hjärta och blod

Skottar som fortfarande är benägna att drabbas av hjärtatsjukdom


hjärta och blod Skottar som fortfarande är benägna att drabbas av hjärtatsjukdom
Anonim

Folk som bor i Skottland är mer benägna att dö av hjärtsjukdom än människor som bor i övriga Storbritannien, visar ny forskning.

Siffror för hjärtsjukdomsdöd som släpptes av British Heart Foundation visar att skott har de högsta graden av för tidiga dödsfall från kronisk hjärtsjukdom (CHD) i Storbritannien, mätt 2004.

I Skottland dömer 221 per 100.000 män av CHD, medan för kvinnor är siffran 81 per 100.000.

Detta jämförs med ett medeltal på 173 per 100 000 för män och 58 per 100 000 för kvinnor.

Den nationella prematur dödsgraden för CHD har dock halverats under de senaste tio åren, med en betydande minskning bland skotska män och kvinnor, från 408 per 100 000 respektive 160 per 100 000 respektive 1994.

Kommentera de nya siffrorna, sade Dr Mike Knapton från British Heart Foundation: "Skottland har sett stora förbättringar i att diagnostisera och behandla hjärtsjukdom de senaste tio åren, medan livsstilmeddelanden om rökning, kost och motion också verkar sjunka in. "

"Det här är något att fira - men det får inte distrahera oss från de stora framsteg som fortfarande måste göras för att ta itu med de grundläggande orsakerna till CHD, " tillade han.

Hjärt- och cirkulationssjukdomar fortsätter att vara Skottlands största mördare och hävdar nästan en tredjedel av alla dödsfall norr om gränsen.

Förutom att leda till för tidiga dödsfall, kräver medicinsk vård och uppmärksamhet som drabbats av hjärtsjukdomar en stor belastning på skotska vårdtjänster.


© Adfero Ltd

Läkares Råd