senaste statistiken att den har utfärdat dessa nya riktlinjer:

  • Varje man eller kvinna under 25 år som är sexuellt aktiv bör screenas för klamydia varje år.
  • De ska också screenas efter en förändring av sexpartner.
  • Män som har sex med män (MSM) ska ha screening för STDs varje år och även årlig hiv-testning.
  • MSM som har sex utan kondom med nya eller lediga partners bör provas var tredje månad.

Förra året var det cirka en halv miljon nya fall av STD rapporterade från UK sexmedicinsk kliniker, med cirka 435 000 registrerade från England ensam. Och tyvärr misslyckas de ofta med att använda kondomer.

Denna epidemi förekommer utan tvekan, eftersom fler och fler människor har roligt men ibland riskabelt sex lever - ofta med flera partner.

De högsta räntorna är bland unga heterosexuella vuxna, 15-24 år - och bland män som har sex med män (MSM).

Men vilka slags sjukdomar pratar vi om?

Nedan hittar du en lista över villkor som ses och behandlas av NHSs hälsokliniker.

Chlamydia

År 2015 diagnostiserades cirka 200 300 personer med chlamydia i England. Överraskande var detta ett litet fall - till stor del på grund av att färre tester gjordes i vissa delar av landet.

Otaliga andra har förvärvat infektionen, men de inser inte det.

Chlamydia är den vanligaste och snabbast spridande sexuellt överförbara sjukdomen i Storbritannien. Det orsakas av en bakterie som kallas Chlamydia trachomatis .

Tyvärr har många människor (särskilt honor) inga symptom alls. Så de vet inte att de har det - och därför kan de vidarebefordra det utan att förstå det.

Där symtom uppstår kan de innehålla smärta vid urinpassning och urladdning (och hos kvinnor kanske lite blödning). De uppträder vanligtvis ungefär 7 till 21 dagar efter infektion.

Chlamydia kan också orsaka en form av konjunktivit hos vuxna. Dessutom kan denna ögoninfektion förekomma hos nyfödda barn hos mödrar som har chlamydia.

gonorré

År 2015 ökade incidensen av gonorrohålinfektion ("klaffen") med 11 procent i England. Sexuella kliniker såg ungefär 41 000 nya fall av gonorré under året.

Gonorré orsakas av Neisseria gonorrhoeae, en bakterie som växer och multiplicerar snabbt i fuktiga, varma delar av kroppen - som livmoderhalsen, urinröret, munen eller ändtarmen.

Däremot kan sjukdomen även spridas till äggledarna och andra inre könsorgan, vilket orsakar sådana förhållanden som

  • salpingit
  • bäckeninflammatorisk sjukdom
  • tubal blockage (detta kan leda till infertilitet).

Gonorré sprids oftast under samlag, men det kan också överföras från könsorganen hos en partner till halsen i den andra under oralsex.

Giktorens gonorré kan förekomma hos personer som har analsex.

Gonorré kan också överföras från en infekterad gravid kvinna till hennes nyfödda barns ögon under leverans.

Genital herpes

Under 2015 sågs cirka 32 300 nya fall av könsherpes hos sexuella kliniker i England. Två gånger så många kvinnor som män smittades (könsförhållandet är detsamma varje år, det är bara ett faktum att kvinnliga könsorgan är mer benägna att attackera av detta virus).

Dessutom utvecklade några tusen andra människor herpes men sågs inte vid en klinik. Genital herpes är ett mycket smittsamt viral tillstånd som orsakas av herpes simplexviruset (HSV).

Det infekterar hud och slemhinnor i könsorganen eller endotarmen, men det kan också förekomma i områden som munnen, särskilt läpparna.

Det är ganska mycket vanligare hos kvinnor än hos män. Dess främsta symptom är ett utbrott av små blåsor, och dessa kan vara mycket smärtsamma.

Den överförs huvudsakligen genom fysisk och sexuell kontakt. Under födseln kan närvaron av herpes simplexvirus i födelsekanalen vara ett allvarligt hot mot barnet.

HIV och AIDS

HIV (som står för "Human Immunodeficiency Virus") är det bakterie som kan orsaka AIDS - en potentiellt dödlig sjukdom. Aids attackerar kroppens immunförsvar, vilket gör den drabbade personen väldigt utsatt för alla typer av infektioner.

I 2016 anses det vara cirka 100 000 människor med hiv som bor i Storbritannien. En tredjedel av dessa är kvinnor.

Många med hiv är heterosexuella och har fångat infektionen genom vanligt (vaginalt) samlag.

Men det antas att ungefär 41 000 av de 100 000 fallen i Storbritannien är homosexuella män.

