matsmältnings hälsa

Smärta när jag tömmer mina tarmar


matsmältnings hälsa Smärta när jag tömmer mina tarmar

Das Phänomen Bruno Gröning – Dokumentarfilm – TEIL 2 (Juli 2019).

Anonim

Fråga

Jag har märkt en smärta när jag tömmer mina tarmar och ibland lite blod på toaletten. Detta har pågått i ungefär en eller två veckor.

Det har inte gått till scenen där det är mycket ont när jag tömmer mina tarmar, och ibland gör det ont när jag står.

En vän har föreslagit att jag kan ha en analfissur. Vad är ett analfissur, hur kan jag få det och hur kommer det att botas?

Svar

Det första att säga är att med denna historia och i ålder 25 år är det mycket osannolikt att det är någonting allvarligt.

Förutsatt att du inte har störningar i dina tarmar, som att byta från diarré till förstoppning och baksida, och inte passerar stora mängder blod eller någon slem och annars känns bra, så är det troligt att det här är en spricka.

Ett spricka är som en liten del i anusen, ofta orsakad av att passera en stor eller förstoppad avföring. Det är vanligtvis smärtsamt, speciellt när du skickar en rörelse.

Blödningen är inte så stor och märks speciellt vid torkning.

De flesta sprickor läker upp sig själva, ofta med hjälp av att hålla avföring mjuk med ett mildt laxermedel som laktulos.

Det är ovanligt för någonting mer än att detta ska göras, men om det inte kommer sig ner, kommer din läkare att kunna hjälpa.

Du har bara haft symtom i en vecka eller så, och blödningen kan ha blivit stoppad när du läser detta. Om det inte kommer tillbaka, är det ingen anledning till oro.

Men om du har någon förändring i tarmvanan, är sjuk, eller om symtomen kvarstår, behöver du gå till din läkare för att få det kontrollerat.

Din läkare kommer förmodligen att göra en enkel undersökning, och förhoppningsvis kan du sedan försäkra dig om att allt är bra.

Men ignorera inte ihållande symtom utöver generad skull - för doktorn kommer det att vara allt i ett dags arbete.

Med vänliga hälsningar

Medicinska laget

Läkares Råd