hud och hår

Polymorf ljusutbrott

hud och hår Polymorf ljusutbrott
Anonim

Vad är polymorf ljusutbrott?

Polymorphic light eruption (PLE), annars kallad polymorf ljusutbrott (PMLE), är ett hudklapp som orsakas av solljus.

Typiskt kommer de drabbade av det att ha blivit utsatta för solen i två till tre dagar medan de är på semester, även om klagomålet inträffar mellan vår och höst månader i Storbritannien, och ibland så lite som 15 minuters exponering för solsken kan inducera skicket.

Det kan till och med åstadkommas genom att solljus tränger igenom ett fönster eller en tunn klädsel.

En fördröjd start, spottig kliande utbrott visas på huden, och kan ta mellan 5 till 10 dagar för att rensa.

Utsläppen består vanligtvis av små röda fläckar eller blåsor och kan förekomma på någon del av kroppen som har utsatts för solsken, men vanligen kommer ansiktet och ryggarna på händerna att sparas. Det tenderar att läka utan ärrbildning.

Vem lider av PLE?

Omkring 10 till 20 procent av den nordeuropeiska befolkningen påverkas av PLE, vilket är vanligare hos kvinnor än hos män.

Villkoren kan påverka alla etniska grupper, och forskning tyder på att 20 procent av patienterna har en familjehistoria av klagomålet. De som lider av PLE gör vanligtvis det vid 30 års ålder.

Är det detsamma som stickig värme?

Nej, stickig värme, som uppstår under varmt väder, påverkar vanligtvis stammen (dvs inte huvudet, nacken eller benen) och är relaterad till överhettning, särskilt i områden där friktion är på grund av kläder.

Vad är orsaken till PLE?

Detta förstår inte helt. Det är tänkt av vissa experter att PLE kan vara en allergisk reaktion efter samspelet mellan solljus och proteiner i huden.

Är det seriöst?

Nej, men det har ett störningsvärde och kan begränsa livsstilen under sommarmånaderna, särskilt under semestern.

Om det är svårt kan det orsaka betydande problem som kräver mer aktiv terapi än att bara hålla det drabbade området ute av solen.

De flesta patienter lär sig att känna till sin hud och kan bedöma hur mycket utsättande solljus de kan tolerera.

Hur kan jag säga om jag har tillståndet?

PLE kan normalt diagnostiseras från en patients historia. Undersökningar utförs ofta för att utesluta andra orsaker till onormal hudkänslighet mot ljus (ljuskänslighet). Dessa inkluderar blodprov och fototestning.

Fototestning är ett förfarande som utförs med lätt testutrustning där små områden av huden ges olika doser av ultraviolett och synligt ljus för att försöka reproducera problemet.

Hur kan PLE förebyggas?

Många patienter upptäcker att de kan förhindra tillståndet genom att bära skyddskläder, undvika solen mellan kl. 11 och 15 och applicerar ofta bredspektrum, solskyddsmedel med hög skyddsfaktor - en verkningsföljd som, men effektiv, begränsar sin livsstil under sommarmånaderna.

Ett annat sätt att förebygga allvarlig PLE är att genomgå en desensibiliseringsbehandling.

Patienten går in i en fototerapikabin där de delar av kroppen som normalt hålls täckta utsätts för ultraviolett ljus. Den ultravioletta exponeringen ökar gradvis, vilket ökar hudens naturliga solljusskydd. Desensibilisering utförs normalt tidigt på våren och effekten är vanligtvis helt förlorad under efterföljande vinter, så det behöver upprepas årligen.

Kan jag behandla utbrottet när det inträffar?

Anti-kliar beredningar, såsom kalamin lotion, kan ge några tillfälliga förbättringar.

Moderata eller potenta aktuella steroidkrämer kan bidra till att undertrycka tillståndet när det uppstår.

Ibland kan en läkare ordinera en behandling med steroidtabletter, även om det vanligtvis undviks på grund av eventuella biverkningar.

Kan det gå ifrån sig själv?

Ja, många patienter tycker att klagomålet rensar sig spontant.

Är det smittsamt?

Det finns ingen risk att andra människor kommer att få tillstånd från dig, eller vice versa.

Om jag får utbrott, ökar det mina chanser att få hudcancer?

Nej - att få utbrott ökar inte dina chanser att få hudcancer.

Om jag lider av PLE, borde jag undvika att gå till heta länder?

Det beror på svårigheten i din huds tillstånd. Många sufferers kan klara sig bra med enkla försiktighetsåtgärder som kontrollerad solljus exponering, bär fotskyddande kläder och använda en högfaktor, bredspektrum solskydd. Andra kan kräva desensibiliseringsbehandling.

Om jag har en desensibiliseringskurs är det värda att tänka på?

  • När du har genomfört en desensibiliseringskurs, kommer det yttre lagret av din hud att ha förtjockats och gått mörkare. Dessa förändringar ökar ditt naturliga solljusskydd, men en solbränna är inte nödvändigt för det skyddet.
  • Det är viktigt under sommaren att hålla ditt konstgjorda skydd på plats. Så långt ifrån att undvika solstrålning är det rimligt att du spenderar större mängder tid under vår / sommar solljus och undviker noggrant mängden solljus som skulle orsaka utslag, men har tillräckligt för att behålla ditt förbättrade skydd mot solljus.
  • När du går utomhus under långa perioder, kom ihåg att begränsa din solljus exponering genom att använda kläder och högskydd, bredspektrum solskyddskrämmer.
  • Det är värt att registrera graden av ditt problem så att när din läkare nästa ser dig kan du rapportera eventuella förändringar i ditt tillstånd.

Andra läser också:

Eksem: Vad är eksem?

Erytropoetic protoporphyria: Vem lider av EPP?

kontaktdermatit: Vad orsakar kontaktdermatit?

Allergier: Förekommer överkänslighet ofta?

Baserat på en text av professor James Ferguson, konsult dermatolog

Läkares Råd