Ytterligare 32 000 hiv-positiva människor som föddes i Afrika antas ha förvärvat viruset genom "rakt" (vaginalt) samlag.

Om du funderar på att ha sex (oavsett om det är "rakt" eller homosexuellt) utomlands, var vänlig notera att halten i vissa länder, särskilt de södra Sahara, är mycket hög. I Sydafrika är 11 procent av befolkningen HIV-positiva.

Ett mycket litet antal brittiska hiv-lider har varit intravenösa droganvändare och fångade viruset från förorenade nålar.

En ytterligare liten grupp människor fick viruset genom att ta emot infekterade blodtransfusioner utomlands.

Och dessutom fångade cirka 1200 brittiska hemofilier hiv från förorenade blodprodukter under perioden 1978-1985. Ca 400 av dem lever fortfarande.

Folkhälsan England uppskattar att i Storbritannien som helhet finns det för närvarande cirka 25 000 män och kvinnor som har hiv - men som ännu inte känner till det. Så, om du har riskerat, prova dig!

Nya fall av hiv

År 2015 diagnostiserades över 6000 nya fall av hiv i Storbritannien. Ungefär tre fjärdedelar av dem var män och kvart var kvinnor.

Ungefär tre fjärdedelar av dem var män och kvart var kvinnor.

Cirka 48 procent av dem som diagnostiserades med HIV förra året var män som har sex med män (MSM).

Men ungefär 47 procent av dem som fick hiv förvärvade viruset via heterosexuell (man-kvinnlig) kontakt. Så akta dig för att tänka på att "rakt" kön bär ingen risk!

Utsikter i HIV-infektion

Några av dem som är HIV-positiva kommer att fortsätta utveckla aids.

I Storbritannien var det cirka 500 dödsfall från aids år 2015. Det är dock viktigt att inse att dödsgraden från hiv har minskat kraftigt de senaste åren - tack vare effektiv terapi.

Om du diagnostiseras och behandlas tidigt kan du få en normal förväntad livslängd.

Könsvårtor

År 2015 såg sexuella kliniker cirka 68.000 nya fall av könsvårtor. Detta är ganska fall under tidigare år, och den minskningen beror på införandet av anti-HPV-vaccination för alla unga kvinnliga tonåringar för några år sedan. Många andra utvecklar vårtor, men går inte till kliniker.

Möjliga vårtor orsakas av den humana papillomvirusen (HPV), som vidarebefordras under kön.

Många månader kan gå från infektionstiden till den faktiska utvecklingen av vårtor, så det kan vara mycket svårt att avgöra vem du fick dem från.

Hos kvinnor kan HPV leda till mikroskopiska förändringar i livmoderhalsen och sedan till utvecklingen av livmoderhalscancer.

HPV är nu tänkt att vara associerat med olika andra cancerformer, inklusive karcinom i anus och även i halsen och angränsande regioner.

I 2016 verkar det säkert att många fall av halscancer orsakas av HPV-infektion under oralsex.

Syfilis

År 2015 ökade incidensen av syfilis med en svindlande 20 procent.

Några 5.300 personer med nyfångad syfilis sågs på sexuella kliniker. Ungefär tre fjärdedelar av alla fall inträffade hos män som har sex med män.

Om den lämnas obehandlad är syfilis en farlig och livshotande sjukdom. Det orsakas av ett korkskruvformat bakterie som kallas Treponema pallidum .

Det passeras genom samlag eller nästan alla andra former av sexuell interaktion, inklusive analsex.

Det första symptomet uppträder mellan 9 och 90 dagar efter exponering för det bakterie som orsakar det.

En liten klump utvecklas vid infektionsstället (vanligtvis penis, anus eller vagina), och detta bryter snart ner för att bilda ett smärtfritt sår.

Senare finns det ett sekundärt stadium (kännetecknat av feber, utslag och sår i halsen) och så småningom ett tertiärt stadium (där bakterien kan attackera hjärnan, ryggmärgen och andra organ).

Om du har den minsta misstanke om att du kanske har förvärvat denna hemska sjukdom, gå till en klinik på en gång. Du kan behandlas.

Ej specifik könsinfektion

Denna ganska "catch-all" term betyder all sexuell infektion i könsorganen i vilka ett orsakande bakterie inte har hittats. Många fall orsakas faktiskt av klamydia.

Diagnosen "icke-specifik genital infektion" är mestadels gjord hos män. Det kallas ofta "icke-specifik uretrit" eller "NSU". Huvudsymptom är smärta i att passera urin och en liten urladdning från penis.

För närvarande deltar cirka 42 000 män per år på hälsokliniker på grund av NSU.

