sexuell hälsa

Att skicka chockvågor genom penis kan behandla erektil dysfunktion, studier visar


sexuell hälsa Att skicka chockvågor genom penis kan behandla erektil dysfunktion, studier visar
Anonim

Det uppskattas att nästan hälften av männen mellan 40 och 70 år har erektil dysfunktion (ED) - ett tillstånd där en individ inte kan få eller behålla en erektion - medan så många som en av tio män (i alla åldrar) anses ha någon form av könsrelaterat problem. Ändå, trots att det är så vanligt, är det fortfarande ett ämne som är inkapslat i mystik och förlägenhet.

Det verkar dock som om hjälp är till hands. Ny forskning har funnit att skicka vågor genom penis kunde framgångsrikt behandla problem som ED och - medan det kanske inte låter som det mest roliga tidsfördrivet i världen - det är inte så illa som det låter.

Studien

Först och främst, lite om chockvågsterapin. Det fungerar genom att skicka låga akustiska ljudvågor genom penis, uppmuntra nya blodkärl att bilda och i sin tur producera erektion. Om tanken på en sådan sak gör dig grov, kom bara ihåg att historiska alternativ har inkluderat att äta vargpenis och implanterar apa-testikelvävnad till människor och räknar med dig tur.

Forskare från Centrum för Sexuell och Reproduktiv Hälsa i Aristoteles Universitet i Thessaloniki i Grekland analyserade 46 patienter med ED under ett år. Av deltagarna fick 30 den lågintensiva chockvågsbehandlingen, medan de återstående 16 fick en placebo. Chokterapibehandlingen visade sig ha en signifikant fördelaktig effekt på erektil dysfunktion i upp till 12 månader jämfört med placebo-erbjudandet, 56, 7% av förbättringen av männen i en månad, 63, 3% förbättring på sex månader och 75% efter 12 månader .

Det här är inte första gången en sådan metod har använts för att behandla ED, men fram till nu några bevis på hur effektivt det har varit rent anekdotiskt. Förflyttning framåt, även om behandlingen ännu inte är tillgänglig på NHS, kan ytterligare forskning bygga ett fall för att göra behandlingen tillgänglig.

Mer om ED

ED kan orsakas av ett antal problem, från hormonella obalanser och kroppsliga begränsningar till psykologiska orsaker som stress och ångest. Med tanke på NetDoctor sa konsulent urologisk kirurg Chris Dawson:

"Stress, överarbete och dricker för mycket alkohol är vanliga faktorer i många av de sjukdomar som påverkar människor idag. Sexuell funktion påverkas av en persons övergripande välbefinnande. ED kan vara ett tecken på att inte tillräcklig uppmärksamhet ägnas åt att upprätthålla en hälsosam livsstil. "

Han lade till:

"De mest effektiva ED-behandlingarna kan inte förväntas göra mycket mot en ström av konstant trötthet, otillräcklig sömn och effekterna som dessa problem har i ett förhållande."

Att hålla sig i form, äta hälsosamt och undvika fritidsdroger är också kända faktorer för att uppnå ett tillfredsställande sexliv. Det är också viktigt, herr Dawson tillade, att komma ihåg att förhållanden som ED ofta kan påverka paret som helhet - inte bara mannen.

"Det ska inte ses som ett isolerat problem som kan vara" fixat "och sedan kommer kön framgångsrikt att återupptas. Det kan finnas många associerade problem, särskilt om det inte har funnits någon sexuell aktivitet i flera år. Att inte ta hänsyn till båda partners" synpunkter på sexuella relationer och om förväntningar om behandling är ömsesidiga kan leda till problem. Om det finns meningsskiljaktighet kan det ibland göra ED oförmågan att behandla. "

Kom ihåg - kommunikation är viktig och viktig för framgång när det gäller sådana villkor, så försök alltid vara öppen och ärlig med både din partner och din läkare.

Studien publicerades i Journal of Sexual Medicine.

Läkares Råd