välbefinnande

Forskare gör strokesgen upptäckt


välbefinnande Forskare gör strokesgen upptäckt
Anonim

Brittiska forskare har hjälpt till att upptäcka en genetisk variant som verkar vara associerad med en ökad risk för stroke.

King's College London ledde ett internationellt team av forskare som först tittade på generna 2.100 och avslöjade 23 versioner av gener som involverade blodproppar - en process som kan leda till stroke.

Dessa 23 genetiska varianter undersöktes sedan hos 4.200 stroke- och non-stroke patienter från hela Europa, vilket ledde till identifiering av ett särskilt fel på en gen som kallades ABO som tycktes vara nära associerad med stroke.

Slutligen bekräftade forskarna sitt resultat genom att titta på genetiska data om 8 900 strokefall i Europa, USA och Australien.

Studien visar att denna speciella version av ABO-blodtypsgenen är förknippad med stort kärl och kardioemboliskt slag, vilket vägar vägen för utveckling av skräddarsydda behandlingar för patienter med denna genetiska variant.

Lead författare Dr Frances Williams, vars resultat publiceras i Annales of Neurology, sade: "Upptäckten av sambandet mellan denna genetiska variant och stroke identifierar ett nytt mål för potentiella behandlingar, vilket skulle kunna bidra till att minska risken för stroke i framtiden .'

Hon tillade att olika subtyper av stroke verkar involvera olika genetiska mekanismer, eftersom den genetiska varianten som identifierades i studien inte påverkade människors risk för små fartygsslag.

Läkares Råd