välbefinnande

Forskare kasta ljus på ledande orsaken till blindhet


välbefinnande Forskare kasta ljus på ledande orsaken till blindhet
Anonim

Amerikanska forskare har upptäckt en nyckelmolekylär mekanism som är involverad i åldersrelaterad macular degeneration (AMD) - en av de främsta orsakerna till blindhet.

Studien i tidskriften Nature fann att hos patienter med geografisk atrofi - ett tillstånd som uppstår i de senare stadierna av "torr" form av AMD - orsakar en uppbyggnad av en giftig molekyl som heter Alu RNA celler i näthinnan att dö.

Friska ögon har ett enzym som heter Dicer som bryts ner Alu RNA. Men i det sjuka ögat är nivåerna av detta skyddande enzym mycket låga.

Lederforskare professor Jayakrishna Ambati, från University of Kentucky: s avdelning för oftalmologi och visuella vetenskaper, förklarade: "När nivåerna av dikter sjunker är styrsystemet kortslutet och för mycket ackumuleras Alu RNA. Detta leder till näthinnans död. "

Forskargruppen har nu utvecklat två möjliga behandlingar som är utformade för att förhindra död hos retinala celler som ses i geografisk atrofi.

Den första ökar nivåerna av det skyddande Dicer-enzymet, medan den andra använder ett läkemedel för att bryta ner Alu RNA och blockera dess destruktiva aktivitet.

Lab-tester tyder på att båda metoderna kan vara effektiva och laget hoppas kunna påbörja kliniska prövningar senare i år.

NHS-siffror tyder på att cirka tre av tio personer över 75 år har tidiga tecken på AMD, vilket ytterligare sju procent har avancerad sjukdom.

Cirka 90 procent av fallen av makuladegenerering innebär den torra formen som undersöktes i denna studie.

Läkares Råd