välbefinnande

Proteinkrafter "malign cellcellsmord"

välbefinnande Proteinkrafter "malign cellcellsmord"
Anonim

Forskare har identifierat ett protein som kan tvinga cancer och andra maligna celler att "begå självmord".

Forskning som publiceras i Nature journal av amerikanska biologer tror att deras arbete kan leda till skapandet av designer-droger som dödar maligna celler genom att utlösa sin självförstörande mekanism.

De identifierade en tidigare oupptäckt utlösningspunkt på ett "dödsprotein" som kallas BAX, som, när det aktiveras, pokes hål i cellens kraftverk, mitokondrier.

Denna process är känd som programmerad celldöd eller apoptos. Genom att utforma en peptid, eller proteinunderenhet, för att exakt matcha formen på den nyfunna triggningsplatsen på mördareproteinet tror forskarna nu att det är möjligt att utlösa denna process.

Mer studie behöver genomföras för att bedöma hur peptiden interagerar med proteinet eftersom denna "hit-and-run" -process sker för snabbt för tydlig undersökning av fenomenet.

Lorna Walensky, från Dana-Farber Cancer Institute, föreslog att hennes studier fynd kunde få en stor inverkan på läkemedelsindustrin.

"Eftersom BAX ligger vid korsningen av cellens beslut att leva eller dö, kan droger som direkt aktiverar BAX döda sjuka celler som i cancer och BAX-blockerande läkemedel kan potentiellt förebygga oönskade celldöd, såsom hjärtattack, stroke och neurodegeneration, ' Hon sa.

© Adfero Ltd

Läkares Råd