sexuell hälsa

Sexuell lust efter vasektomi

sexuell hälsa Sexuell lust efter vasektomi
Anonim

Fråga

Jag hade en vasektomi för tretton år sedan. Inom 12 månader framkom problem med min sexdrivning.

Före vasektomi var min sexdrivning bra och min relation med min fru var vad vi båda ansåg vara "normala". Vi var båda nöjda med frekvensen av vår kärlekstillverkning.

Under de senaste åren har dock mitt intresse för sex minskat till den punkt där det var kvar för mig, vi skulle nog inte älska alls.

När min fru börjar kön kan jag svara utan problem och vår älskling är lika tillfredsställande som den alltid var. Det finns dock tider när vi går i upp till två månader utan sexuell kontakt.

Vi är båda olyckliga över situationen och har diskuterat det många gånger under åren.

Jag har sett min läkare i tre separata tillfällen ett par år ifrån varandra och har blivit tillsagd samma sak: gå ner i vikt, drick mindre alkohol, träna och det kommer allt att bli bra. Jag har nyligen förlorat en sten och syftar till att förlora en annan.

Vi dricker bara på helgerna, och då bara två eller tre glas vin. Jag gör lite eller ingen motion, men i det förflutna när jag har tagit GP-råd och gått till gymmet eller joggar i några månader har det inte varit någon inverkan på min libido.

Min fru är 44 år och lider av bipolär sjukdom (manisk depression) - och min sexuella svårighet har haft en väldigt negativ inverkan på hennes känslomässiga välbefinnande.

Finns det mer att göra för att hjälpa till att höja min libido? Jag är även beredd att ta mediciner om någon skulle vara tillgänglig att jag kan fråga min läkare om.

Är det möjligt att min vasektomi har påverkat mina testosteronnivåer? (Även om alla mina blodprov säger att allt är bra.)

Svar

David skriver:

Tja, även om du föreslår att din vasektomi är en orsak till ditt problem, måste jag säga att det här är väldigt osannolikt.

Miljoner män över hela världen har haft vasektomi - inklusive mig! Så om vasektomi orsakade förlust av libido tror jag att vi hade hört talas om det nu.

Det finns dock några killar som är psykologiskt drabbade av vasektomi, och jag kan inte utesluta möjligheten att detta kan vara fallet med dig.

Du säger att dina blodprov är okej. Men det är inte klart om du har kontrollerat dina hormonnivåer. Om inte, kan din läkare vara välvillig att ordna test av dina testosteron- och prolactinnivåer.

Om de blir normala, ska du säkert gå till en sexuell medicin klinik för undersökning och rådgivning. Lycka till.

Christine tillägger:

Många stora sjukhus i landet har nu psykoseksuella avdelningar. Jag är rädd att det oftast finns en väntelista, men behandlingen är gratis och din GP kommer troligen att gå med på att hänvisa dig till en, speciellt om han inte hittar något fel på dina hormonnivåer.

Vissa Relate rådgivare har psykoseksuell träning. Detta debiteras enligt kundens medel.

Då finns det privata rådgivare, terapeuter och läkare som specialiserar sig på psykoseksuella frågor. De flesta icke-medicinska utövare är medlemmar i College of Sexual and Relations Therapists.

De flesta läkare som specialiserar sig i sexuella frågor hör till en organisation som kallas institutet för psykoseksuell medicin.

Slutligen kan jag bara säga att jag märker att du nämner att din fru har bipolär sjukdom. Det här är inte lätt att leva med. Det kan, eller kanske inte, ha betydelse för din libido.

Är det möjligt att när hon är nere utesluter hon dig och sex avlägsnas från menyn eller att när hon är upp är hennes krav alltför stora?

Jag känner bara så djupt att du kan ha några problem med hennes sjukdom och hennes - kanske olika sexuella behov - som kanske inte hjälper dig.

En bra rådgivare bör kunna uppmuntra dig att utforska och hantera detta. Jag hoppas att några av vad vi har föreslagit hjälper dig.

Det kan också vara till hjälp för dig att kontakta MDF - den bipolära organisationen - på 020 7931 6480

Med vänliga hälsningar

Dr David Delvin, GP och Christine Webber, psykoterapeut

Läkares Råd