sexuell hälsa

PMT


sexuell hälsa PMT
Anonim

Fråga

Vad är den bästa hjälpen till för menstruationsspänningar (PMT) som jag kan köpa över-the-counter?

Jag lider av humörsvängningar och gråter ofta veckan innan jag är förfallen.

Svar

De flesta kvinnor märker att deras humör eller allmänna välbefinnande kan vara värre i veckan till tio dagar före deras perioder.

Det kan vara väldigt varierande från inga symtom en månad till oacceptabla dem nästa månad.

Ungefär tre procent av kvinnorna har så stora symtom varje månad att deras liv domineras av dem. detta är premenstruellt syndrom (PMS).

Det verkar finnas en mängd olika bakomliggande faktorer, och det finns många strategier som kan vara till hjälp.

Oral preventivpiller förbättrar ofta symtomen, och det är inte ovanligt att kvinnor rapporterar före menstruationssymptom efter att ha stoppat p-piller.

De vanligast rapporterade symptomen är ömhet i bröstet, uppblåsthet, viktökning, huvudvärk, humörsvängningar, ångest, depression och irritabilitet.

Det viktiga att fastställa är om symtomen är före menstruation.

PMS-symtom brukar avgöra helt med början av en kvinnas period, och det är vanligtvis minst en vecka där kvinnan känns bra innan symtomen börjar igen.

De viktigaste åtgärderna vid behandling av denna sjukdom är stresshantering och kostråd.

Även om ingen enda alternativ behandling har visat sig vara allmänt hjälpsam, kan allt som reducerar stressnivåer, t.ex. aromaterapi, hypnos eller akupunktur, vara till nytta.

Kostråd innefattar att äta en fiber med hög fetthalt och ha små regelbundna måltider. Regelbunden motion verkar också vara effektiv för att minska symtomen.

Det enda tillskottet som har visat sig vara effektivt vid behandling av PMS är vitamin B6 (i en dos av 50-100 mg dagligen).

Hos kvinnor för vilka depression är en viktig egenskap är det rimligt att diskutera symtomen hos allmänläkaren, som ibland kan ordinera antidepressiva medel som fluoxetin (Prozac), som verkar vara effektiv behandling.

Livsstilförbättringar för att säkerställa regelbunden träning, tillräckligt med sömn, en god kost och minskad stress är din bästa satsning.

Kosttillskott av vitamin B6 kan också vara till nytta.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd