baby och småbarn

Postnatal depression: Det händer inte bara nya mammor

baby och småbarn Postnatal depression: Det händer inte bara nya mammor
Anonim

Antagandet är att postnatal depression sker strax efter att barnet anländer, men för många kvinnor är det bara inte fallet. För Lynsey Heely, 37, en mamma på fyra från Wakefield, kunde utlösaren inte amma. För Katherine Wyse, 28, en första gången mamma från Brighton, var det förlusten av kontroll över hennes dagliga rutin efter en födelse som inte hade gått till plan som utlöste hennes depression, även om det inte var förrän hennes barn var 10 månader gammal att hon äntligen sökte hjälp från sin läkare.

"Den vanliga rådgivningen om du känner dig låg efter att du har fött dig är att se din barnmorska eller hälsobesökare, men det förekommit inte att jag kontaktade heller eftersom min baby var nästan ett år gammal. Jag hade känner mig mer och mer deprimerad och angelägen om att inte kunna lämna huset. Jag visste att något var fel men hade ingen aning om vad. Lyckligtvis var min GP sympatisk och förklarade att PND kan utvecklas när som helst under de första 12 månaderna efter att ha fött. av rådgivning och lågdos antidepressiva hjälpte mig att återhämta sig, men jag är definitivt mer känslomässigt bräcklig sedan. "

Postpartum depression är ett tillstånd som drabbar en av 10 kvinnor i Storbritannien, och även om de flesta fallen diagnostiseras mellan fyra och sex veckor efter att ha fött, kan den utvecklas när som helst under det första året av ditt barns liv.

Katherines historia återspeglar konsultförlossaren Raja Gangopadhyays uppfattning, vilket är att de utlösare som leder till att PND händer antingen under graviditet eller födelse "på grund av oväntade händelser som lämnar mammen en kontrollförlust eller att hon på något sätt misslyckats" han säger.

"Och det här är innan barnet ens har blivit född. Kanske leverde hon inte enligt sin födelseplan eller kunde inte amma. När dessa saker är svåra hanterade verkar de vara en utlösare. Mamma känner att de måste kryssa alla de lådorna och om de inte klarar det, ger de sig själva en mycket svår tid. Liden är stor. "

"Vi måste betona vikten av att ha en flexibel attityd."

Vad som behövs, säger herr Gangopadhyay, är ett täcktänkande för att skydda den nya mödrarnas känslomässiga välbefinnande, oavsett om de är första eller tredje gången mamma eller tidigare haft psykiska problem. Han säger:

"Vad jag förespråkar är att ge information om postpartumdepression till alla gravida kvinnor. Det gör att föräldrar är medvetna om vad symptomen är och den hjälp som finns tillgänglig, oavsett om de föddes en vecka eller sex månader sedan. Jag har personligen en öppen dörrpolicy - kontakta mig direkt, prata med mig, berätta för mig hur du känner. Genom att normalisera det på så sätt utvecklar vi relationer av förtroende så att kvinnor känner sig i stånd att vara betroda i deras vårdlag. "

Herr Gangopadhyay, som är den psykiska hälsan ledare för West Hertfordshire sjukhus NHS Trust och arbetar också nära förankringsgrupp PANDAS före och efter depression, anser också att en mer realistisk syn på graviditet, födelse och amning behövs för att skydda kvinnor från orealistiska förväntningar som ofta är vanliga triggers för PND.

"Vi måste betona vikten av att ha en flexibel attityd. Jag är till exempel för amning, men jag är mer positiv till lämplig utfodring. Om det betyder en flaska under vissa omständigheter, så är det, och moderen måste inte" Jag känner mig inte skyldig, säger han

När ska man söka hjälp

"Vi känner oss alla små gånger, men om du är deprimerad och ditt humör inte lyfter i två veckor eller mer och du vet att detta inte är ett mönster som är normalt för dig, borde du undersöka det, säger klinisk psykolog Linda Blair.

"Det är den oförmögna känslan som är nyckeln. Fråga, känner jag mig väsentligt och kontinuerligt annorlunda? Det är ibland svårt att erkänna, eftersom många kvinnor känner sig mycket skyldiga - jag har ett friskt barn, hur kan jag bli deprimerad? de känner att de borde klara av det, det är vad alla andra gör.

Lynsey Heely försökte fortsätta som om inget var fel, men bakom stängda dörrar hade hennes situation blivit mycket desperat:

"Jag hade perfektiserat det" modiga ansiktet ", men så småningom kunde det inte ta längre och tog en överdos av paracetamol. Min man hittade mig och jag togs till sjukhus, där jag kräkades kontinuerligt i 48 timmar. Förvånat var det ingen varaktig skada Jag var utsläppt från sjukhus utan stöd alls, men lyckligtvis hittade en stor läkare som rekommenderade rådgivning och föreskrivna antidepressiva medel. Jag frivilligt med supportgruppen PANDAS eftersom vi behöver prata om det mer - depression är inget att skämmas för. "

När är det mer än normalt "baby blues?"

Det hormonella skiftet som äger rum under de första dagarna efter att ha fött barn kan få några nya mum att känna sig grusiga, överväldigade med ansvar och irriterande. Det är helt normalt och passerar vanligtvis utan att det behövs ytterligare ingrepp. Om något av följande symtom låter bekant, sök omgående hjälp:

  • Bristande intresse för ditt barn eller dig själv
  • Störd sömn
  • Spänning - hålls i kroppen som mage, huvudvärk eller suddig syn
  • Panikattacker
  • Känna sig överväldigad
  • Känsla värdelös, värdelös och skyldig

Kontakta PANDAS online eller på 0843 28 98 401

Läkares Råd