Trichomonas

Trichomonas vaginalis (ofta känd som "TV") är en protozoan "bugg" som påverkar slidan.

Det orsakar en grön eller gulaktig, bubblig vaginal urladdning och intensiv vulval ömhet. Det producerar ofta en "fiskig" lukt.

Vissa kvinnor har emellertid inga symptom alls, och män gör sällan det.

Av okända orsaker har förekomsten av "TV" i Storbritannien minskat kraftigt de senaste åren, även om det rapporteras att det fortfarande är vanligt i USA.

Endast cirka 6000 fall diagnostiserades i brittiska kliniker förra året. Men dessutom ett stort antal behandlades av läkare.

Bakteriell vaginos

Diagnosen av bakteriell vaginosis (BV) har blivit vanligt under de senaste 10 åren, med cirka 100 000 kvinnor per år på kliniker och ett okänt nummer som behandlas någon annanstans.

BV är en vanlig orsak till vaginal urladdning. Urladdningen är vanligtvis vitaktig eller gråaktig eller ibland gulaktig och tenderar att ha en off-putting "fishy" lukt.

Till skillnad från utsläpp som orsakas av tröst eller trichomonas är det vanligtvis inte associerat med ömhet, obehag eller klåda.

Det är osäkert om BV överförs sexuellt, särskilt eftersom det inte finns något likvärdigt tillstånd hos män. Det svarar väl mot antibiotikummetronidazol.

Vaginal thrush (kvinnlig candidiasis)

Thrush är en av de vanligaste av alla "kvinnliga infektioner".

Det är omöjligt att säga exakt hur vanligt det är, eftersom det ofta är självbehandlat med över diskprodukterna som är tillgängliga att köpa från apotek.

Vid en konservativ uppskattning måste det finnas minst en halv miljon trussinfektioner per år i Storbritannien.

Candida är en svampinfektion. Den älskar varma, fuktiga förhållanden, och det är därför det blommar i kvinnors vaginor - och även hos barnens mun, särskilt hos nyfödda.

Truska anses inte vara en sexuellt överförbar sjukdom, även om den kan överföras från mellan partner. Därför är det ibland nödvändigt att behandla både han och kvinnan för att utrota Candida från förhållandet.

Krabbor (lössluckor)

Olika typer av löss påverkar människor. Men den typ som är förknippad med kön är pubic lice, som lätt överförs från en person till en annan när två uppsättningar av pubic hår möts.

Om du fångar krabbor från någon, kommer du att upptäcka att du har intensiv klåda i ditt pubicområde. Genom att titta noga kan du få se de små grålössarna som kryper runt. De ser lite ut som minutkrabbor.

Det kan vara lättare för dig att upptäcka de vita äggen (nits) som håller fast vid håren.

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum är ett viralt tillstånd som orsakar små "pärlande" köttfärgade humpar på huden.

Det är känt för många föräldrar som ett barndomstillstånd som vidarebefordras när barn har hudkontakt i bad eller sängar. Men det kan också påverka vuxna - eftersom det kan överföras när du delar en säng med någon.

Över 17 000 fall dyker upp i GUM-kliniker varje år: cirka 12 000 män och 5000 kvinnor.

Hur kan sexuellt överförbara sjukdomar undvikas

  • Du behöver inte ha sex med många människor för att få en STI.
  • Öva säkert könsbestämning - använd kondom, undvik sex när du är under påverkan av alkohol.
  • Få testad regelbundet - besök en sexuell hälsa om du oroade dig för att ha en STD. De flesta sexuellt överförbara sjukdomar kan botas om de diagnostiseras och behandlas i sina tidiga skeden.

Hur hittar du en hälsoklinik?

Allt som händer på kliniken är strikt konfidentiellt. Ingen information vidarebefordras till andra läkare, familjemedlemmar eller försäkringsbolag. Ibland kan läkare behöva kommunicera i förtroende med andra sexuella hälsokliniker.

För att besöka en sexuell hälsoklinik behöver du inte läkarens brev eller "tillstånd" från din läkare. Kliniken kommer inte att skriva till din läkare, om du inte specifikt frågar dem.

Du kan hitta en sexuell hälsa klinik genom att antingen söka på NHS val webbplats, som listar alla sexuella hälsa kliniker eller genom att använda Familjeplanering Association (FPA) klinik hitta.

Slutligen, kom ihåg att de flesta smärtstillande ämnen lätt kan botas. Om du är oroad över sjukdomsbesvär ska du besöka en sexuell hälsoklinik för en konfidentiell pratstund och några tester.

Baserat på en text av Dr Jeni Worden, GP, Dr Flemming Andersen, specialist

Läkares Råd