välbefinnande

Forskare varnar för ny stamceller terapi risk

välbefinnande Forskare varnar för ny stamceller terapi risk
Anonim

Forskare har rapporterat om en tidigare okänt komplikation av stamcellsterapi i en kommande fråga av Journal of the American Society of Nefrology.

Fallrapporten innefattar en vuxen patient med svår njursjukdom som fick en injektion av egna stamceller i hennes njurar på en privat klinik.

Några månader senare började en av njurarna blöda och avlägsnades. Kirurger upptäckte att patienten hade utvecklat blodkärl och benmärgsmassor vid injektionsställena.

Patienten dog slutligen av en infektion, efter misslyckandet av hennes andra njure.

Dr Duangpen Thirabanjasak, från Chulalongkorn University i Bangkok, Thailand, sa att denna typ av skada aldrig tidigare hade beskrivits hos patienter.

"Vi tror att detta antingen bildas direkt av stamcellerna som injicerades eller att stamcellerna orsakade dessa massor att bilda, hävdade hon.

Att skriva i en medföljande redaktionell, Dr Andras Nagy och Susan Quaggin, från Mount Sinai Hospital och University of Toronto, varnade för att för tidig användning av stamcellerterapi som inte har blivit helt uppmärksam kan vara farlig och resultera i "katastrofala resultat utan fördel för patienten'.

Chris Mason, regissör för regenerativ medicin vid University College London, berättade för New Scientist att fallet fungerade som en "fruktansvärd påminnelse som förstärker den absoluta nödvändigheten för robusta säkerhetsuppgifter i djurmodeller innan de går in i reglerade kliniska prövningar".

Läkares Råd