graviditet och familj

Graviditet och återvändande livmoder


graviditet och familj Graviditet och återvändande livmoder
Anonim

Fråga

Jag fick höra tidigare på året att jag har en omvänd livmoder.

Jag är intresserad av att veta om detta kommer att påverka min graviditet alls.

Svar

När en sjuksköterska eller läkare beskriver din livmoder (livmoderhals) som omvändt hänvisar de till sin position i bäckenet.

Livmodern är fastsatt på toppen av slidan och i de flesta kvinnor tenderar att ligga framåt (anteverted) ovanför urinblåsan.

Men i en betydande andel kvinnor (cirka 15 procent) har den en tendens att luta bakåt, mer i linje med själva själva vagina, och det här är vad som menas med omvändning.

Ett omvändt livmoder i sig är osannolikt att det kommer att orsaka problem om det inte hålls fast i örtvävnad, i vilket fall det ibland kan vara förenat med obehag.

I de flesta kvinnor är livmodern ganska mobil och dess position varierar förmodligen i viss utsträckning med kroppshållning och blåsvolym.

Det kommer inte troligen att få några konsekvenser för din graviditet heller.

Medicinska texter hänvisar till den sällsynta möjligheten att ett omvändt livmoder vid omkring 10 till 12 veckor av graviditeten placerar sig i bäckenet på ett sådant sätt att det stör blandningen av urinblåsan (akut retention av urin).

Detta kan vara mycket obekväma, men det är en ovanlig komplikation som lätt behandlas genom att lindra urinblåsan med en kateter tills livmodern förstorar lite mer och växer ut ur bäckenet helt och hållet.

Det har ingen effekt på barnet.

En retroverted livmoder är en normal variation i en så stor andel kvinnor; Tänk på att denna komplikation i graviditeten verkligen är mycket sällsynt.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd